17. mei, 2019

Twee jaar en 353 dagen zonder Sunshine

Gisteren zag ik in de 5 uur show opeens het topic katten en hun namen voorbij komen. Of ze hun namen wel kennen. Loretta Schrijver vond ze niet zo slim als honden. Dat klinkt als een echt hondenmens, terwijl ze toch ook een kat heeft. Ik ben ook een hondenmens hoor, dat weet ik wel, maar ik heb nu al zoveel jaren katten. Ik ben ze ook meer en beter gaan kennen. Katten zijn veel en veel intelligenter dan honden. Nee, ze doen geen trucjes, tenminste niet zo snel. Niet omdat ze dat niet kunnen maar omdat ze daar geen trek in hebben. Net als met het luisteren naar hun naam. Ja, ze weten dat je roept, nee, ze hebben nu net even geen zin om te komen. Straks, als ze wel zin hebben, dan komen ze gelijk.

Honden kan je alles wijs maken, katten niet. Katten weten best veel. Ook hebben katten een beter geheugen. Als jij ’s morgens iets liefs voor ze doet, dan kan het zijn dan je in de late middag opeens wordt overladen door kopjes en knuffels. Dat weten ze dan nog en dan geven ze hun affectie en dank je wel gewoon wanneer het hen uitkomt. Ze zijn daar veel en veel slimmer in. Ben je agressief tegen een kat, denk dan niet dat hij ooit nog bij je in de buurt komt. Dan houdt hij je behoorlijk scherp in de gaten. Vrienden worden jullie nooit meer. Dat is bij een hond wel anders. Volgens mij was het maar een topic om wat tijd te vullen want echt verstand hadden ze er niet van.

Op Facebook ben ik nog nooit zo vaak van profielfoto veranderd als in de laatste paar weken. Eerst natuurlijk omdat ik van blond naar rood ging. Omdat ik er maar niet aan kon wennen ook maar gewisseld steeds. Daarna omdat ik zo blij was dat ik weer blond was en nu weer omdat ik blij ben met mijn haar. Tja. En dan te bedenken dat de foto die genomen was op mijn kleindochters 16e verjaardag, er jarenlang heet gestaan, zonder ooit gewisseld te worden. Sorry hoor, maar het zal wel weer over gaan. Dan heb ik opeens een foto waar ik echt tevreden over ben en dan staat die er weer voor een paar jaar. Iedereen wil toch een foto waar je jezelf enigszins toelaatbaar op vindt staan? Ik ook.

Ik heb van de week een nep glas in lood motief op een fles gemaakt. Ik vind hem wel geslaagd. Daarna heb ik er nog eentje gemaakt. Totaal andere stijl maar ook leuk. Ik heb de vier sets met glazen al heel lang klaar staan. Alleen degene die ze op moet komen halen, is niet zo heel snel. Maar goed, voor mij is het fijner dat wat af is, de deur uit kan. Daarom zal ik hem straks weer eens even een herinnering sturen. Ze zijn wel mooi geworden. Weer vier sets en elke set is weer anders. Ik zal van de flessen en glazen wel een foto erbij doen.

Vandaag had ik eigenlijk Kim op gaan halen. Dan halen we samen wat boodschapjes, doen een bakkie, zoals we dat hier noemen. Maar Kim is wel heel erg verkouden. Ze geeft zelf de schuld aan Daan, mijn cleanson, die haar heeft aangestoken. Die was vorige week ziek. Omdat ze nu al helemaal geen puf heeft, hoest en hoofdpijn en keelpijn, hebben we dat maar een paar dagen opgeschoven. En eerlijk gezegd zit ik er ook niet op te wachten om aangestoken te worden. Ik begin me net weer een heel klein beetje de oude te voelen na al die jaren ziek zijn en ik ben heel vatbaar. Dus nee, dank u. Volgende week doen we het wel.

Ik moet ook naar de Action maar niet dringend of zo. En een litertjes Damp kleur halen moet ik ook nog. Maar dat kan allemaal volgende week. En omdat ik opeens de hele dag over had, heb ik veel af kunnen maken. Ook het schilderij dat een cadeau wordt voor mijn broer en schoonzus op hun trouwdag, heb ik de laatste hand aan gelegd vandaag. Die moet goed drogen nu en dan kan ik het inpakken vast. Ook weer iets dat ik van het lijstje kan halen. Schiet goed op zo. Lekker is dat, als je een lijstje dat je al een tijdje had, ziet slinken. Eindelijk! Er komt schot in de zaak. Ik haal me ook iets minder nieuwe dingen op de hals, daarom gaat het aardig. Voordat Karina komt logeren in juni, wil ik praktisch alles afgewerkt hebben. Hopelijk weet ik dan ook al dat alles erdoor is en wanneer de opleiding zal gaan beginnen.

Ik weet zulke dingen graag ruim op voorhand maar ja, je hebt niet overal in te sturen. Helaas. Wie weet hoor ik het sneller dan ik denk. En tot die tijd vermaak ik me wel. Ik heb het meer dan druk, ik heb gewoon zoveel te doen hier nog allemaal. Ik vraag me nog steeds af hoe ik dat ooit deed allemaal. Meer dan veertig uur in de week werken en dan ook dit allemaal nog doen. Oké, niet het schilderen dan, dat heb ik jaren niet meer gedaan. Alleen omdat Petra, mijn Paranormaal Therapeute, toen zei dat ik dat weer moest op gaan pikken, omdat het me zou ontspannen, ben ik er weer aan begonnen. Toen is het wel een eigen leven gaan leiden. Wat heb ik veel gemaakt zeg, de afgelopen anderhalf jaar bijna. Veel technieken erbij geleerd en totaal nieuwe technieken. Dat is toch wel het mooie van het internet. Als ik dat vroeger ook had gehad, dan had ik een hele andere kant op gegaan met mijn leven. Dat denk ik wel, in elk geval.

Op zich gaat je leven zoals het hoort te gaan, alles ligt al zo’n beetje vast en alles is al zo’n beetje uitgestippeld. Ja, natuurlijk is er vrije keus, en die heb ik dan ook volop gemaakt. Toch kom je uiteindelijk toch op exact dezelfde plek uit, het heden. We zouden ons helemaal nergens zorgen om moeten maken. Natuurlijk moet je niet als een dooie op de bank gaan hangen, eens je dit weet. Je mag heus wel blijven werken aan hoe je iets en wat je voor iets wilt. Als je nou eens bedenkt dat je later je leven terug mag kijken, zittend op de bank met een beker popcorn en een frisdrank, dan kan je toch maar beter maken dat je jezelf ermee vermaken kunt.

Ik heb het wel spannend gemaakt hoor, soms een beetje té? Het is in elk geval niet saai geweest als had ik daar soms in de meest woelige tijden best wel eens op gehoopt. Maar ja, het gaat zoals het gaan moet, hoe vaak we ook een zijpad kiezen, uiteindelijk komen we toch daar waar we zijn moeten. De een gaat rechtstreeks, de ander via omwegen maar van A tot Z blijft van A tot Z. De ene doet er alleen een stuk langer over dan de ander omdat ze meer omwegen of doodlopende wegen pakken. Wat maakt het ook uit, je komt toch waar je zijn moet. Geniet ook van de reis zelf!