17. mrt, 2019

Twee jaar en 292 dagen zonder Sunshine

Toen ik van de week voor die Nissan belde, werd er niet gereageerd. Maar toen ik belde vlak voordat ik wist dat ik alsnog zou gaan kijken naar Lila, pakte er een dame op. Het werd een raar gesprek. Ik ben namelijk een levende leugendetector. Ik zeg het nooit, ik doe er niets mee en ik wil er ook niets mee doen, maar als je tegen me liegt, dan weet ik dat gewoon. Heel vaak komt er dan ook direct in mijn hoofd hoe het dan wel zit. Niet altijd maar soms wel en dan is het helemaal grappig. Kim kan er over meepraten. Die werd als kind helemaal gek van mij, iets wat ik me levendig kan voorstellen. Ik wist het zodra ze loog en ik kon gelijk zeggen hoe het dan echt zat. Ze vond dat echt een rot eigenschap van me. Ik vind het ook niet altijd leuk hoor.

Vooral als mensen glashard in je gezicht staan te liegen, dan is het moeilijk om er niets over te zeggen. Maar ik doe het niet. Ja, zoals bij Kim wel, maar die was ik aan het opvoeden. En ook mijn partners waren er niet altijd blij mee. Tenminste, diegene die de boel bij elkaar loog en bedroog, kon dat niet uitstaan. Hij werd er altijd woest om en bleef ijskoud doorgaan en volhouden. Maar toch, hij wist gewoon dat ik het wist. Ik doe er nooit wat mee hoor, want bijna alle mensen liegen. Ik ook, geef ik eerlijk toe anders zou ik liegen. Bij mij is het ondertussen alleen om mensen niet te kwetsen en ook als het makkelijker is omdat je geen gezeik en strijd wilt. Daar heb ik gewoon geen zin meer in maar ik wéét het wel. Dat iemand liegt, dat zal die voor zichzelf af moeten gaan leren, ooit. Dat zoeken ze maar lekker zelf uit ook dan.

Dus die dame zat lekker te liegen. Misschien had ze de auto erop gezet om te kijken hoe of wat. Maar misschien zei ze wel tegen haar moeder dat er niemand reageerde omdat ze dan de auto zelf zou krijgen? Ze zei direct oh, ja, ik heb de auto er al afgehaald en uw berichtje ook verwijderd. Ik zei dat ik naar de advertentie zat te kijken, dat die er gewoon nog stond. Oh ja, nog niet helemaal gedaan want dan zou het geen verrassing meer zijn voor de kinderen. Want haar moeder had opeens besloten de auto te schenken aan alle kinderen. Ze deed alsof het om een Audi van een paar toen ging, in plaats van een klein en erg oud Japannertje. De leugen droop eraf als dikke groene slierten olie. Ik krijg dan meestal een beetje een grijns op mijn gezicht. Ik wenste haar en al de andere kinderen veel plezier met de enorme schenking en ik hing grijnzend op.

Aan de andere kant, die man van de vorige eigenaar van Lila, deed ook raar. Bleek achteraf ook gewoon zijn manier van doen te zijn in combinatie met een beetje onzekerheid en voorzichtigheid. Gelukkig zijn er ook nog goede mensen, en daar reken ik mezelf ook onder hoor. Ik zou niemand oplichten of te kort willen doen. Omdat ik dat niet prettig vind en omdat ik weet dat ik dat ook weer terug ga krijgen. Daar zit ik niet op te wachten. Dan doe ik liever iets liefs en dan krijg ik dat ook terug. Logisch toch? Soms begrijp ik waarom iemand liegt en soms zie ik het nare erachter. Maar ik laat ze gewoon gaan, ik zeg er niks van. Laat maar, ik weet in elk geval altijd al snel meer dan genoeg. Ieder het zijne mét de gevolgen ervan.

Nu zit ik al drie dagen te proberen om in te loggen op die UWV site, nu staat het er tenminste weer op dat je tot vanavond 21 uur niet kan inloggen. Je krijgt in elk geval vier dagen extra de tijd als je dingen had met deze einddatum. Toch aardig. Ik moet wel voor morgen kunnen doorgeven hoe of wat met die opleiding. Dat wat ik gestuurd had was een hele dure opleiding maar waar ik me nu voor heb opgegeven en wat direct een sollicitatie blijkt te zijn, is volgens mij nog gratis ook. Bovendien ga je ook direct betaald aan het werk! Nu heb ik geen flauw idee wat dat salaris dan zal zijn. Het is in elk geval voor 24 uur per week, als je aangenomen wordt en je start al in mei. Het mooie is dan weer, mocht het zelfs nog minder zijn dan wat ik van de UWV krijg, zij dit aan zullen vullen tot het bedrag waar ik recht op heb. Maar ja, daar kom ik ook al een flink bedrag bij tekort.

Moeten er dan nog dingen aangeschaft worden, zoals boeken e.d. dan heb ik dat ook niet zomaar even over. Al zullen we daar dan ook wel uitkomen. Ik bespaar ze dan zoveel geld al direct en ook ben ik aan het werk heel snel. Ervan uitgaande dat ik aangenomen word. En dat word ik ook. Stel dat ze me dan straks ook nog sturen dat ik voor dat salaris wel planner mag worden daar, wat doe ik dan? Een jaar lang heel krap zitten maar een prachtig vakdiploma én baan hebben? Of gaan plannen bij een sleepdienst? Wat een luxe dilemma. Zover is het nog niet en of het zover zal komen, geen idee. In elk geval is de boel in beweging en dat is fijner dan je een beetje oeverloos voelen drijven in het niets. Er gebeurt tenminste iets en dat is al heel wat. En voor nu voorlopig genoeg. Stel dat het allemaal kan, en ik moet worden ‘aangevuld’ qua geld door het UWV, moet je dan nog wel solliciteren ook en dat soort dingen? Daar moet ik allemaal achteraan want dat lijkt mij een onmogelijke belasting.

Ik ben daar nu al veel tijd aan kwijt en dat geeft niet als je niets anders te doen hebt. Maar als je 24 uur per week werkt, en een pittige studie doet, dan lijkt me het een beetje teveel van het goede. Daar kom ik nog wel allemaal achter straks. Dan pak ik gewoon de eerste vier vacatures die ik zie en daar solliciteer ik dan gewoon op. Het is maar net wat ze willen. Ik ben me er in elk geval al flink op aan het voorbereiden. Voor het Nederlandse goed in taal en geschrift ben ik niet zo bang maar het rekenen wordt er ook een flink deel van. Ik kreeg al de tip in die mail van het instituut dat ik de apps ‘beter rekenen’ en ‘beter spellen’ moest downloaden. Dat heb ik gedaan en dat vind ik me toch leuk! Bovendien haalt het weer veel dingen op die diep bij je weggestopt zitten.

Rekenen niveau 3 is best pittig namelijk. Van veel dingen heb ik de koe wel horen loeien maar weet ik niet meer waar de tepel zit. Ja, dat is een heel ander spreekwoord maar deze vind ik leuker. Zoals het rekenen met breuken. Hoe deed je dat ook alweer? Gewoon een fout antwoord insturen en na vier vragen krijg je antwoord en bovendien een uitgebreide uitleg hoe dat gaat precies. En dan heb ik steeds iets van ooooooooooh ja, zo zat dat! En dan weet je dat weer gelijk. Maar daar zitten ook van die vreselijk sommen bij, waar ik vroeger al een broertje aan dood had. Daarom ben ik nu dan ook de oudste. Die sommen van Jantje fietst 15 km per uur, zijn oma woont op 24 km afstand, hoe lang doet hij erover? Oh My God! En dit is nog een hele simpele. Maar de taal op niveau 3 vind ik echt helemaal geweldig en daar ga ik ook vaak de mist in. Maar dan omdat het de nieuwe spelling betreft.

Juist de uitleg er steeds na, dat is prettig en je krijgt dan ook gelijk een link naar een bladzijde met nog veel meer uitleg over dat specifieke gebeuren. Ik heb me er de hele avond mee vermaakt gisteren. Erg leuk en een aanrader voor iedereen die daar wel van houdt. Het voelt inderdaad weer alsof ik op school zit en ik kan helemaal blij worden van een 100% score. Elke werkdag krijg je een nieuwe opdracht maar je kan ook die van vorige dagen maken en dat heb ik gisteren zitten doen. Ik voel me steeds beter bij mijn kunstmatige intelligentere haardos passen. Ik ben geen dom blondje meer en straks, op mijn 57e  notabene, ben ik gewoon weer student, als het allemaal goed gaat. Het moet niet gekker worden hoor! Zit ik nog met één ding, welke foto zal ik nemen als profielfoto? Ik hoor het graag van jullie!