25. mrt, 2019

Twee jaar en 300 dagen zonder Sunshine

Ik vind het me toch een crime dat hele UWV gebeuren. Ik moet op de site van de UWV een sollicitatiecursus volgen. Maar zoals het daar dan gaat, daar krijg ik de kriebels van. Ik begrijp wel dat er mensen zijn die het zo geweldig zullen vinden maar daar ben ik er niet één van. Steeds een filmpje kijken of meer luisteren, iets dat ik echt niet leuk vind. Ik kwam er net pas achter, halverwege, dat je dat niet hoeft want er staat ook ‘lees mee’ en ik dacht eigenlijk dat je dan ondertiteling zou krijgen. Gelukkig kan je dan de tekst lezen en dat doe ik veel liever. Daar had ik eerder naar moeten kijken. Dan is het ook niet echt handig in elkaar gezet. Dat je van het ene naar het andere onderdeel kan, nee, soms moet je weer terug naar het begin en dan kan je daar op het volgende klikken. Of ik doe het verkeerd, dat zal wel eerder zo zijn maar enniewee, voor mij is het niet logisch gemaakt.

Je moet ook steeds daar alles invullen, zelfs een vacature zoeken en daar dingen van opschrijven. Sorry hoor, dat vind ik dubbel werk. Dan stuur ik die gewoon in zeg maar. Ook iets dat niet klopt, je krijgt een beroepenlijst als je eerst even wat dingen aangeeft. Zoals wat je competenties zijn en waar je in zou willen werken. Dat heb ik een paar weken geleden ook gedaan maar ja, wat je dan krijgt aan vacatures die er zijn, daar heb je niets aan als je daar niet in opgeleid bent. Dus wat heeft het dan voor zin op die manier iets in te vullen? Ik zeg het alleen maar hoor. Dat is toch zo? Je moet daar eigenlijk invullen wat je al gedaan hebt of waar je al een diploma voor hebt, dan heeft het zin. Want ik kan wel zoveel willen, dat wil ik ook, maar daar zitten ze niet op te wachten.

Stel ik vul in ‘gezondheidszorg’, wat ik ook gedaan heb als één van dé, dan krijg je vacatures voor verpleging en verzorgenden, maar daar kán ik niet op solliciteren want ik heb daar geen diploma’s in. Daarom vind ik dat al weer gelijk heel knullig gaan, het gaat namelijk blijkbaar niet om wat ik zou willen of wat me leuk lijkt. Het gaat erom wat ik al gedaan heb. Maar dat wil ik nou juist niet meer gaan doen. Dat is misschien wel rete eigenwijs op je 57e maar ja, dat ben ik dan ook. Daarom vind ik dat soort dingen zo’n onzin om te doen. Oké er zijn wel wat tips bij die nuttig zijn. Maar het zou fijn zijn als je er gewoon doorheen kunt klikken en niet jezelf elke keer rot moeten zoeken om te vinden waar je nu weer naartoe moet. Dat hebben ze, wat mij betreft, niet zo handig gedaan. Ik ben benieuwd wat ze me de volgende keer weer willen laten doen.

Zodra het 1 april is, geen grap, dan vul ik de dingen van maart in en knal ik er gelijk vier sollicitaties uit. Dan is de druk van de ketel, voor mij. Ik kan daar niet tegen, daar zal de neuroot die die in mij verstopt zit wel voor zorgen. Als je minstens vier sollicitaties per maand moet sturen, dan wil ik die al direct geregeld hebben. Ook al heb ik mijn zinnen gezet op die opleiding apothekersassistente, dat wil niet zeggen dat ik daarvoor in aanmerking kom of dat ik door de test kom. Dat zal de 17e pas uitwijzen. Tot ik dat weet, moet ik ook nog zorgen voor andere pijlen op mijn boog. Nooit geschoten is altijd mis, zeggen ze toch. Dan maar op scherp schieten. Ondertussen braaf de sommen maken op ‘beter rekenen’. Ik leer er wel veel van, want ik was echt veel vergeten. Toch zit die kennis er nog, dat is wel bijzonder vind ik.

Na meer dan een halve eeuw is het niet verloren gegaan. Het zat alleen in een diep laatje weggestopt en moest even afgestoft worden nadat het tevoorschijn werd gehaald. Het zat er gewoon nog wel. Ook ben ik met wat meer zorg de sommen gaan maken. Ik maak soms hele stomme fouten omdat ik gewoon niet goed oplet en dat kunnen we dus niet hebben. Dat zijn de echt domme fouten, vind ik zelf. En nu ik dat doe, krijg ik er steeds meer van niveau 3 goed. Ik heb de hele maand maart zitten doen van het weekend, van niveau 1 en 2 en vandaag de rest van niveau 3. Goed opletten, goed lezen en goed nadenken. Ik heb er zelfs een paar 100% goed gehad op 3. Kijk, zo wil ik het hebben. Nu maar hopen dat ik die rekentest op de info/sollicitatie dag niet van de zenuwen verkeerd maak. Dat zou zonde zijn. Vandaar mijn oefenen, dat kan alleen maar helpen.

Toch knijp ik hem een beetje hoor, ook al zegt iedereen, dat kan jij wel. Het is gewoon weer even eng, zo weer midden in het zoeken en solliciteren zitten. Dat is wel heel lang geleden voor mij. Aan de ene kant ben ik best zelfverzekerd maar aan de andere kant ben ik dat helemaal niet. Vooral niet bij zulke testen en/of examens. Al helemaal niet als ze zo belangrijk zijn. Want er hangt toch wel behoorlijk wat vanaf, in dit geval. Ben je nog een heel stuk jonger, dan is het ook weer anders. Voor mezelf heb ik het idee, ik heb één ding mee en dat is dat ik alles tegen heb. Zeker wat leeftijd betreft, volgens mij. Of dat zo is, geen idee. Dat ligt ook weer aan vele dingen. Ik zelf vind juist, toen ik zelf sollicitatiegesprekken deed, dat juist de wat oudere mensen veel beter werk leverden dan de jongere generaties.

Ik nam die dan ook veel liever aan, als ze wat meer jaartjes hadden meegedraaid in de maatschappij. Al die ervaring, die zorgt er ook voor, dat mensen veel meer weten, op elk gebied en dat vind ik alleen maar gunstig. Maar ik ben niet iedereen natuurlijk. Als ik naar mezelf kijk, ik moet nog werken tot mijn 68e, dat kan ik nog zeker elf jaar lang kwaliteit leveren. Die dan leeft, wie dan zorgt. Dus als ik een bedrijf had, dan zou ik niet aarzelen om iemand zoals ik aan te nemen. Dan zit ik in elk geval die eerste tien jaar erg goed. Toch zullen daar de meningen over verdeeld zijn. Ik hoop dan ook mensen te treffen, die er net zo over denken. Dat zou mooi zijn.

Zo, na weer even paar onmogelijk sommen heb ik het weer even gehad. Er zitten er echt tussen waarvan ik echt niet weet hoe ik aan het antwoord zou moeten komen. En als ik dan later lees hoe, dan weet ik het nog steeds niet. Ik denk niet dat ik die ooit gehad heb? Geen idee! Maar ik wist het echt niet. Een voorbeeld: De som van een rekenkundige reeks van 50 opeenvolgende getallen is 1275. De som van het eerste en het laatste getal van bedoelde rekenkundige reeks is: …. Eh… Hoe begin ik daaraan? Waar haal ik dat vandaan dan? Maar bij de toelichting staat; de som van een reeks opeenvolgende getallen = de helft van het aantal getallen x de som van de twee uitersten. Tja, en dan weet ik het nog niet. Dan krijg je nog de berekening maar oké, dat moet je dan maar net even weten.

En dat is een niveau 2 som. Gooi die dus maar in mijn pet. Kijk, nu moet je dus dat wat bij de toelichting staat onthouden, dat is een soort van wet. Zo gaat die wiskundige berekening. Alleen moet je die dan wel weten. Komt er morgen weer zo’n som en heb ik dat onthouden, dan is er niks aan de hand. Maar omdat het iets is dat er niet met de paplepel is ingeslagen, weet ik niet of dit nu wel zal blijven hangen. Om gek van te worden! Want ik wil het wel maar zo zijn er zoveel van die wetmatigheden. En heb ik die ooit nog nodig bij die opleiding? Zo ja, dan moet ik ze er wel instampen natuurlijk. Zo niet, vind ik het echt totaal overbodige informatie om in dit toch al zo volle hoofd te houden. Maar goed, we gaan het nog wel zien wat er wel en niet nodig is. Eerst maar door die test.

Kim heeft twee van de foto’s die ze van de week heeft genomen, bewerkt. Ik heb ze net binnen gekregen via We transfer. Normaal gesproken had ze alle foto’s al bewerkt gehad. Daaraan kan ik weer merken dat ze echt niet in orde is. Het is ook wel weer een test voor mijn eigen geduld. Die krijg ik regelmatig zodat ik niet vergeet dat ik daar nog wat werk aan de winkel heb. Onder andere. Ik doe natuurlijk direct mijn mooie Moonlight showen op een, weer, prachtig mooie foto van mijn talentvolle dochter. Ik vind het zo knap van haar, hoe ze haar foto’s maakt. En geloof me, ik kan het weten, een mooie foto van Moonlight is zo makkelijk niet. Hij lijkt te weten wat je wilt en hij doet er dan alles aan om roet in het eten te gooien. Toch heeft ze hem een paar keer weten te pakken. Ik kan al niet wachten tot ik de andere foto’s zie! Even geduld dan maar…