12. feb, 2019

Twee jaar en 259 dagen zonder Sunshine

Goh, lekker handig zeg, hoe het UWV werkt. Punt 1, je kan pas een WW uitkering aanvragen niet eerder dan één week voor je daadwerkelijk werkeloos wordt. Dat is niet zo heel erg zou je denken, maar wat ik vandaag las op ‘Mijn UWV’ veranderde dat toch wel. Zodra je dat aanvraagt krijg je binnen vier weken antwoord. Eh ja, oké maar eh, ik moet toch wel mijn vaste lasten betalen in die vier weken? Dus eh, wat nou als je geen rooie cent opzij hebt kunnen zetten? Op 21 februari krijg ik mijn laatste salaris maar ik kan pas WW aanvragen op de 22e. Dan krijg je misschien geld na vier weken? En krijg je het dan in ene keer of krijg je het per week?

Voor iemand die graag alles van te voren geregeld heeft, is dit echt niet zo leuk hoor. En bovendien, mijn huisbaas gaat daar echt ook niet op zitten wachten. Dus eigenlijk kom je per direct in de ellende, als je te weinig hebt verdiend om te kunnen sparen. Ze hebben er bijvoorbeeld helemaal geen boodschap aan, dat ik vanaf 2005 terug kwam in Nederland en daar een hele hoge berg schulden tegenkwam. Allemaal door mijn ex dingen op mijn naam gezet, zoals een auto en daar waren al jarenlang rekeningen voor binnen blijven stromen. Wegenbelasting, keuring en weet ik het allemaal. Dat ik daardoor zeven jaar lang geen cent te makken had. Op sommige tijden zelfs geen eten kunnen kopen omdat de keus was, de katten of ik en dan gingen de katten voor.

Pas sinds de laatste paar jaar kom ik de maand door. Dus nee, sorry UWV maar ik heb géén liggende gelden. Ik heb geen spaarpotje en met mij vele anderen. En dan vinden ze het raar dat er zoveel mensen in de schulden komen. Ik heb nog geluk hoor, ik krijg een oprotpremie. Daar kan ik zeker die ene maand wel van voorschieten maar ik heb echt geen idee hoe dat verder allemaal gaat lopen. En dat is nog maar één frustratie van vandaag. Ik wilde daar tussen de vacatures kijken om te gaan solliciteren. Maar dan moet je daar ook je CV invullen. Geen probleem, dat vind ik juist leuk om te doen eigenlijk. Al is het makkelijker als je gewoon je eigen mooi gemaakte CV zou kunnen uploaden. Nee, dat kan niet, dat moet je daar ook weer allemaal apart in gaan zitten voeren.

Ook geen probleem, doen we dat. Maar bij het ‘opslaan’ van mijn eerste werkgever en wat daarbij hoort, kreeg ik een melding. Nee, ik mag daar niet zomaar, pak hem beet, ‘kapster’ invoeren, nee dat kan niet. Nee, je moet de eerste drie letters invoeren en dan uit de lijst het beroep pakken. Ik voer dus in KAP en ik zie iets laden, zo’n draaiend cirkeltje. Al wat er komt, geen lijst met beroepen. Oké, dan ga ik wel even een categorie verder, naar de opleidingen. Daar hebben ze hetzelfde weer geflikt. MAV van Mavo levert niks op, HAV van havo, ook niks. Alleen draaiende cirkeltjes. Nou, dat schiet even lekker op. Terwijl ik al zuchtend licht vloekend van alles probeer, krijg ik een melding. Dat ik al veertien minuten niets heb opgeslagen, of ik mijn inlog wil verlengen.

Ja, ja, doe dat maar en ik klik op verlengen. En opeens lig ik er helemaal uit. Gewoon afgesloten en dat ik kan inloggen met mijn DigiD. Dat gaat ook allemaal niet dus ik begin maar opnieuw en ga naar mijn UWV en wil vandaar naar ‘mijn werkmap’. Maar die pagina bestaat opeens niet meer zegt het internet. Oh? En nu? Ik schuimbek nog net niet maar echt happy kan ik mij niet noemen. Ik heb het voor nu dus maar even opgegeven. Solliciteren voor vandaag is totaal naar de haaien zo. Maar goed dat ik nu besloot vast te kijken. Morgenochtend waag ik een nieuwe poging. Misschien als je het om zeven uur ’s morgens doe, is het niet zo druk of zo? In elk geval, die site werkt teleurstellend slecht. En daar moet je straks dan van afhankelijk zijn, wil je je geld krijgen?

Dan horen ze toch op zijn allerminst te zorgen dat het ding fatsoenlijk werkt. Of ben ik dan weer te veeleisend? Maar als ik mijn huur straks niet kan betalen, of mijn abonnement om mijn pc in de lucht te houden, dan gaan ze gelijk dwarsliggen allemaal? Wat is het toch krom allemaal eigenlijk.

Niet eerlijk zo ook, vind ik. Als je weet dat iemand per 1 maart werkeloos is, en het duurt vier weken voordat je ook maar antwoord geeft of iemand wel of niet uitkeringsgerechtigd is, dan moet je daar wat vlotter mee beginnen. Dan stort je niet iemand willens en wetens in de ellende toch? Kom nou op zeg?! Ik zeg het niet eens voor mezelf in dit geval, maar ik kan me mijn eigen paniek levendig voor de geest halen, als ik geen oprotpremie zou hebben gekregen. Blinde paniek zelfs zou het geweest zijn. Ook hier weer niet om mezelf. Was ik alleen kon het me geen ruk schelen. Ik overleef op straat ook wel. Maar ik heb vier hartjes rondlopen hier en die wil ik niet tekort doen. Dat vind ik het allerbelangrijkste nog. Maar dan heb ik wel mijn huis nodig op zijn minst, en geld om eten te kunnen kopen. Voor hen, niet eens voor mij. Gas en licht kan ik missen, doe ik wel vesten aan en ga ik in de dekens liggen. Maar ja, als je niet op het internet kunt, dan kan je ook niet op de UWV want tegenwoordig gaat alles digitaal.

Zelfs het inloggen met je DigiD gaat via een app. Gelukkig had ik die vorige keer al aangemaakt. Want, zo zag ik tijdens het inloggen, vanaf half mei kan het niet eens meer op een andere manier. DUS, conclusie, als je geen gsm hebt die op het internet moet kunnen ook, dan kan je eigenlijk niets meer. Maar zo’n gsm kost ook geld! En als ze je dan niet eens uitbetalen omdat je geen gsm hebt en niets kunt aanvragen, dan is het nog je eigen schuld ook?! Ik begrijp hier dan ook echt helemaal niks van. Ik denk dat ik even een stukje ga lopen, in het zonnetje en een beetje uitwaaien. Dan kan ik zo met een fris gewaaid hoofd misschien nog even een poging wagen op die site. Misschien werkt het nu wel? We gaan het zien. Ik ga maar even uitwaaien in de zon.

Oh het was heerlijk buiten. Niet te koud, zonnetje, ik had wel uren willen lopen. Dat heb ik maar niet gedaan maar lekker was het wel. En het is nog goed voor me ook. Ondertussen is de site blijkbaar hersteld en heb ik alles in kunnen vullen. Zo kom ik daar ook weer onder de aandacht, allemaal stapjes naar een volgende baan. De eerste sollicitatie is de deur ook al uit, gewoon omdat ik de vacature voorbij zag komen en de wateren eens wilde testen alvast. Wat niet wegneemt dat die frustratie over van alles er nog steeds zit hoor. De cits zitten al een uur op het balkon, met de deur open inderdaad. Dat wil dus zeggen dat ik ondertussen zit te klappertanden maar goed, zij hebben het naar hun zin.

Vanmorgen was ik sowieso aangenaam verrast. Skylar lag voor het raam en Aurora kwam eraan, zij wilde ook voor het raam. Ik zat het zo eens te bekijken en dacht al dat dit mis zou gaan. Vooral omdat Skylar verbaal werd. Hij kan zo lekker mopperen, of zo klinkt het in elk geval. Zij morde terug en bleef hem aan zitten staren vanaf de grond. Hij staarde terug. Zij waagde de sprong, letterlijk én figuurlijk en ging ook in het raamkozijn liggen. Elkaar morrend aanstarend lagen ze, volgens mij, af te wachten wie er het eerste zou aanvallen. Maar dit gebeurde niet. Een tijdje later hadden ze de staarwedstrijd zo gelaten en lagen allebei lekker ontspannen voor het raam. Een kudde meeuwen zweefde voor het raam, als waren ze een soapserie voor katten. Dit vonden ze beiden blijkbaar toch belangrijker dan hun geruzie. Ik heb ze maar gekiekt, gespannen én ontspannen.

Of ik iets zal horen van de sollicitatie, dat weet ik niet. Het is ook eigenlijk maar als test gedaan. Het echte werk moet nog beginnen. Maar dat bij de UWV, nee, dat vind ik niet praktisch of eerlijk geregeld. Ik heb mazzel, met mijn oprotpremie. Maar wat als ik die nou niet gehad had? Met mijn nul euro op de bank? Dan zit je toch echt heel snel in de ellende en daar kom je dan voorlopig niet uit, al vind je snel een baan. Dan blijf je achter het verhaal aan lopen tot je een keertje weer iets krijgt als een bonus of vakantiegeld. En dan heb je al gewerkt vanaf je twaalfde. Ik vind dat toch wel stuitend, of ligt dat weer aan mij? Nou ja, ik ga Skylar maar eens binnen lokken, dan kan ik kijken of ik vandaag nog warm kan worden, voor ik naar mijn bed moet. Morgen, ja morgen is het mijn vrije dag. Geen wekker om zes uur en geen sollicitaties en even geen UWV...