18. nov, 2018

Twee jaar en 173 dagen zonder Sunshine

Ik zag gisteren dat na twee dagen al, mijn ramen weer aanslag hadden. Wat raar is dat toch. Het heeft met het dampen te maken, maar het gekke is, ik blaas het zo op mijn beeldscherm maar daar zit het niet op. En ook het raam aan de voorkant heeft het niet. Wel mijn grote raam aan het balkon, de balkondeur én het raam in de keuken. Heel vreemd vond ik dat. Je zou toch verwachten als iets dan een laagje achter laat, dat het overal op moet zitten. Daarom ben ik maar eens even gaan googelen, zonder hoge hoed.

Dan kom je aardig wat mensen tegen die hetzelfde hebben en die dat dan ook uit zijn gaan zoeken. Want wat er ook in je hoofd komt, hoe zit dat dan in je longen? Daar moet ik dan ook wel weer om lachen hoor, want ik heb bijna 50! jaar gerookt en toen wist ik al aardig lang en op zeker dat ik zelf behoorlijk wat rotzooi in mijn longen stopte. Dus ik moet er niet over zaniken, dat doe ik ook niet maar het is wat ik tegen kom online. Er is namelijk veel over te vinden. Zowel van de voor- als van de tegenstanders. En dat gaat hard tegen hard. Maar aangezien ik zo lang heb gerookt, beschouw ik mezelf dan ook wel als een deskundige op dat gebied.

En als je dan voelt, aan alles in je lijf, dat dit dampen je enorm veel goed doet, dan vind ik dat voor mezelf meer dan genoeg bewijs. Nu ik die nieuwe heb, damp ik er lustig op los. Zonder nicotine, gewoon omdat ik het zo lekker vind met al die smaakjes. Maar het viel me dus op, de ramen worden er zo viezig van. En nog veel gekker is het, dat dit maar aan ene kant van het huis is. Nu bestaat de E liquid uit twee soorten olie, tenminste, die ik gebruik wel. Het ene is plantaardig en dat schijnt op je ramen te slaan door temperatuur verschil. Op mijn beeldscherm, waar ik het tegenaan blaas als ik hier zit, zit niets, voor op het raam ook niet maar hier achter me en in de keuken zit het wel.

Voor staat de zon de hele dag op, als hij schijnt dan, maar er zit ook een verwarming vlak onder. Daar krijg je dus niet opeens een koud/warm verschil. Die temperatuur is meer constant. Achter en in de keuken zijn de ramen als het kouder wordt echt ijskoud maar binnen is het natuurlijk lekker en dan krijg je dit verschijnsel blijkbaar. Je moet het even weten natuurlijk. Kijk, het is natuurlijk altijd beter als je helemaal niets in je longen lurkt, laten we wel zijn. Maar toch is dit vele malen beter dan roken. En ik, als deskundige, voelde dat al binnen een paar dagen. Ik heb er alleen maar voordelen van en dan een beetje aanslag van je raam halen elke week, schone aanslag hoor, het is meer een beetje filmlaagje van olie. In de zomer heb je er geen last van.

In de auto zie ik het ook goed, toen het nog warm was, had ik dat inderdaad niet. Wat in je longen komt, kan door je longen heel makkelijk worden afgevoerd. Ik heb me jaren lang een breuk gehoest, echt jaren en jaren. Pas in 2014 kwam ik erachter dat dit niet eens van het roken kwam maar voor een flinke allergie voor mijn katten. En ik heb astma, de lichtste vorm van COPD. En nu ik niet meer rook maar damp, ben ik enorm vooruit gegaan en gebruik ik mijn medicatie veel minder en soms helemaal niet. De pilletjes wel maar de puffers heb ik vaak niet eens meer nodig. Dus of ik nou damp of niet, ik ben door te stoppen met roken toch een stuk vooruit gegaan.

Ik hoest niet meer 's nachts, waardoor ik vaak genoeg zelf wakker lag een aantal jaar geleden. Dat was al opgelost maar de laatste maanden, voor ik stopte, werd ik vaak genoeg wakker door vocht in mijn longen te voelen en dan moest ik eerst weer flink gaan zitten hoesten voor ik verder kon slapen. Ik kan met veel plezier zeggen, dat dit gewoon helemaal weg is nu. Ik slaap lekker door, nergens last van. Alleen dat laagje 'olie' op de ramen dan. Maar de rest in huis, dat niet onderhevig is aan temperatuur verschillen, is blinkend schoon en zelfs het kristal van mijn lampen hoef ik niet meer steeds schoon te maken. Dat blinkt nog net zo als weken geleden. Het zijn alleen die achterkant ramen, door het temperatuur verschil dus. Nou ja, als dat alles is.

Als ik ze schoonmaak is het water erna nog gewoon schoon, dat was met roken vieze bagger. Dus verschil is ook daarin te merken. In de winter dus wat vaker een doekje over de ramen daar halen want in de zomer heb je er geen last van. Fijn om te weten. Ik damp lekker door in elk geval. Net zoals ik lekker door heb zitten schilderen vandaag. Niks voor de verkoop maar cadeautjes. En lekker even weer met bloemen gewerkt. Dat is toch ook zo leuk om te doen. De grote vaas van Karina heb ik beschilderd, de vaas kocht ze zelf, het beschilderen is een cadeautje van mij. Wat een monster is dat om te doen zeg! Dat ding is loeizwaar en dus lastig te hanteren. Ik heb af en toe een beetje gevloekt, heel bescheiden en netjes hoor. Stoute vaas!

En dan heb ik nog een cadeautje voor een vriendin gemaakt, een kandelaar met bloemen. Ik had er ook een kaars bij gekocht en die heb ik ook beschilderd. Ik moet zeggen, dat ga ik misschien wel meer doen. Die is best mooi geworden! Alleen zonde als je hem dan gaat branden maar goed, dat moet niet. Ze kan die kaars ergens neerzetten en dan een andere kaars in de kandelaar laten branden. Maar als ze hem wil branden, dan is dat ook goed. Eigenlijk een twee in één cadeautje zo. Ja, ik ben wel lekker bezig geweest vandaag. Een echte productieve zondag met het zonnetje op de achtergrond. Morgen beginnen we weer aan een spannende week. Maar dat horen jullie later nog wel een keer! Nu ga ik lekker kip Siam maken, met veel groentjes en kippie. Lekker!