24. mei, 2019

Twee jaar en 360 dagen zonder Sunshine

Oh mijn hemel, het is weer vliegenseizoen. Dan is het levensgevaarlijk hier. Alle plantjes moeten van de kozijnen en alles wat er verder nog op kan staan ook. Want ze gaan hier door roeien en ruiten, letterlijk en figuurlijk. Bizar hoe vooral Moonlight en Skylar niets meer ziend door de tent rennen, een vlieg achterna. Op de een of andere manier vliegen vliegen altijd tegen de ramen aan en ja hoor, met vier katten in huis is de kans groot dat die gespot wordt. En als dat zo is, kijk dan maar uit want ze lopen je zo onder de poot.

Moonlight, dat is net een ninja, vangt ze vaak zelfs al voordat ze überhaupt al bij het raam in de buurt zijn. Maar als je daar net loopt dan schrik je je toch rot hoor, zo’n salto makende kat net naast je. Je zou voor minder van je voegen vallen. Ik moet er meestal wel om lachen hoor. Vorig jaar vond Rainbow het prachtig om ze achterna te zitten. Alleen als hij er dan eentje ving en die kriebelt dan natuurlijk in je pootjes, ja, dan is dat weer heel eng. Dan liet hij het beestje snel weer los, om er dan weer als een gek op te gaan jagen. Als het arme beest nog vooruit kon dan. Ik vermaak me wel hoor met die rare kattenkoppen hier. Altijd wat te beleven. Maar vliegentijd is wel spannend.

Vaak hoor ik aan het soort zoemen al dat het geen vlieg is maar een bij of een wesp. Dat is levensgevaarlijk, vooral voor Moonlight en Skylar. Die twee happen erin en bijten erop en dan zit zo’n angel al snel in hun mondjes. Levensgevaarlijk omdat zo’n steek bijvoorbeeld in hun keel de boel zo kan laten opzwellen, dat ze niet meer kunnen ademen. Het is een beetje lastig om ze dat verschil uit te leggen want daar kijken zij niet naar. Maar zodra ik dat in de smiezen heb, vlieg ik er als een gek op af en dan heb ik vaak geen andere keus dan het dier te doden. Iets dat ik vreselijk vind. Maar ja, alles voor de cits, zal ik maar zeggen, zelfs moord op kleine beestjes.

Voor mij is alles wat leeft heilig en dus ook insecten, ook al ben ik daar echt niet dol op. Toch hebben ze allemaal een functie. Al ben ik nog niet achter die van muggen gekomen, behalve dan om mensen knettergek te maken. Ze zullen hem vast wel hebben, die functie. Ooit zal ik het weten. Maar zelfs muggen heb ik moeite mee, gewoon omdat ze leven. Nu heb ik een klein beetje oplossing voor mezelf, ik roep heel hard, als ik iets doodmep uit noodzaak “happy evolutionday!” en dan moet ik er zelf om lachen. Toch blijf ik het naar vinden, zeker met bijtjes, die probeer ik te redden als dat lukt hoor maar dat kan niet altijd. Zeker niet als je wilt voorkomen dat er een kat in hapt. Het is altijd een tijd van rennen en vliegen, onbedoeld woordgrapje, als er weer van alles binnen komt vliegen.

Vanmorgen heb ik erg moeten lachen om Skylar. Die had eindelijk eens de kans omdat Moonlight boven lag. Als Moonlight beneden is, dan zijn vliegen net de keukendeur voorbij of ze zijn al uit de lucht gevist. Maar nu kon Skylar zich uitleven. Het was een hele grote, de wormenkuur staat al klaar voor over een paar weekjes. Hij was zich enorm aan het vermaken. Skylar dan hè, die vlieg die had het een stuk minder leuk. Eindelijk had hij hem tussen zijn poten en na een tijdje spelen, kon de vlieg niet veel meer. Toch moeten die wel slim zijn want ik zie hem wegkruipen en onder het dekje kruipen, dat ik op het kozijn heb liggen voor de cits om lekker op te liggen.

Skylar heeft dik een uur naar dat plekje zitten staren. Hij wist dat de vlieg daar was weggekropen. Zo kan ik ze ook altijd een uur naar de muur laten kijken als ik daar het rode laserstipje laat verdwijnen in een kier of zo. Nu was het echt en hij gaf het niet op. Uiteindelijk kwam de arme vlieg toch weer naar boven en poef! Pootje erop. En zo heeft hij ook nog een half uur gezeten, zonder zich te bewegen want hij wilde de vlieg niet meer laten ontsnappen, nu hij hem weer in zijn bezit had. Ik weet niet hoe het is afgelopen, of eigenlijk wel maar goed. Niet goed voor de vlieg in elk geval. Ik had ook nog wat dingen te doen en heb hem met zijn pootje op de vlieg, zo maar laten liggen. De lol was er ondertussen wel vanaf.

Daarna ben ik me gaan aankleden en ben ik boodschapjes gaan halen. Ik was toch bij Kim in de buurt en heb bij haar gezellig een bakkie gedaan. Ze heeft allemaal heerlijke smaakjes koffie en na drie mokken ben ik weer naar huis gegaan. Altijd gezellig en we hebben altijd wel lol. Ze is net zo gek als ik, goh, apart. Hoe zou het komen? Toen ik thuiskwam zat Rainbow al met smart op me te wachten. Die wilde lunchen natuurlijk. Die heb ik zijn soepjes maar gegeven en dan krijgt Skylar een heel klein beetje ervan, zodat hij zich niet tekort gedaan voelt. Skylar eet brokjes, die hoeft geen lunch maar alleen Rainbow geven, dat vind ik zielig. Hij weet het gewoon veel te goed.

Toen ben ik begonnen met een brillenkoker te beschilderen, ik heb er nu bijna twee af van de vier. En ben ik verder gegaan met weer een stukje schilderen van de naaidoos en de beautycase. Leuk worden ze! Ze hebben allebei van die bakjes die je erin zet, waar je kleinere dingen in kunt doen. Die heb ik ook geschilderd, gewoon zwart. De bodem, in die vakjes, heb ik bekleed met vilt in de kleuren die passen bij hoe ik ze beschilderd heb. Ze zijn bijna af. Morgen de laatste hand aan leggen denk ik. Dan zal ik ze natuurlijk op de foto zetten en die brillenkokers die klaar zijn ook.

Morgen vroeg eruit, zoals altijd. Dan ga ik even dat emmertje damp halen, bij de Praxis. Dat had ik vanmiddag willen doen, na de boodschappen. Maar door de koffie bij Kim was ik dat helemaal vergeten. Ik was al binnen en toen dacht ik er pas weer aan. Oh ja. Nou, dat kan morgen ook dus dan doen we dat. Wel vroeg omdat Zooplus weer dingen komt leveren. Ik moet dus snel weer thuis zijn ook.

Omdat ik toch al thuis moet blijven, kan ik gelijk mooi de boel doen. Komt weer helemaal goed uit. Dan de spulletjes afmaken en de laatste twee brillenkokers beschilderen. Als ik dan nog zin en puf heb, dan ga ik eens aan het doek met de ezeltjes beginnen. Daar heb ik al een tijdje zin in, dat moet ik dan ook maar eens doen. Ik ben benieuwd hoe dat eruit gaat komen. Ik wil gewoon zondag helemaal niets moeten. Dat ik dan lekker kan zien wat ik ga doen. Of lekker lezen, of schrijven in mijn boek. Niet omdat het moet maar omdat ik er zin in heb. Daar heb ik zin in. Ik weet het nu al, of het nou net zo lekker zonnig blijft als vandaag of niet, ik krijg een heerlijk weekend! Dat wens ik iedereen!