5. apr, 2019

Twee jaar en 311 dagen zonder Sunshine

Gisteren hoorde ik weer eens over zo’n rare reactie die sommige mensen kunnen geven als ze horen over een burn out. En dat vind ik zo ontzettend kortzichtig! Ik kan het ergens wel begrijpen want voordat ik dat zelf kreeg, kon ik me er ook niets bij voorstellen. Een beetje moe zijn we allemaal wel eens. Maar dat is dus niet wat een burn out is. Als je het letterlijk vertaalt krijg je ‘opgebrand’ of ‘uitgebrand’. Wat natuurlijk op hetzelfde neerkomt, er is geen brandstof meer om te kunnen branden en dat is ook exact wat het is. Ik zat zelfs nog een flinke stap dieper dan dat en Kim nu ook. En geloof me, dat wil je niet hebben. Ik gun het mijn ergste vijand nog niet, zo zwaar is het me gevallen. En ik zie Kim er ook mee worstelen. Voor mij allemaal erg herkenbaar want nog niet zo lang geleden, zat ik daar ook.

Zowel Kim als ik waren al zover over onze grenzen gegaan, dat ons lichaam op diverse manier zorgt voor uitval. Bij mij waren dat toen die zenuwpijnen elke nacht waardoor ik steeds slechter ging functioneren tot ik totaal in ben gestort. Bij Kim zijn het net weer iets andere dingen maar over het grote geheel heeft zij ook last van die dingen waar ik ook tegenaan liep. En als je er dan mensen zo denigrerend over hoort praten, dan zou je ze het liefst door de ruimte heen slaan. Alsof je dit leuk vindt of erger nog, dat je hierbij doet alsof. Sommige mensen durven zelfs te spreken over de hype die burn out moet zijn. Nou lees het woordenboek er nog maar eens even over na dan! Het is eigenlijk gewoon te triest voor woorden, dat sommige mensen er zo licht over denken. Ik hoop voor die mensen dat ze het eventjes voor een weekje mee mogen maken.

Het is zo erg om te hebben, dat ik dat wel lang genoeg vind. Maar een week zo door brengen, dan weet je wel hoe zwaar het is om daar jaren mee rond te moeten lopen. Misschien dat ze dan even een minder grote mond zullen hebben voortaan. Natuurlijk, er zullen absoluut mensen rondlopen die er misbruik van maken, dat er zoveel mensen door een burn out getroffen worden. Zo heb je dat ook bij een griepepidemie. Dan krijg je opeens 80 ziekmeldingen waarvan er zo’n 50 dan echt de griep hebben. Dat zal met van alles wel zijn.

Alleen, wie ben ik dan om te oordelen wie van die 80 man, diegenen zijn die doen alsof? Dat oordelen, dat doen mensen zo ontzettend snel. En dat is zo vreselijk onrechtvaardig! Vooral door mensen die zelf helemaal nog nooit iets hebben meegemaakt. Die hebben nog de grootste mond. Gelukkig is karma geen bitch maar wel rechtvaardig want ook dat zal je een keertje goedmaken. Mensen oordelen vaak alleen maar omdat ze er zelf nog nooit iets van hebben meegemaakt. Maar juist dan moet je gewoon je waffel houden, als je niet in iemands schoenen hebt gelopen, dan heb je geen recht van spreken. Het geeft niet, vrouwe Karma vindt je wel.

Daar kom je niet onderuit. Als het nog in hetzelfde leven is, kan je soms wel bij jezelf bedenken opeens, oh wat eens even, nu heb ik het zelf waar ik toen zo over oordeelde. Dat is iets wat ik zelf ook zo heb meegemaakt. Wel met totaal iets anders maar ik wist het direct, daar had ik toen zo’n grote bakkes over. Nou, maak het dan lekker zelf maar eens mee. Toen piepte ik wel totaal anders hoor, opeens. Geloof dat maar. Maar dan weet je ook hoe rechtvaardig het is dat je dat ook voor je kiezen krijgt. Want zou dat een lever verderop het geval zijn, dan heb je geen flauw idee meer waar dat vandaan komt. En dan is het tóch nog steeds rechtvaardigheid. Dus nee, karma is geen bitch maar ze weet wel alles. Laten we het daar maar op houden. Iedereen krijgt zijn trekken eens een keertje thuis. En dat vind ik dus inderdaad rechtvaardigheid en ja, dat geldt net zo goed voor mezelf. Ik ben alleen maar dankbaar ervoor, dan is dat in elk geval al afbetaald. De rest komt vanzelf wel aan de beurt!

Ik heb vandaag eens even een rustiger dagje. Dat begon al met wakker worden. Dat was vandaag pas rond kwart voor acht. Ik was wel wakker geworden om half zeven maar ik dacht, nog heel even omdraaien en hup meer dan een uur later was het opeens. Ik had ook best wel onrustig geslapen en heel raar gedroomd. Daar was ik misschien ook wel moe van. Ik heb wat opgeruimd en wat dingen schoongemaakt. Verder heb ik taal en sommen zitten doen. De 17e april komt steeds dichterbij en dan wil ik wel zo veel mogelijk weten van wat ik nu vergeten ben of niet eens weet. Op rekengebied dan hoor, ik kan niet overal goed in zijn. Daarom ben ik maar eens even gaan kijken of ik er hier op de pc ook op kon. En dan kon inderdaad. Op mijn gsm vind ik dat te onhandig hoor, of ik ben gewoon veel te kippig, dat kan ook.

Vorige keer was ik door één van de sommen totaal in de war. Wat ik op school geleerd had, was dat meneer Van Dalen Op Antwoord wachtte. Maar meneer van Dalen is hartstikke dood! Dat doen ze tegenwoordig niet meer zo. Nou ja, is dat even raar? Dat ezelsbruggetje is er bij iedereen toen zo hard ingestampt, dat zelfs ik het nooit meer ben vergeten. Het stond voor de formule bij sommen met diverse bewerkingen in één. Vermenigvuldigen gaat vóór Delen gaat vóór Optellen gaat vóór Aftrekken. Dus 12 + 3 x 4 – 6 : 2  = … Dat moet je dan in de volgorde doen, zoals het ezelsbruggetje je aangaf. Maar dat is dus niet meer zo. En hoe had ik dat dan moeten weten? Het ergste is nog, dat het al vanaf 1992 zo is? Nou, dan heb ik dat toch echt gemist. Kim zat toen wel op school maar wel hebben het volgens mij niet echt over die Meneer van Dalen gehad toen.

Nou ja, ik weet het nu in elk geval en ik vergeet het nooit meer. Meneer van Dalen wacht helemaal niet op antwoord. Die heeft het antwoord allang gehad en dat was waarschijnlijk dat er geen reet van klopte. Anders hadden ze dat niet zomaar veranderd natuurlijk. Toch blijf ik het, net als toen ik op de lagere school zat, een raar verschijnsel blijven. Dat de uitkomst van 8 – 2 x 4 + 4 : 2 een antwoord krijgt, dan van bepaalde wetten afhankelijk is. En nu blijken ze die wetten zelfs een beetje veranderd te hebben. Ergens voelt dat voor mij alsof er ergens iets niet klopt. Maar goed, ik moet het niet willen begrijpen, ik moet dat gewoon aannemen. En dat is dan weer een stelling waardoor ik bij scheikunde de mist in ging omdat ik de Mol sommen wilde begrijpen maar dat lukt praktisch niemand. En ook al werd me dat verteld, ik kon het niet loslaten en daardoor kon ik er niet mee werken.

Ik ben eigenwijs ja, dat was me toen ook al verteld. Maar het is simpel, zijn er gelijkwaardige bewerkingen dan gewoon van links naar rechts de sommen maken. Vermenigvuldigen en delen hebben voorrang op optellen en aftrekken. Machtsverheffen heeft voorrang op de voorgaande vier bewerkingen. Daar staat het worteltrekken weer boven en het allerbelangrijkste zijn de haakjes, of wat daar tussen staat eigenlijk. Vroeger was bijvoorbeeld 24:2x4=3 maar tegenwoordig is dat dus 48. Dat is niet zomaar een verschil, dat is een groot verschil. Daarom snap ik het nog steeds niet zo goed waarom dat nu zo is en vroeger niet en wie en wat en waar zijn die regels ooit begonnen en wie heeft er dan gelijk? Nou ja, zie je wel, zo gaat dat dan in mijn hoofd. Ik wil gewoon overal de ins en de outs van weten en dat gaat nu eenmaal niet. Nu nog niet. Dat komt wel maar daar moet ik nog even op wachten. Meneer van Dalen, bedankt voor alle moeite maar eh, nu wegwezen! Je zit er totaal naast…