20. mrt, 2019

Twee jaar en 295 dagen zonder Sunshine

Ik ga er toch weer eens een keer een kattenblog van maken vandaag. Feiten over mijn ‘Tuxedo trio’ zijn altijd leuk. Veel mensen hebben deze zwart met witte katten en zo kunnen die gelijk ‘meegenieten’. Ik krijg van een aantal sites mails binnen en daar kijk ik wel eens in. Zo kwam ik weer allemaal weetjes tegen over de Tuxedo katten en ik heb er drie. Altijd leuk om te weten, vind ik zulke dingen. Van de week liep ik naar de keuken en maakte ik gelijk rechtsomkeert om mijn camera te pakken. Ik zag namelijk zowel Rainbow als Skylar in één mand van de krabpaal lekker liggen kroelen. En dat had ik al heel lang niet meer gezien. Toen ze klein waren deden ze praktisch niets anders maar de laatste maanden heb ik ze dat niet meer zien doen. Tot die avond dan. Dat vond ik wel een paar fotootjes waard.

Maar over de Tuxedo’s, het is geen ras. Het zijn eigenlijk gewoon tweekleurige katten. Bicolor noemen ze dat in het Engels. In dit geval is de overheersende kleur zwart. Kattenvachten komen voor in veel verschillende kleuren die allemaal verbonden zijn aan chromosomen. Puristen geloven dat alleen zwarte katten met wit op hun borst en pootjes beschouwd mogen worden als Tuxedo katten. Maar daar is lang niet iedereen het mee eens. Ik ook niet trouwens.

Is er een foute ‘gen’ in hun afkomst? Tuxedo katten zijn tweekleurig (dit wordt ook wel piebald, wat ‘gevlekt’  betekent, genoemd. Dat is wanneer er twee kleuren aanwezig zijn waarvan er eentje de kleur wit is). Er werd ooit geloofd dat hun kenmerkende vacht het resultaat was van zwakke genen die niet snel genoeg waren geweest om de hele vacht te bedekken. De wetenschap leunt nu naar het bewijs dat tweekleurige katten al in de baarmoeder worden gemaakt door een foute versie van bepaalde genen. Ze zijn fout omdat ze zich niet vermenigvuldigen in een normaal tempo. Goh, dat wist ik niet! Heb ik me hier toch een stelletje abnormalen rondlopen! Dat wist ik dan weer wel.

Er zijn evenveel vrouwtjes als mannetjes in de Tuxedo versies van katten. Al zien ze er misschien wel mannelijk uit, is dat toch evenredig verdeeld. Niet zoals bij de rode katten, waar een veel hoger percentage aan mannelijke exemplaren voorkomt, of de zogenaamde lapjeskat, die meestal alleen vrouwelijk zijn. De Tuxedo’s hebben een eerlijkere verdeling van de geslachten.

Niet veel katten hebben in de politiek gezeten. Niet veel katten hebben überhaupt te maken met politiek. Er zijn ook niet veel politieke partijen gestart door een kattenras of -type. Maar in 2012 in Halifax in Canada, begon de Tuxedo kat Stan een campagne om burgemeester te kunnen worden. Het moet niet gekker worden! Hoewel deze pittige ‘tuxie’ niet gewonnen heeft, bracht hij wel bewustzijn over de benarde situatie van dakloze katten op verschillende platforms daar. Hij inspireerde ook de gemeenteraad van Halifax om een flinke subsidie aan de dakloze katten te besteden om een goedkope sterilisatie en een onlinekliniek mogelijk te maken. Helaas overleed Stan in 2013 aan kanker, maar niet voordat hij de ‘Tuxedo-partij’ inspireerde. Dat moet een heel bijzondere kat geweest zijn! Moonlight for President!

Bestaat er zoiets als een tuxitude? Crimpy, is een Tuxedo die gered werd door een ‘animal rescue’ in Amerika, toen hij een zwerfkat was. Zijn tijd als zwerver had hem een aantal vaardigheden gegeven, zoals ‘hier is mijn buikie maar probeer die niet te aaien’. Tuxedo katten hebben pittige persoonlijkheden, net als Crimpy, waar mensen door aangetrokken worden. Megan Powers van Gotstar, dat is de redding organisatie die Crimpy gered heeft, zegt dit en ze zegt ook; ‘ik zou zeggen dat deze katten eerder geadopteerd worden dan alle andere kleuren’. Ik begrijp dat wel, ik ben er ook zo door aangetrokken. Het zijn echte persoonlijkheden, dat weet ik uit ervaring.

Toen een andere redding organisatie, in St. Louis, een verlamde, vier weken oude Tuxedo kitten had gered, vreesden ze het ergste. Maar Roosevelt, zo noemden ze hem, kwam er doorheen, ook al zou hij nooit normaal naar de bak kunnen of nooit kunnen lopen. Zijn charmes trokken al snel een adoptant aan die helemaal van de andere kant van Amerika kwam. Zij werkt in een dierenkliniek waar hij nu zijn tijd spendeert. Zijn vrolijke persoonlijkheid verhoogt de stemming van de patiënten daar. Als moeilijkheden overwinnen en een charmante persoonlijkheid hebben tuxitude is, dan ja, dan bestaat zoiets. Er bestaat zelfs een Tuxedo kat, die mee voer met de Britse koninklijke marine, tijdens de Chinese burgeroorlog in 1949. Hij kreeg de PDSA Dickin Medal. Geen idee waar dat voor was hoor maar toch wel een prestatie voor een kat. De heldhaftige zee kat overleed helaas aan verwondingen die hij opliep tijdens een aanval.

Ze zijn ook ontzettend trouw, de leden van de Tuxedo maffia. In het boek ‘100 Cats who changed civilization’ vertelt de schrijver over een Tuxedo kat die Trixy heet. Toen haar baasje in 1601 tot gevangenisstraf werd veroordeeld, bleef de toegewijde kat aan zijn zijde totdat hij weer vrijkwam. Het is niet bekend hoe ze van hun huis naar de London Tower is gekomen maar het is wel weer een bewijs van tuxitude. Tuxedo’s hebben meestal groene ogen. Als je online naar foto’s van ze zoekt, dan zie je meestal de groene ogen terug staren. Soms ook de groenig gouden ogen, zoals Moonlight die heeft. En dan moet Skylar wel een uitzondering zijn, die heeft een soort van beige ogen. In elk geval een kleur die ik niet goed kan omschrijven maar die wel heel erg mooi is.

Meestal hebben ze witte snorharen. Vooral Moonlight heeft zo’n prachtige grote, witte snor. Het mag wel duidelijk zijn dat deze katten niet zomaar katten zijn. Ik kan het weten want ik heb er drie! En ze maken mijn leven een stuk rijker dan wanneer ik ze niet gehad zou hebben! Natuurlijk doet mijn lieve, witte diva dat ook hoor. Zij is op haar eigen manier heel speciaal. Ze slaapt in mijn armen, soms bovenop mijn gezicht, althans dat probeert ze. Zij is dan weer de enige schootkat van het stel, al durft Rainbow ook wel eens over me heen gedrapeerd te liggen. Maar niet echt op schoot is dat. Dat doet zij dan weer wel heel graag. Nou ja, al waren ze allemaal groen en geel met een blauw randje, ik zou ze nooit meer willen missen! Nu alleen mijn halve cyperse jongen ook nog eens terug thuis, als het even kan. Die wilde ik ook niet missen maar dat gebeurde wel. Je hebt daar soms zelf helemaal niets over te vertellen.

De boel is lekker opgeruimd en schoon hier ondertussen. De pakketten die op de post moeten staan al klaar, die pak ik morgen in. Ze moeten blijven staan tot vrijdag maar dat is losse rommel en kijk ik wel een dagje overheen. Dan ga ik nu weer verder met dingen die ik leuk vind. Vanmorgen wel drie kwartier geprobeerd om in te loggen bij het UWV. Klein frustratiepuntje en het tweede was dat de beste man die mijn zaak beheert blijkbaar, antwoord had gegeven op een vraag die ik al beantwoord had. De tien die ik ook gestuurd had, heeft hij niet eens gelezen blijkbaar. Ik heb hem die alsnog toegestuurd en hopelijk leest hij nu wel alles wat er staat. Echt hoor, ik zit er nog geen maand maar zal nu al blij zijn voor de dag dat ik er weer vanaf ben ook! Er zijn echt leukere dingen in het leven. Daar ga ik me nu maar even mee bezig houden!