14. apr, 2019

Twee jaar en 320 dagen zonder Sunshine

Als scherven geluk brengen dan ben ik wel heel erg gelukkig geworden deze week. Jeetje zeg, wat ik niet allemaal gebroken of omgegooid heb. Ik heb de ene pink open gehaald en de andere kwam ook glas in en daar zit nog een stukje, heb ik zo het vermoeden. Het ging goed ja. Ik heb nog mazzel want het had veel erger kunnen zijn nog. Enkele dingen braken niet terwijl ik dat toch echt verwacht had. Jammer genoeg ook een paar mooie glazen dingen die ik had willen beschilderen. Aan de andere kant dus heel veel geluk dat die nog niet beschilderd waren! Zo moet je het dan maar bekijken en dat doe ik dan ook maar. Echt hoor, ik bleef aan de gang. Ik weet het aan eigenlijk te moe zijn en toch nog niet kunnen stoppen. Dan word je onhandig, dat heb ik wel gemerkt. Ik ben nou eenmaal een doordouwer en ik ben bang dat ik dat heel lastig af zal leren. Als het even gaat dan doe ik gewoon te snel te veel. Leer dat maar eens af na meer dan een halve eeuw.

Maar ook fotolijstjes die stuk gingen. Gisteren viel het fotolijstje met de grote foto van Sam. Het gekke was dat het lijstje zelf stuk was maar het glas niet. Nou ja, ook raar. Ik ben ook alles aan het verhangen, behalve mezelf. Het ziet er dan wel gelijk heel anders uit. Oh ik wil zoveel nog en er is gewoon te weinig tijd voor in een dag. Maar goed, ik maak lijstjes. Alleen dit keer loopt het lijstje ook redelijk uit de hand. Het is nogal een lange geworden. Vandaag heb ik boven alles en opgeruimd en schoon gekregen. Alleen moet ik er nog dweilen. Daar had ik geen puf meer voor maar dat doe ik van de week. Ik heb het wel even gehad met al dat op mijn eigen hals gehaalde gedoe. Eventjes een klein beetje minder.

Mijn broer gaat ook nog verhuizen komende week, wel leuk, naar zijn eigen huis. Ik ben bezig met een plank drijfhout te beschilderen met zijn huisnummer. Dat is nummer 10, niet gek, zoals mijn moeder genoemd werd en haar geboortedatum 10-10. We wisten het eigenlijk al wel, dat het zoiets zou worden. Zou mijn nieuwe huis op nummer 13 komen? We gaan het wel zien tegen die tijd. Ik heb op mijn lijstje staan dat ik ergens in deze week alle dozen naar beneden moet krijgen. Het zijn er nog zes maar dan wel flinke jongens. En de foto spullen moeten naar boven en ook wat dozen met mijn kunstwerkjes kunnen naar boven. Zo wordt het beneden allemaal weer wat netter en bovendien is boven alles erg netjes en kan dat ook zo gehouden worden. Heerlijk vind ik dat! Heerlijk zoals het nu gaat, dat ik daar weer van kan genieten en er niet als een berg tegenop kijk. Daar ben ik echt zo dankbaar voor!

De rest valt mee, dat zijn klusjes die af en toe tussendoor kunnen. Het wordt mooi weer als het goed is en dan kan het balkon ook weer gelijk netjes gemaakt worden en de ramen lekker zemen overal. En als dan alles van het lijstje af is, inclusief het sauzen van de huiskamer, dan ga ik naast het solliciteren weer even plaats maken om te schilderen. Ik heb twee schilderijen die af moeten en wel twintig kleine schilderijtjes die gemaakt moeten worden. En een pot vol met dots, die moet ook af en nog één stel glazen. Daarna ga ik aan iets moois beginnen en ik weet al wat. Maar eerst alles afmaken nu. Anders staat er teveel en komt er niets af. Ik heb al veel om op een markt te kunnen staan.

De truc wordt om het allemaal daar te krijgen aangezien ik nu zo’n klein autootje heb. Ik heb al hulp gevraagd aan mijn broer en Kim. Die kunnen misschien dan meerijden er naartoe en hopelijk hoeft er niet al te veel meer terug. Maar dan kunnen ze me nog helpen met de lege bakken want echt, in Lila past niet al teveel. Dat geeft normaal niet alleen bij dit soort dingen is het even wat minder. Toch, zo zuinig als ze is, is dat het wel waard. Ik heb namelijk nog steeds niet getankt vanaf ik haar heb. Ik heb nog steeds een kwart tank! Dat is echt wel bijzonder hoor.

Karina kwam van de week trouwens met iets, dat was ook wel weer apart. Ze zegt; ‘ik weet nu wel waarom heb bij jullie die 13 is, die zo bijzonder is. Oh ja? Hoe dan? En toen stuurde ze het volgende: Liefde – ahawaah door Joop Neven. Het Hebreeuwse woord voor “liefde”is “ahawaah”: אהבה De totale getalswaarde hiervan is 13 {1+5+2+5}. De Bijbel leert, dat God liefde is: “Wie niet liefheeft, kent God niet, want God is liefde”{1Joh.4 vers 8}, en “En wij hebben de liefde onderkend en geloofd, die God jegens ons heeft. God is liefde, en wie in de liefde blijft, blijft in God en God blijft in hem”{1Joh.4 vers 16}. Het Hebreeuwse woord voor “één” is  “echad” אחד De totale getalswaarde hiervan is ook 13 { 1+8+4}. “Eén” of “echad” wijst op de “de totaal Andere”, namelijk het Hoofd van de schepping. “echad”, אחד  de 1 {alef} wijst op God Zelf, de 8 {cheeth} wijst op de Eeuwige en de 4 {daleth} wijst op het zichtbare. M.a.w.: God , de Eeuwige, drukt Zich in het zichtbare uit.

Overeenkomst tussen “echad” en ahawaah” God is: Eén; Hebreeuws: “echad”= 13 God is: Liefde; Hebreeuws: “ahawaah” = 13! “Liefde “ kan omschreven worden als “het vermogen tot eenwording”. Bovendien kan “ahawaah” nog opgevat worden als de 1{nl. God}, die 5 {nl. genade} geeft. “Genade geven” is een uitdrukking van liefde. De liefde van God wordt in Zijn Zoon uitgedrukt, zie Romeinen 5 vers 8; “God echter bewijst zijn liefde jegens ons, doordat Christus, toen wij nog zondaren waren, voor ons gestorven is”. Door op God te vertrouwen, door Zijn Liefde te accepteren, wordt de mens één met God. De liefde brengt alles onder dak. De N.B.G – vertaling zegt in 1 Kor.13 vers 7: “Alles bedekt zij….”. Maar letterlijk staat er: “de liefde brengt alles onder dak”. Dat is de “ahawaah”, de Goddelijke liefde. Hiermee zie je dat de liefde niet te delen is, de liefde is één, “de grotere van deze is de liefde”. {1Kor.13 vers 13}.

In die Liefde, in die “eenwording” wordt al het verlorene weer tot zijn bestemming gebracht. ” opdat God zij alles in allen” {1Kor.15 vers 28}. God is: Eén; Hebreeuws: “echad”= 13 God is: Liefde; Hebreeuws: “ahawaah” = 13 En tel de getallen van deze woorden bij elkaar op.  Dat is 26 en is de Naam van God J H W H 10-5-6-5= 26. En natuurlijk, hoef ik niet uit te leggen dat 26 weer 2 x 13 is. Echt bijzonder wel, vond ik. Niet dat het bij ons op die manier ontstaan is maar na mijn moeders overlijden is het toch wel een heel speciaal getal geworden voor de complete familie. Zelfs Karina kreeg ermee te maken. Kan je nagaan. En zij kwam dan weer met dit hele verhaal. Echt hoor, het wordt steeds specialer. Al was het dat voor ons toch al, ook zonder dit mooie verhaal.

Er zijn alweer twee dozen beneden, nog vier te gaan. Mijn dag is vol geweest vandaag en ik heb zowat geen seconde gezeten. En toen ik dat net deed viel ik als een blok in slaap met als gevolg dat de cits vrij laat eten hebben gekregen. Om zeven uur pas. Geen wonder dat ze me wakker wilden maken! Nou ja, kan ook een keer gebeuren hoor. Mijn haar zit redelijk, ik moet nog leren werken met die steampod. Het zit leuk hoor, maar hoe zij die krullen er zo in kreeg, geen idee. Maar ik moet ook nog een tang borstel hebben. Zo met je handen ermee werken, dat is niet handig.

Gelukkig ben ik goed in mijn haar doen, dat komt nog wel. Even handigheid erin krijgen. Nu even wat fotootjes bij elkaar plakken van de zolder en de zijkamer en dan ga ik lekker koffie maken en verder kijken naar Overspel, goeie serie! Morgen krijgen Ben en San de sleutel en die zijn nu al zenuwachtig. Aan het nummerbord voor mijn broer kwam ik niet meer toe. Ik heb namelijk ook nog lichtjes gemaakt in het trapgat en dat was ook een flinke klus. Misschien krijg ik het bord morgen af, zo niet, dan verhuizen ze maar vast hoor. Genoeg te doen nog voordat hij het bord op kan hangen! Komt helemaal goed, met alles en iedereen en altijd. Echt waar hoor!