28. jan, 2019

Twee jaar en 244 dagen zonder Sunshine

Ik zou nog die andere vijf wetenschappelijke redenen geven, waarom het hebben van katten gezond voor je blijkt te zijn. Bewezen en al. Ik begrijp dat sommige mensen zich er niet in kunnen vinden maar hé, ik heb het niet verzonnen hoor. Ik moest ook erg lachen om iemand, die volgens mij vanaf nu honden landcruisers gaat noemen en katten hatchbacks. Op zich ook niet verkeerd, vind ik zelf. Alleen moet je dan elke keer uitleggen waarom, anders zou ik dat zelf ook zeker doen. Ik hou daar wel van. Zulke grappige dingen. Maar goed, de volgende vijf komen er aan. Ik was geëindigd met het feit dat je hart er gezonder van wordt, wat op zich toch wel een hele bijzondere is.

Ik ga verder met het feit, en allemaal wetenschappelijk bewezen, ik zuig het niet uit mijn duim, dat ze je drang naar gezelschap vervullen. Maar dat had ik ook al wel gemerkt en verwacht ook. Het stereotype dat honden meer affectie tonen dan katten is niets meer dan dat: een stereotype. Het is zelfs zo dat katten net zulke goeden maatjes kunnen zijn als honden, vooral voor vrouwen. Volgens een Oostenrijks onderzoek uit 2003 is een kat in huis het equivalent van het hebben van een romantische partner. Naast dat ze vaak contact initiëren, hebben studies uitgewezen dat katten vriendelijkheid die ze hebben ontvangen, ook zullen teruggeven. Maar katten hebben wel echt de bovenhand in deze relaties. Na duizenden jaren als huisdier, hebben katten geleerd hoe ze een half spinnend/half jankend geluid moeten maken dat erg veel op het huilen van een baby lijkt. En aangezien onze breinen zijn voorgeprogrammeerd om te reageren op het leed van onze kinderen, is het bijna onmogelijk een kat te negeren als het op die manier om iets vraagt. Vooral Skylar en Moonlight zijn daar Meesters in, dat is een ding dat zeker is.

Katten vertellen jou, en anderen natuurlijk ook, veel over je persoonlijkheid. Jouw huisdierkeuze zegt iets over jouw persoonlijkheid. Hoewel hondenliefhebbers vaak het middelpunt van het feestje zijn, zijn katteneigenaren stiller en meer introvert. Toch scoren ze heel hoog als het gaat om betrouwbaarheid en om hoeveel vertrouwen ze hebben in anderen. Katteneigenaren zijn ook minder manipulatief en ingetogener. Nou hoeft het natuurlijk niet helemaal 100% te kloppen maar toch, er zit wel heel wat in. Ik weet wel dat ik al weet dat ik met iemand niet kan opschieten als ze zeggen niet van dieren te houden. Als ze zeggen niet van katten te houden, dan is dat in elk geval heel jammer voor hen, ze missen echt iets. Maar als ze maar van dieren houden in het algemeen. Mensen die gemeen zijn tegen dieren, die kunnen mij beter uit de buurt blijven.

Nog zo’n feit, waarvan ik zoiets heb, nou oké maar ik had daar al geen problemen mee en bovendien zijn er aardig wat uitzonderingen. Je slaapt beter als je katten hebt. Verschillende onderzoeken en polls in het Verenigd Koninkrijk hebben uitgewezen dat mensen (vooral vrouwen) liever met hun katten slapen dan met hun partners en geven zelfs aan dat ze beter slapen met een kat dan met eens mens. Een recenter onderzoek van de Mayo Clinic Center for Sleep Medicine geeft aan dat ze wellicht wel eens gelijk kunnen hebben: 41 procent van de mensen in dat onderzoek gaven aan dat ze beter sliepen door hun huisdier, terwijl maar 20% zei dat het juist storend was. Maar als jij je slaapkamerdeur dichtdoet en je kat is het er niet mee eens, dan kan je rustig slapen wel vergeten. Ik moet wel toegeven, ik vind het heerlijk zoals Aurora altijd in mijn armen slaapt ’s nachts. Als ik haar dan een beetje dichter tegen me aantrek, als ik een beetje wakker word, dan gaat ze zo hard spinnen dat ik bang ben dat de buren het zullen horen. Heerlijk vind ik dat!

Een hele aparte vond ik deze wel, aangezien ik zelf namelijk erg allergisch ben voor mijn harige heerlijkheden. Een kat hebben betekent namelijk minder allergieën! Helaas is het voor mijzelf al te laat, maar verwacht je een kindje, dan is dit misschien het moment om een kat aan te schaffen. In 2002 publiceerde de National Institutes of Health een onderzoek waarin werd uitgewezen dat kinderen van minder dan één jaar oud die waren blootgesteld aan een kat minder allergieën ontwikkelden – en dat gaat niet alleen over dieren. Volgens Marshall Plaut, M.D., hoofd van de afdeling allergische mechanismen bij het National Institute of Allergy and Infectious Diseases, "veel blootstelling aan huisdieren op jonge leeftijd helpt niet alleen beschermen tegen huisdierenallergieën, maar ook andere types veelvoorkomende allergieën, zoals stofmijt, ambrosia en gras.” En hoewel de kattenparasiet Toxoplasma gondii een bedreiging is voor jonge kinderen, zeggen experts dat door iedere dag je kattenbak te verschonen en je huisdier binnen te houden, je helemaal veilig en allergievrij zou moeten zijn! Nou ja, is dat even wat!

En dan zijn we alweer aan de laatste toe. Katten kunnen letterlijk je leven redden! Dus dat is niet zomaar even wat.  Katten hebben de reputatie dat ze afzijdig zijn en niets om hun mensen geven, maar ze hebben de laatste jaren ontelbare levens gered. Eén kat in het Verenigd Koninkrijk waarschuwt haar baasje als hij een epileptische aanval krijgt. Een kat in Montana maakte haar twee baasjes wakker toen een gaspijp ging lekken. Brandweermannen zeiden dat het huis makkelijk opgeblazen had kunnen worden als de kat niet had ingegrepen. Eén kat heeft zelfs de hoogste onderscheiding voor militaire dieren. Simon de kat was aan bord de HMS Amethyst die in 1949 op de Yangtze voer toen een schelp het schip raakte, waardoor verschillende mariniers omkwamen en Simon raakte zwaargewond. (Het evenement markeerde het begin van een 101-dagenlang bezet van het schip, wat bekend zou komen te staan als het Yangtze Incident).

Simon werd opgelapt en voerde zijn diensten uit ondanks zijn verwondingen en begon de ratten te vangen die de voedselvoorraad van het schip probeerde op te eten. Daarnaast was hij morele steun voor de schippers die het overleefden. Simon stierf niet lang nadat het schip terugkwam in het Verenigd Koninkrijk, maar krijg na zijn dood de Dickin Medaille, herkend als het Victoria Cross onder de dieren, “voor gedrag van de hoogste order, hoewel de knal een gat van meer dan een 30 centimeter in een stalen plaat wist te blazen.” Mooi hè, hier krijgen ze ook medailles, ik zal ze zelf maken. Rainbow krijgt een medaille voor ‘grootste dief’. Moonlight voor ‘grootste aansteller’, Skylar voor ‘hardste giller’ en Aurora voor ‘kampioen snurken’. Ik ben helaas wel door al die wetenschappelijk bewezen voordelen heen. Volgens mij weet ik er nog wel een paar die ze kunnen onderzoeken. 

Ik ben zowat klaar met mijn schilderklus, alleen nog in de lak moet alles. Ik ben allang blij dat ik er doorheen ben. Ik had een tijdje niet geschilderd voor ik eraan begon, ik denk dat ik weer even pauze nodig heb. Ik overdrijf het ook altijd gelijk zo. Maar goed, ik heb dan ook een heleboel leuke bij elkaar passende dingen voor mezelf. Inclusief mijn laarsjes. Ik zag die namelijk met rozen en dingen beschilderd te koop, nog duur ook. En dan denk ik al snel, dat kan Ria selluf wel. Ik ben benieuwd hoe die verf zich zal houden. Het is de multisurface uit Amerika, 21 dagen wachten en dan is de verf ge-cured, geen idee hoe ik dat in het Nederlands moet noemen eigenlijk. Dan is het hetzelfde alsof je het in de oven gebakken hebt zeg maar.

Dan moet ik nog even vertellen over vanmorgen. Ik heb zo lang dubbel gelegen, ik kon niet meer. Het begon al met gewoon een dolle bui hebben. Stuurt Ben me opeens iets, en ga ik me toch helemaal los van het lachen. Hij stuurde iets over een riool dat was gesprongen, alles onder de stront in Zwijndrecht. Dan zie ik opeens de straatnaam; de Doctor Boutenstraat. Ja, dan kan je me wegdragen. Niemand in de familieapp die het doorhad! Daarna stuurt Ben nog even een foto van mijn dochter, geshopt in de Calvé pindakaas reclame. En toen kon ik echt niet meer. Leedvermaak om mijn korte dochter, het kán zo leuk zijn. Ik heb mijn lachbui al gehad vandaag. Heerlijk, je wordt er alleen zo moe van, als het zo lang duurt. Ik moest even bijkomen! Ik heb de foto’s er maar bij gedaan. Ik hoop op zijn minst op een paar goeie glimlachjes!