27. jan, 2019

Twee jaar en 243 dagen zonder Sunshine

Zaterdag wilde ik een luie dag noemen, omdat ik niet geschilderd of geschreven had. Toen bedacht ik me opeens, ja maar je hebt wel alles opgeruimd en schoongemaakt. Oh ja, dat is ook niet niks natuurlijk. Stoffen, zuigen, wc en badkamer doen, de was gedaan. En opeens werd ik daar heel blij van. Het afgelopen jaar was dat gewoon zo zwaar, mijn drijfveer was dat ik niet tegen rommel en viezigheid kan, dus dan ging ik toch maar weer zuchtend iets schoonmaken of opruimen maar erna was ik dan altijd halfdood. Nu blijk ik het dus eigenlijk gewoon een beetje te vergeten, omdat het gewoon iets is dat erbij hoort. Pas nu ik er zo over na had gedacht, wist ik opeens, dat ook dit weer een mijlengrote stap vooruit is.

Gisteren zag ik de winnende reclame van 2018. Goh, erg leuke reclame hoor, ik heb hem alleen nog nooit gezien. Nu zit ik niet hele dagen voor de televisie, maar dan nog. Ik zit er wel vaak genoeg om het toch minstens één keer gezien te moeten hebben. Ik vond het een aparte, voelde me een klein beetje in de maling genomen. Het zal wel, ik lig er uiteraard niet wakker van. Het is ook niet zo dat ik met alle geweld alles gezien wil hebben. Juist helemaal niet. Maar een reclame die zo populair wordt, dat komt meestal omdat het vaak wordt vertoond en dat heb ik niet kunnen vaststellen. Er zijn reclames die ik te pas en te onpas zie. Dan word ik er nog een beetje gek van ook. Maar deze winnende? Niet gezien.

Ik heb de hele dag zitten schilderen, het meeste zit nu in fase vier of vijf. Een enkel stuk is klaar. Ik had het graag afgemaakt maar ik heb het wel even gehad. Morgen maak ik het gewoon af al moet ik dan mijn schema weer een klein beetje omgooien. Ik heb nog wel de tijd gehad om te lezen dat er wetenschappelijke bewijzen zijn dat katten hebben, gezond is voor je. Nou, is dat even goed nieuws?! Al wist ik dat vanzelf al natuurlijk. Oké je bent personeel geworden in je eigen huis maar ik heb ook zo’n partner gehad en dan is het van katten een stuk beter te behapstukken. En je moet veel en vaak stofzuigen en de kattenbakken doen is ook geen pretje. Toch zijn ze enorm goed voor je gezondheid. Ik zal een paar van die redenen geven.

Een kat hebben is in elk geval beter voor het milieu. Als je je zorgen maakt om je ecologische voetafdruk, kun je beter voor een kat gaan dan een hond. Uit een onderzoek in 2009 is gebleken dat de middelen die nodig zijn om een hond zijn hele leven te voeren dezelfde ecologische voetafdruk heeft als een Land Cruiser. Katten – die over het algemeen liever vis eten dan producten met een mais- of rundvleessmaak – hebben maar ongeveer de ecologische voetafdruk kan een kleine hatchback.

Ze helpen je ook met dingen om te gaan. Het is ontzettend pijnlijk om een dierbare te verliezen, maar één van de beste manieren om daarmee om te gaan is door een dier te hebben. Het is gebleken dat mensen sneller over hun verlies heen komen met een kat en minder fysieke symptomen van pijn vertonen, zoals huilen. Mensen in de rouw geven aan dat ze tegen hun huisdier praten om hun gevoelens beter te begrijpen, aangezien het soms makkelijk is om tegen iets te praten wat niet antwoordt en dat niet zo veroordelend zal handelen als een ander mens. Ja ja!

Ze helpen je zelfs bij het vinden van een partner las ik. Nu heb ik daar dan wel hartelijk om moeten lachen hoor. Dat begrijpen jullie vast wel. Er stond: Als je een single man bent en het lukt je maar niet om een date te scoren, ga dan voor een kat! Volgens een Britse poll, waren 82 procent van de vrouwen het eens dat mannen die van dieren houden aantrekkelijker zijn. En hoewel een hond wonderen zal doen voor je liefdesleven, gaf maar liefst 90 procent van single vrouwen aan dat mannen met katten “aardiger” zijn dan andere mannen. Dus op je dating-profiel zetten dat je een kat hebt kan zomaar wonderen doen voor het aantal reacties dat je krijgt – maar vergeet niet, een kat is voor het leven, niet alleen totdat je een partner hebt gevonden. Kijk en toen wist ik het, ik ben een vrouw. Oh ja…

Dat katteneigenaren slim zijn, dat vond ik dan weer niet meer dan logisch. Uit een enquête onder Britse huisdiereneigenaren door de Universiteit van Bristol in 2010 bleek dat mensen die katten hadden vaker een universitair diploma hadden dan zij die honden hadden. In 2014 deed een onderzoek in Wisconsin een enquête onder 600 studenten en kwamen erachter dat katteneigenaren ook echt intelligenter zijn. (Toch betekent het waarschijnlijk niet dat de kat zijn baasje slimmer maakt. De onderzoekers die het onderzoek uitvoerden zeiden dat slimmere mensen vaak langere uren maakten en aangezien katten minder aandacht nodig hebben dan honden, zijn ze een betere keuze voor de drukke intellectueel.)

Je hart wordt er ook nog eens gezonder van. Zo dan. Een huisdier is hoe dan ook goed voor je hart. Maar katten hebben de bijzondere gave om je stressniveau te verlagen – waarschijnlijk omdat ze niet zoveel aandacht nodig hebben als honden – en daarmee de angstgevoelens in je leven. Een kat aaien heeft een positief, kalmerend effect. Eén onderzoek wees uit dat over een periode van 10 jaar, katteneigenaren 30% minder kans liepen te overlijden aan een hartaanval of beroerte dan mensen zonder kat (hoewel dit ook kan zijn omdat katteneigenaren sowieso relaxter zijn en minder stress hebben).

Dat waren er al vijf en best wel vijf hele bijzondere redenen dat het gezonder is om katten te hebben. De andere vijf zal ik morgen plaatsen. Ik vond het leuk om te lezen dat het zelfs wetenschappelijk bewezen is. Dat het zo is, dat heb ik het afgelopen jaar wel ondervonden. Als ik mijn cits niet had gehad, dan had het heel anders met mij afgelopen. Nu hebben ze me voor een aantal dingen behoed en bovendien hebben ze ervoor gezorgd dat ik ondanks alles, toch kon blijven lachen. Ik heb af en toe dubbel gelegen om ze en nog steeds trouwens. Daarom, voor mij was het al bewezen, maar ja, ik ben blonT en zeker niet wetenschappelijk. Maar dat hoeft niet, ik heb het nu zelf gelezen en gezien. En het klopt als een bus!