4. jan, 2019

Twee jaar en 220 dagen zonder Sunshine

Ik hoorde gisteren weer een boel rare dingen in het nieuws of gewoon op tv. Ik zat aan mijn bureautje en dan staat de tv als een soort achtergrond geluid aan. De bedoeling is eigenlijk om een muziekzender op te zetten maar dat vergeet ik vaak. En dan hoor je nog wel eens wat voorbij komen. Vorige week zei ik dat ik eindelijk weer eens een echt spannende film gezien had, Birdbox met Sandra Bullock. Soort apocalyptisch verhaal waarin iedereen met een blinddoek rondloopt, uit zelfbescherming. Nu is er een rage aan de gang, dat je ook met een blinddoek rond gaat lopen en dat moet dan worden gefilmd. Ze noemen dit 'de birdbox challenge'. Er schijnen nogal wat ongelukjes mee te gebeuren en veel mensen raken gewond. Wat is dat toch voor achterlijks? Dit soort dingen worden eigenlijk steeds gekker. Hebben die mensen nou echt niets nuttiger te doen?

Zoals van de zomer, dat chauffeurs uit hun rijdende auto sprongen om zich naast de auto dansend te filmen. Daar ging ook aardig wat mis, en niet zo zuinig ook. Welke idioot verzint zoiets en waarom wil de rest van de wereld het dan nadoen? Wat een stel schapen allemaal zeg, alsof ze geen eigen identiteit meer willen bezitten of zoiets. Ik vind het in elk geval heel dom en heel raar en het getuigd niet van een sterk karakter als je je zo laat meeslepen door iets. Al vroeg mijn moeder mij vroeger ook vaak genoeg; 'als je vriendinnen van een brug afspringen, spring jij dan ook?' Dat vond ik altijd zo'n rare opmerking maar nu begrijp ik hem en tegenwoordig is het nog veel erger met wat mensen na willen doen. Volgertjes...

Ook hoorde ik van een 'nieuw' goed voornemen, het digitale detoxen. Mensen raken meer en meer verslaafd aan hun gsm en ze ervaren echte stress als dat ding niet in de buurt is. Dat vind ik al bizar. Wat ik helemaal bizar vind, is dat er zo'n 100.000 mensen zijn die gewoon 's nachts de wekker zetten, zodat ze de appjes en posts kunnen lezen, die er ondertussen bij zijn gekomen. Dan ben je toch echt gewoon ziek? Dan val je toch gewoon in de categorie 'verslaafde'? Dan moet je echt hulp zoeken, volgens mij. Dat kan echt nooit goed zijn en dat moet er ook niet de bedoeling van zijn. Ik zie in mijn omgeving ook mensen waarvan ik denk, joh, jij bent gewoon verslaafd. En als je dat dan zegt, dan worden ze er nog boos om ook. Wat ook altijd zo gaat als je een alcoholist zegt, dat hij teveel drinkt. Ze zijn in ontkenning, they are in denile and that is not the river in Egypt. Tijd voor hulp, geloof me nou maar.

Ik zelf ben dan weer goed in verdringen, of oog om oog verhalen. Ik besefte me opeens dat ik vorig jaar helemaal niet voor de tweede keer bij de tandarts ben geweest. Normaal krijg ik altijd een mailtje dat ik een afspraak moet maken. Dat heb ik volgens mij niet gehad, of ik heb het niet gezien en verwijderd. Ik belde direct en het klopt, ze waren vergeten een mail te sturen. Dan doe ik dat blijkbaar gelijk terug en vergeet ik de tandarts ook, lekker puh. Ik heb nu een afspraak voor volgende week. Ik zal het toch ook maar in mijn agenda zetten voortaan. Ik was er zo aan gewend, die mailtjes van de tandarts. Als ik die binnen kreeg, ging ik vrij snel daarna een afspraak maken. Daarom is het nu de mist in gegaan, toevallig dat ik er aan zat te denken. Anders had ik nooit meer naar de tandarts gegaan. Ik ga graag want ik wil zo lang mogelijk met mijn eigen bijtertjes doen. Dan moet je het wel bijhouden.

Het was gisteren wel een geweldige dag maar wel op een enorm ding na. Gisteravond voelde ik in de keuken opeens mijn sokken vochtig worden. Wat gaan we nou krijgen? Ik heb al jaren last van een beetje schimmel daar aan de muur bij de keukendeur. Toen ik mijn foto's wilde schoonmaken, boven de deur in de kamer, die naar de keuken leidt, zag ik dikke groene schimmel ónder de foto's! Dit was net voor de kerst en dan weet je, daar hoef je niet voor te bellen en ze komen toch pas na de feestdagen. Ik had dit voor vandaag op de agenda staan, naar woonstad bellen. Alsof het huis hierop gewacht had, want waarom ik natte voeten kreeg, lijkt me een stuk erger dan alleen schimmel op de muur. Het leek ook wel alsof die schimmel zich in ene keer verviervoudigd had, alsof het allemaal in ene keer naar buiten kwam door al dat nat door de muur! Echt bizar zoals het er opeens uitzag.

Ik had het afgelopen jaren af en toe redelijk succesvol behandeld en op een gegeven moment had ik de muren zelfs zwart gesausd. Dat staat best mooi als alles wit is en je ziet dan de zwart/groene plekken niet meer. Die krijg je nooit weg. Alleen werd mijn zwarte muur de afgelopen maanden nu een beetje wit van de uitslag of schimmel. Toen daar achter de foto's ook nog schimmel kwam, zo vlak voor de kerst, wist ik, nu moet ik echt bellen. Gisteren liep het water zo over de muur in de keuken. Mijn handdoek en theedoek hangen daar ook, die waren drijfnat. Er ligt een mat voor de balkondeur en die was ook doorweekt. Vandaar dat ik opeens vochtige sokken kreeg, het sijpelde zo door en liep nu ook de vloer zachtjes over. Alsof alles wat erachter zit binnenin, totaal volgezogen zit en het nu zowel binnen als buiten langs de muren stroomt. Nu moest ik als eerste taak vandaag, naar de woningstichting bellen. Tot dan heb ik stromend water, ook langs de muur.

Daar moet zo snel mogelijk iets aan gedaan worden! Geen wonder dat ik het steeds benauwder kreeg. Schimmel en allergische astma, dat is geen fijne combinatie. Het duurde even voor het meisje begreep dat er toch echt vandaag nog iemand moet komen maar uiteindelijk kreeg ze mij niet van mijn standpunt af. Tussen 9 en 14 uur moet er iemand van de aannemer contact hebben opgenomen en zal er iemand komen. Heel fijn! Dat lijkt me geen overbodige luxe. Op de valreep heb ik nog doorgegeven dat de intercom het bij mij niet meer doet. Dat de postbode enorm gefrustreerd raakt daardoor en ik geen ruzie met hem wil. Daar komen ze dinsdag voor. Ook weer geregeld!

Ondertussen is er op het platte dakje, boven mijn keuken, een stuk dicht gebrand. Het was daar lek en blijkbaar al jarenlang een klein beetje. Vandaar mijn schimmel op de muur en had ik ze voor moeten bellen natuurlijk. Nu was het kleine stukje dat los was, totaal los gegaan. Nu liep het water nu ook aan de binnenkant omdat de muren helemaal verzadigd waren. Aan de schimmel valt nu niets te doen. Het zal voorlopig nog een paar maanden moeten drogen en pas daarna kan er iets aan gedaan worden. Nog eventjes geduld dan maar. Het is niet anders maar ook dit is weer opgelost en gemaakt. Heb ik weer goed en snel geregeld! En ook zo perfect getimed, alles is vies nu van het boren en de plankjes en palen in het trapgat en ook van die mannen. Mooier kon het eigenlijk niet! Ik zei het toch, het gaat perfect in 2019! Het is zoiets als je kan zien dat je glas halfvol is en erover wilt zeuren. Als je die inhoud dan gewoon even in een kleiner glas doet, dan moet je echt niet zeuren want je glas is gewoon hartstikke vol!