9. sep, 2018

Twee jaar en 103 dagen zonder Sunshine

Gisteren zei Sjoukje tegen mij, er zit nog een voordeel aan het E roken, de cits roken niet meer mee! Ja natuurlijk, dat was ook nog een erg groot voordeel dat ik gewoon helemaal vergat te noemen. Het is juist heel opvallend hier voor mij, dat ze het echt merken. Vooral Aurora, degene die het meest over me heen hangt, had echt een hekel aan sigaretten. Vaak genoeg ging ze van mijn schoot af omdat ze niet in de buurt wilde zijn van die vieze rook. Het grappige is dat ze nu, met die bekende rimpeling in haar voorhoofdje, zit te kijken naar deze rook. Je ziet gewoon dat ze hiervan niets snapt. Want de andere rook, daar had ze last van maar deze rook niet en dat vindt ze heel erg raar. Dat is zo goed te merken aan hoe ze ernaar ligt te kijken nu en dan die kreukels in haar koppie trekt. Best grappig eigenlijk.

Casper lag ook altijd bij me, tot ik een sigaret op stak, dan was hij weg. Voor hem zou het ook geweldig geweest zijn maar ja, toen was ik nog niet zover. Volgens mij bestonden ze toen niet eens? Geen idee eigenlijk. Wie verzint zoiets eigenlijk? Daar ben ik eens naar opzoek gegaan. Tot mijn grote verbazing was dit er al in 1963! Een jaar na mijn geboorte, ook bizar! Maar het werd toen nooit een succes, dat is wel duidelijk. In 2003 kwam een Chinese apotheker er weer mee, als hulp om te stoppen met roken en ze begonnen in 2006 ermee te exporteren. Pas de laatste paar jaar is het echt een vaart gaan nemen. Maar ook komen de discussies op gang, ook in de wetgeving en dat soort dingen. Ondanks alle tegenwerking, hebben grote onderzoeken toch al lang aangetoond dat het een enorme verbetering is ten opzichte van de gewone sigaret en mensen die daarbij onderzocht zijn, werden alleen maar gezonder.

Natuurlijk wordt dit tegengewerkt. Daar zullen Big Pharma en de giganten uit de tabaksindustrie wel achter zitten. Die zien hun inkomsten zakken hierdoor. Het is toch jammer als er geen mensen meer ziek worden? Dan kunnen ze geen medicijnen meer verkopen. Artsen en onderzoekers die al dingen uitvinden tegen kanker en dat soort dingen worden ook gewoon vermoord, dus waarom dit wel toelaten? Ze zouden eens minder rijk mogen worden. Wel bizar eigenlijk, wat een kromme wereld is dit toch. In Engeland, één van de landen waar ze zo'n gezondheidsonderzoek grootschalig hebben uitgevoerd, krijg je zelfs elk jaar een starterkit vergoed van de verzekering. Ik bedoel maar. Iets om over na te denken, lijkt mij.

Gisteren zag ik ergens een reclame voorbij komen, over opvouwbare reistassen voor katten en kleine hondjes. Je ziet een man met een kat in de tas, weer eens wat anders dan in de zak, naar een parkje gaan. Hij tilt daar, op een bankje, de kat uit de tas, aait hem even en stopt hem er weer in. Oké. Knap. Ik snap echt niet hoe ze die beestjes zover krijgen hoor! Als ik dat zou doe met één van mijn katten, dan ben ik die toch echt kwijt. Of ik lig open, kan ook. Hoe doen ze dat toch? Nu zijn Rainbow en Skylar toch echt wel een stuk handzamer dan Moonlight of Aurora hoor, maar zomaar even mee naar buiten, op schoot op het bankje en weer mee terug? Ik zie dat toch echt niet gebeuren.

En zomaar in zo'n reismand gepropt worden, dat laten ze hier geen van allen toe. Ik moet toch echt iets verkeerd doen, als ik zo af en toe van dat soort dingen voorbij zie komen. Hier pikken ze zoiets gewoon niet. Moonlight is gek op borstelen maar als ik de borstel alleen al aan Rainbow laat zien, gaat hij snel de andere kant op. Dat vindt hij helemaal niks. Prima hoor, gelukkig is hij niet langharig en is het niet echt nodig. Maar zomaar even iets doen bij ze, dat zit er hier niet in. Ik moet altijd stunt en vliegwerk uithalen, wil ik er alleen maar een pilletje inkrijgen. Al moet ik zeggen dat ik hier de laatste jaren wel steeds handiger in ben geworden.

Alleen, en gelukkig maar, je kan geen routine opbouwen. Als je er net een beetje handig in bent, dan zijn er geen pillen meer nodig voor zoveel maanden. En dan moet je, mocht het weer eens nodig zijn, weer opnieuw beginnen met de opbouw van soepel pillen geven. Ik ben er blijkbaar niet voor in de wieg gelegd en mijn katten ook niet. Of ik heb, zoals ik wel vermoed, van die speciale gevallen. Allemaal met een eigen handleiding die er helaas niet bij zit. Maar even mee naar buiten nemen, dat gaat me niet lukken. Al had ik dat wel willen doen en daarvoor was Rainbow ook steeds in een tuigje gehesen toen hij nog klein was.

Maar daar is gewoon nooit iets van gekomen. Het was hier toen best een paar weken drama, toen ze er net waren. Vooral omdat ze als de dood waren van die witte, zo'n kat hadden ze nog nooit gezien en die blauwe ogen vonden ze doodeng! Moonlight kon er nog meer door, die was ook zwart wit net als hun moeder. Maar Aurora, nee die vonden ze echt eng. Rainbow trok zulke hoge ruggen naar haar, dat hij gewoon van zijn pootjes viel, die te kort waren voor zo'n hoge rug. Wel grappig natuurlijk maar de reden was dat zeker niet. Daarom, allemaal van die speciale gevallen hier thuis, ik snap niet hoe ze die katten zo makkelijk krijgen hoor. Ik doe vast iets fout.

Waar ik wel blij mee ben, al is het waarschijnlijk maar heel tijdelijk, de katten verharen opeens een heel stuk minder. Ik kan Aurora nu zelfs aaien zonder een hele witte hand vol haar te krijgen. Is dat even wat? Het viel me al op aan de minder harige vloer. Als ik stofzuig dan zou je dat een paar uur later echt niet zeggen dat ik dat gedaan heb. Maar nu valt het wel mee, volgens mij heb ik dit nog niet eerder meegemaakt. Volgens mij verhaarden ze het hele jaar door, voor zover ik me kan herinneren. Of misschien valt het me nu opeens op, geen idee. Fijn is het wel. Ze glimmen allemaal lekker en in verhouding houden ze meer op hun lijf. Zo mag dat van mij het hele jaar door wel blijven hoor. Dat scheelt alles!