14. dec, 2018

Twee jaar en 199 dagen zonder Sunshine

Ik was me gisteren toch pissig. Vandaag nog hoor, op DHL. Mijn hele dag hebben ze bepaald en dat lijkt me nou niet echt de bedoeling! Mijn boodschapjes zouden rond half zes gebracht worden en ik kreeg, weer zo heel kort van te voren, een mail dat mijn hardloopschoenen gebracht zouden worden tussen twee en zes, door DHL. Ik was druk met stoffen en stofzuigen, dweilen en heel de boel doen, dus ik durfde niet onder de douche te springen. Je zal dan altijd net zien, dat er dan gebeld wordt als je net je haar in de shampoo hebt zitten. Daarom dacht ik, maakt niet uit, dan douche ik erna wel. Zes uur is toch het laatste moment, komt goed.

Nou het kwam niet goed! Ik maar kijken steeds op de track&trace maar de bezorger bleef onderweg. Om half tien zag ik opeens dat ze het niet konden afleveren dus komen ze de volgende dag maar weer. Ik sprong bijna uit mijn vel zeg! Stelletje eikels! Jullie waren gewoon helemaal niet van plan om langs te komen, jullie deden maar alsof! Nou moet ik vandaag verplicht wéér tussen twee en zes thuis zitten? Terwijl ik een logeetje heb en we misschien wel iets anders zouden willen gaan doen? Echt heel fijn jongens, bedankt! Ik ben zo blij met dat soort dingen, dat wil je niet weten... Zo, dat moest er even uit.

Nou even heel iets anders. Ik heb meelezers nodig. Nou hoor ik mensen denken, maar ik lees toch al mee? Jawel, hier wel. Maar dit gaat om mijn boek. En niet uit nieuwsgierigheid naar wat ik aan het schrijven ben maar om me te helpen met bepaalde dingen. Is de grammatica wel goed? Zit er niet ergens een stiekeme twee spaties achter elkaar, lopen de zinnen wel goed, is het begrijpelijk hoe ik iets geschreven heb. Moeten er nog dingen meer uitgelegd worden, gebruik ik ergens teveel van mijn stopwoordjes, klopt er iets niet. Dat soort dingen zie je namelijk zelf niet meer. Al lees je het tachtig keer door, dan ben je een soort van afgestompt en dat wordt dan ook afgeraden.

Maar vreemde ogen, zogezegd, die zien dat soort dingen wel. En dat is waar het om gaat. Ik heb er al twee, waarvan ik weet dat ze dat kunnen ook. Iemand heeft me een tijd geleden al toegezegd dat ze me daarmee zou willen helpen. Karina is ook aardig goed onderlegd in haar Nederlands, ondanks dat ze een Belgje is. Maar ik moet er een stuk of zes tot acht hebben. Die mensen, als ik ze straks bij elkaar heb, die krijgen van mij elke keer een hoofdstuk toegestuurd. Dat is handiger want anders wordt het bestand misschien ook wel te groot. Bovendien kan en mag je in dat document je opmerkingen zetten, dan wel in rood of zo, zodat ik het direct kan zien omdat het opvalt. Als je het zou gaan zitten verbeteren zonder dat dit zichtbaar is, dan moet ik het al die keren opnieuw gaan zitten vergelijken met mijn eigen versie en dat schiet niet op natuurlijk.

Dat is uren werken voor niets. Dus lekker opvallend in het rood, hier moet nog een komma, en dan een rode komma op die plek. En als je het hoofdstuk helemaal hebt uitgeplozen, dan stuur je dat weer terug naar mij. Heb ik van alle meelezers de bestanden weer terug, dan ga ik ermee aan de slag. Dan kan ik het in mijn eigen document gaan aanpassen wat nodig is, volgens de meelezers. Natuurlijk hoor ik ook graag wat spannend is, of juist te langdradig en dat soort dingen. Dat moet je er zeker ook bij vermelden, ja, in het rood graag. Of als jij paars of oranje leuk vindt, ook prima, als ik het maar goed kan zien.

Ik ben nu in het zesde hoofdstuk bezig, en het gaan er ongeveer dertien worden, zoals het er nu uitziet. Het is nu het juiste tijdstip want de bedoeling is dat ik de komende tijd net zo door zal schrijven als de afgelopen week. En er zit ook niet echt een tijdslimiet op. Als ik de meelezers een maand geef voor één zo'n hoofdstuk, dan lijkt me dat toch wel redelijk. Is alles verwerkt door mij, dan krijgen ze weer een volgend hoofdstuk. Vindt je, bijvoorbeeld, de titel van dat hoofdstuk maar niks, ook zeggen. Geef dan wel een beter alternatief, of leg uit waarom je dat niet zo'n goede titel vindt. Ik noem maar wat hè. Het is niet dat ik dit al vaker gedaan heb, ik doe ook maar zoals het me logisch lijkt.

Zou je me mee willen helpen, dan hoor ik het graag. Je kan me een berichtje sturen via Facebook of via de mail hier op deze site of als je mijn email hebt, dan kan je daar ook naartoe mailen, of hieronder deze pagina kan je een commentaar achterlaten. Dan kom ik er wel uit. Dan neem ik contact op en kan ik over een tijdje beginnen met het eerste hoofdstuk te sturen. Ik ben benieuwd! Lijkt me geweldig om feedback te krijgen of dat er foutjes worden gezien waar ik al honderd keer overheen heb gelezen. En ik weet dat ik altijd van die stopwoordjes heb, die ik dan tachtig keer achter elkaar gebruik wat absoluut niet de bedoeling is. Daarom kan ik wel wat hulp gebruiken en mijn zeer gewaardeerde hulpjes zullen dan ook de eersten zijn die een exemplaar zullen krijgen van mijn boek zodra dat uit is gekomen.

Dan nog even een korte update van DHL. Ik kreeg 16u20 een mail binnen dat ze tussen 14 en 18 uur zouden komen vandaag. Het is nu exact 17u56, terwijl ik dit typ. Ik heb al een pittige mail naar de klantenservice gestuurd over gisteren. Hopelijk heb ik daarmee mijn eigen glazen niet ingegooid maar hoe dan ook, ik heb recht op mijn pakje en ik ben er ondertussen nu al twee dagen voor thuis gebleven want wij waren ook braaf weer om 14 uur hier. Nou, ik krijg een beetje een deja vu gevoel ondertussen. Oké, nu nog 2 minuten en dan kap ik ermee. Ik wil gewoon mijn hardloopschoenen zodat ik morgen goed kan lopen zonder pijn. En ik vind wel dat ik het ondertussen verdiend heb dat ze me die vandaag gewoon komen brengen, hoe dan ook.