12. jan, 2019

Twee jaar en 228 dagen zonder Sunshine

Die Nederlandse spreekwoorden zijn toch wel wat. Volgens mij zijn ze in alle talen wel grappig en ook zo totaal anders. Kim en ik hadden het er van de week over, die kan ook nog wel eens iets door elkaar gooien. Er zijn veel spreekwoorden en het is al helemaal hilarisch als mensen ze verkeerd toepassen of ze door elkaar gooien en dan op die manier gebruiken. Of er een mix van maken, die je nooit zou snappen als je zelf de spreekwoorden niet zou kennen. En het is hier wel bekend, ik ben gek op spelen met taal. Heel per ongeluk, door een rare spreekfout of zelfs typfout, kan je er ook nog eens de grappigste dingen uitgooien. Zo kwam iemand met de volgende, een goeie kapitein springt als eerste van het zinkende schip. Klinkt op zich niet verkeerd maar het draait een situatie zelfs totaal om.

Nee, het is een goede kapitein, verlaat als laatste het schip (of gaat ermee ten onder). En ratten, die vieze beesten, ratten, die springen als eersten van een zinkend schip. Als het schip vergaat, dan springen de ratten als eerste van boord. Zo is hij officieel, dacht ik toch. De meeste spreekwoorden zijn wel algemeen bekend, zoals dat koekje van eigen deeg waar ik het gisteren over had. Voel je je aangesproken door wat ik schrijf? Wie de schoen past, trekke hem aan. Eentje die volgens mij nooit helemaal wordt toegepast omdat je al genoeg zegt door 'wie de schoen past...' Hoe bekend en in gebruik de meeste nog zijn, toch zijn er massa's mensen die ze verkeerd gebruiken en daar heb ik altijd zo'n leut om. Ik had zelf een keer een verspreking en toen dat eruit kwam, heb ik zelf een half uur in een deuk gelegen.

Ik weet de situatie niet eens meer maar ik riep uit; 'jij trekt een gezicht als een hoer met liespijn'. Ja, dat moest boer met kiespijn zijn maar indien mogelijk, gebruik ik mijn eigen spontane versie. Dat kan niet overal maar ik blijf hem geweldig vinden. Ik ben niet de enige hoor, ja het was fout maar ik weet ook hoe het wel moet. Dat kan niet iedereen zeggen maar het is mijn grote vermaak. De Nederlandse taal, als je die een klein beetje beheerst, dan is het zo leuk! Ik heb er een paar voor jullie opgespaard en op een rijtje gezet. Dan kunnen we er allemaal om lachen. Hou je borst maar vast, een mix van 'maak je borst maar nat' en 'hou je hart vast'. Ik vond hem wel grappig. 'Wie het onderste uit de kip wil hebben, krijgt het ei op zijn hoofd'. Ik ga ze niet allemaal uitleggen hoor, ik denk dat jullie daar zelf heel goed toe in staat zijn.

Goh, heeft dat voetbalteam verloren? Wat een anticonceptie! Wie een kuil graaft voor een ander is een begrafenisondernemer. Tja. Iemand doodslaan met een blije mus. Of je maakt mij niet dood met een blije mus. Wie zijn billen brandt komt om zijn loontje. De aandeelhouder wint. Wie het laatst lacht, snapte de clou gewoon niet. Het spuit de gaten uit! Waar een wil is ben ik weg. Dat zet ook geen doden in de zeik. Want wie het kleine niet weert, krijgt nooit iets groots. Beter een kaal kuiken dan een behaard ei. Hm, die kan ik niet helemaal thuis brengen. Als de kat van huis is moet je maar eens op straat kijken! Dat is zo irritandvlees. Waar rook is moet je slim zijn. Oost West, alles best. Dat is twee handen wassen één buik. Dat kan ik echt niet door de beugel tolereren. Dat bepaal ik zelf wel uit. Nou ja, dat slaat echt helemaal nergens over. Dan lukt het maar wel met je hakken over de drempel. Je moet gewoon niet alles over een kam smeren.

Ja, de appel valt niet ver van de boom, mits de boom op een heuvel staat. Als het kalf verdronken is, dan is de koe alleen. Ik heb met jou nog een varkentje te schillen. Dus laten we met een schone luier beginnen. Dan krijg je een staande ovulatie. Dat is zeker niet tegen dobermans oren gezegd. Anders kan je vechten tegen de bierkraan. Je kan de melk horen klotsen maar je weet niet waar de tepel hangt. Dat steekt er met kop en schotel bovenuit. Hij gaat goed hè mensen, ik wist zelf niet eens dat ik er al zoveel had! Doe niet heden zelf, wat gij gisteren door anderen had kunnen laten doen. En ik heb er echt nog veel meer maar die ga ik voor een andere keer bewaren. Want als je al je zaad verschoten hebt, zit je met een lege zak. Maar ja je weet hoe dat gaat, als er één schaap over de dam is, dan dempt men de put. Ik moet ook nog wat over hier vertellen. Zoals het klokje thuis tik, valt het niet ver van de boom.

Ja, het zijn echte spreekmoorden en verzegden. Ik kan daar zo van genieten hè. Het documentje waar ik ze in spaar, heb ik al jaren. Af en toe vernieuwd en in andere versies maar ik heb hem nog steeds. Ik heb nu maar net ene pagina gebruikt, kan je nagaan. Wat de cits betreft, ik begin een klein beetje te twijfelen aan de aankoop van de extra grote krabpaal. Speciaal aangeschaft omdat Skylar steeds uit mandjes lazert als hij slaapt. Die ligt er nog het minste in. Ze liggen geen van allen veel in de grote paal, sta ik er nu voor? Ik sta mooi voor Jan met de korte lul zo. Al zag ik dan vannacht Moonlight in het grote bed bovenin had geslapen. Goh, wat aardig, het ding is zo niet helemaal voor niets gekocht.

Als ik het ding onder de kattenkruid spray, dan liggen ze er de hele tijd. Ik zou alleen graag willen dat ze er spontaan uit zichzelf in gingen liggen. Katten hè, ze zijn gewoon echt niet te sturen. Nog steeds liggen mijn benen open omdat Rainbow zo enthousiast wordt van snoepie tijd, dat hij helemaal buiten zichzelf raakt. Ik kan dan nog wel eens uit mijn slof schieten, hé spreekwoord, maar dat slaat natuurlijk nergens op. Hij weet niet eens waarom, ik moet gewoon niet zo moeilijk doen over een paar diepe groeven in mijn knieën of schenen. Hij is gewoon hartstikke blij en kan niet tegen een boze stem. Alleen door de scheut pijn, kan ik dat nog wel eens vergeten. Ik probeer het af te leren hoor, hij is gewoon blij en enthousiast, meer niet.

Wat veel minder pijn doet, is mijn zere hiel. Nu merk ik eigenlijk pas goed hoe gemeen die pijn wel niet was. Ik duw dat dan weg naar beneden maar het beperkte me toch wel heel erg. Ik loop nu juist graag even een stukje. Dat was altijd wel zo maar het laatste jaar helemaal niet meer. Nu ik steeds minder pijn begin te krijgen, merk ik pas echt hoe het me beperkt heeft. Ik heb nu ook slippers van Fitflop en gympen. Daar loop je echt zo lekker op, voor je het weet, ben je in Jeruzalem. De slippers zijn nog iets te hoog gegrepen, na een tijdje ga ik mijn hiel voelen. Dat komt wel goed als de hielspoor straks helemaal over is. De laarzen waren me net iets te groot maar als ik die de hele dag aanheb, dan voel ik zowat helemaal niets van de hiel. Wat heerlijk lopen is dat, zo zonder pijn. Dat wist ik niet meer. Volgende keer misschien de volgende lading spreekmoorden en verzegdes, als jullie dat leuk vinden tenminste, als je geen poot meer hebt om op te staan dan moet je je er wel bij neerleggen. Ja toch, nee toch, niet dan?