23. apr, 2019

Twee jaar en 329 dagen zonder Sunshine

Zo hee, dat was even een apart dagje! Mijn hele kamer is overhoop gehaald nu want ik ben begonnen aan de muren. Eerst alle beschadigingen en gaten dichtsmeren. Daar ben ik vanmorgen vroeg mee begonnen. In mijn nette jurkje, dat dan weer wel. Dat vulmiddel ga ik heus niet mee knoeien hoor. Ik heb de kisten met verfspullen leeg moeten halen en de plank op mijn bureau. Daarom staat de eettafel nu helemaal vol met alles. Dat vinden de katten niet leuk want daar willen ze op springen en dat gaat niet want er is niet echt een plekje meer vrij. Aan de bankkant is alles al glad gesmeerd op de muur. Het grote ding is van de muur en die gaten daar moeten nog wel.

Maar ik wilde ook op de tijd letten want ik wilde ruim van te voren weg. Daar waar ik heen moest ken ik heg noch steg en dan wil ik altijd ruim de tijd hebben om het te vinden. Te laat komen, daar hou ik niet van en in dit geval kon ik het ook niet maken. Je heb maar ene kans om een eerste indruk te maken. Cliché misschien maar daarom ook juist zo ontzettend waar. Ik naar Capelle met Truus van Google maps die me erheen loodste. Ze doet soms een beetje stom en eigenwijs maar ik ben wel blij met haar. Als ik de auto open doe en instap, zegt Lila altijd, via het display ‘Hello Happy!’ tegen me. Dat vergeet ik steeds te vertellen want ik vind dat grappig en ik trek het dan ook altijd weer zwaar door.

Ik bedank haar dat ze zo attent is en zeg dat ik ook blij ben om haar te zien. Als ik uitstap en het contact eraf gooi, dan zegt ze altijd ‘good-bye, see you later’. Zo grappig, een auto die je hallo en gedag zegt! Google Truus stuurde me wel een keer totaal om het plein heen waar ik zijn moest maar uiteindelijk zag ik zelf wel waar het was. Auto geparkeerd en een half uurtje zitten Facebooken. Uiteindelijk ben ik maar naar binnen gegaan. Dan kon ik misschien ook nog wel even naar het toilet. Zo gezegd, zo gedaan. Ik mocht in de hal wachten en vlak na twaalf uur werd ik gehaald door een meneer. Met de lift naar de derde verdieping en we gingen een kantoortje in. Gelukkig was het een aardige meneer en hij vroeg me veel. Wel leek hij een beetje met mijn leeftijd te zitten.

Hij vond het wel goed dat ik zo vroeg in de uitkering al voor een opleiding ging. Ik merkte ook op dat zijn bedrijf niet bij het UWV was aangesloten, maar dat blijkt dus wél zo te zijn. Daarom is hij er ook van overtuigd dat deze opleiding, want deze is mét baangarantie, door het UWV betaald zal worden. Hij bleef wel steeds op mijn leeftijd terug komen. Daarom ben ik mezelf toch een beetje gaan verkopen. Een werkgever krijgt zelfs subsidie als ze mij aannemen. Ik heb nog elf jaar voor de boeg met werken en in die elf jaar kan ik heel veel goeds doen nog. Bovendien, wie weet is het tegen die tijd nog wel een hogere leeftijdsgrens. Dan wil ik wel werk doen wat ik leuk vind en dat is wat apothekersassistente voor mij is, leuk werk.

Nou ja, ik ben ik elk geval niet op mijn mondje gevallen en babbelde door en beantwoordde zijn vragen. Hij vond mijn CV veel te lang, daar moest ik wat aan doen voor mezelf. Oké, het is wel gemaakt naar voorbeeld van een site, maar ik zal zijn goede raad ter harte nemen natuurlijk. Dat zal ik van de week dan maar even doen. Na mij zo eens hebben zitten aanhoren, verschoof zijn mening toch wel een beetje, gelukkig maar. Ja, het zou wel kunnen zei hij. De opleiding bij hen is maar voor één jaar, veel korter dan bij de andere instellingen die ik had gevonden. Je wordt totaal begeleid, zij zoeken een stageplek voor je. Voor mij zou dat beter zijn dan een BBL plek maar zelfs die zou hij voor mij vinden, wist hij me te vertellen. Kortom, ik zit erbij! Mits het UWV natuurlijk akkoord gaat.

Hij gaat nu een plan van aanpak schrijven voor mij en dat gaat hij me opsturen. Daarmee moet ik een afspraak maken bij het UWV en meneer de Been aldaar. Die zal er dan ook achter komen, dat ze zusterbedrijven hebben die weldegelijk zijn aangesloten bij het UWV. Deze opleiding is wel één van de duurdere maar wel gunstig in dit geval. De UWV vergoedt zulke dure opleidingen als er drie vragen met ‘ja’ beantwoord kunnen worden. Is deze opleiding nodig voor deze cliënt om aan het werk te komen? Ja. Is deze opleiding een jaar of korter? Ja. Heeft deze opleiding een baangarantie? Ja. Klaar! Moet goedgekeurd worden. Eigenlijk heb ik dus een baan! Maar ik durf nog niet helemaal blij te zijn. Eerst maar even dat plan van aanpak afwachten en wat het UWV daarmee gaat doen.

Als het allemaal doorgaat als het goed is, dan ga ik in juli beginnen met de opleiding. Twee dagen stage in een apotheek, zorgen zij voor. Een dag in de week naar school en een halve dag voor Nederlands, Engels en rekenen. De rest is zelfstudie natuurlijk. Het grappige is, dan begin ik wel twee maanden later dan ik bij die andere gedaan zou hebben. Die begon in mei en eindigt in augustus 2020. Maar ik ben dan ook nog eens een maand eerder klaar! In juli 2020 als alles mee zit en dat gaat het ook zitten! Want dit is mijn jaar, dat weet ik al vanaf januari! En in juli 2020 heb ik ook ergens, ik weet nog niet waar, een zes maanden contract. Ook daar zorgen zij voor. En het gehel traject wordt je goed en intensief begeleid. Mooier kan ik het niet hebben! Een heel klein beetje blij ben ik toch wel. Die eerste en grootste hindernis heb ik toch maar mooi genomen. Ik moest wel kletsen als Brugman maar dat kan ik wel!

Het is toch wel goed als je niet op je mondje gevallen bent, in sommige gevallen. En zonder schaafwonden en bulten ziet dat er ook stukken beter uit natuurlijk. Nu is het wachten op dat plan van aanpak dat hij gaat maken. Zodra dat binnen is maak ik een persoonlijke afspraak op het UWV. Dan wil ik direct goedkeuring ook. Ik moet dat goed aanpakken en niet over de UWV meneer heen walsen. Hij moet het wel goedkeuren. Volgens de VLNW meneer, moeten ze het goedkeuren maar ik blijf nog heel eventjes voorzichtig positief. Als alles in kannen en kruiken is, dan pas spring ik een klein gaatje in de lucht. Toch, dit voelt goed en die meneer ging ook helemaal overstag. Zij garanderen je die baan en moeten die ook vinden voor je. Komt goed, dat weet ik zeker. Word je gewoon op je 57e weer student, het moet niet gekker worden hoor!

Ik heb gisteren ook nog even een nieuwe klok besteld. Ik zag iets leuks en ik dacht, die wil ik hebben. Het zijn maar kleine dingen maar toch al alles er in de huiskamer anders uitzien straks. Daarom hoort die klok er ook bij. Hij wordt zoals je op de foto kunt zien. Wat heb ik toch een beeldjes van katten hè?!  Verder een shot van de bende. Ben al gaten in de kistjes aan het boren geweest. Daar krijg je ook lekker weer troep van. Morgen gaat alles van de kant af, dan kan ik er met een ladder achter. Dan moet ik donderdag weg maar moet ik dus vrijdag echt alles tot in de hoekjes en gaatjes goed schoonmaken. Hopelijk krijg ik die kistjes redelijk waterpas opgehangen. Ik ben nog wel even bezig vandaag. Of ik stop er misschien wel mee en ga morgen verder. Lijkt me een verstandiger plan.