24. jul, 2019

Drie jaar en 56 dagen zonder Sunshine

Zo dan, het is echt niet te harden hier hoor. En morgen wordt het nog warmer?! Het is te warm hoor maar anders ging ik staken. Oh mijn hemel, wat gaat dat worden in de toekomst? Alles moet erop worden aangepast want dat is het probleem hier. Hoe de huizen gebouwd en geïsoleerd zijn, noem het allemaal maar op. Ook hoe de gewassen verbouwd moeten worden, en weet ik veel allemaal. Het wordt tijd dat er naar gekeken gaat worden en de boel aangepast gaat worden.  Want als het nog heter zal gaan worden, dan is dat echt wel nodig. Ik gedij er niet op en dieren ook niet, dat weet ik wel zeker.

Ik zag vanmorgen op het nieuws dat ze het willen verbieden om dieren te transporteren, als het 30 graden of meer wordt. Ik sta daar volledig achter. Ik heb er toch al zielsmedelijden mee, dat arme slachtvee, en hoe ze ermee omgaan. Ik wil me nog net niet vast leggen door te zeggen dat ik vegetariër ben of word maar met het weinige vlees dat ik al eet, zal dat niet zo heel veel schelen. Ik weet dat we ooit echt allemaal vegetariër zijn en dat mag van mij heel snel zijn. Ik weet ook dat sommige lichamen er niet op gedijen terwijl het voor anderen weer veel beter is. En dat we het allemaal ooit zijn, heeft daarmee te maken. Toch komt het ooit zover, gelukkig!

Voor de diertjes hier is het ook niet te harden hoor. Ik maak het misschien erger dan het is, dat is mij wel bekend. Ze liggen maar te liggen allemaal. Toen ik een apje kreeg van Miranda, dat ze door de hitte liever gelijk naar huis gaan, vanuit het Erasmus, vond ik dat niet zo raar. En het lijkt me ook heel logisch. Het was om negen uur al zo heet en dan zijn ze in elk geval thuis voordat het aller heetste moment is aangebroken. Anders zitten ze daar middenin, in de auto. Nee, het is niks zo. Zo had ik wel gelijk de hele ochtend en de rest verder over. Nou zat ik zo te kijken naar het openstaande raam. Dat net dat ervoor zit, zit er al een paar jaar. En ik héb nog een nieuw net liggen.

Gisteravond schrok ik me weer een ongeluk, toen ze met zijn alleen een vliegertje achterna zaten. Moonlight gaat dan blind door roeien en ruiten en hij kijkt nergens meer naar. Er was ook al een orchidee van het kozijn in de keuken gevallen en hij vloog zowat over de tafel in het raamkozijn. Het vliegertje, geen idee van welke soort, ging natuurlijk door het net heen en Moonlight bijna ook. Kijk, het koord dat er doorheen gevlochten zat, is al vergaan, na al die jaren buiten. Volgens mij al minstens drie jaar zit het nu al.

Ik heb het wel gecontroleerd natuurlijk, toen ik het raam open zette maar toch, als ze met zo’n vaart erop af vliegen, dan weet ik het zo net nog niet. Oh, ik moet er niet aan denken! Dus ik pakte het nieuwe net maar eens, het was nu nog niet zonnig aan die kant. Binnen no time liep het zweet al van mijn rug natuurlijk. Het leek wel te doen zolang je niks deed, dat was wel duidelijk.

Een paar keer loshalen en weer vastmaken, ondertussen liters vocht kwijt raken. Skylar kwam er gezellig bij zitten. Het nieuwe nylon net is doorzichtig en dat ziet er dus wel stukken fijner uit, als het raam straks weer dicht moet. Dan lijkt het toch iets minder afgesloten dan met het donkergroene net. Dat is een fijne bijkomstigheid want ik was al lang vergeten wat voor net ik had besteld ooit. Skylar zat er maar op te kauwen en ik heb hem maar direct verteld dat dit niet de bedoeling is. Als het straks helemaal strak gespannen is, dan zal het hem niet meer lukken hoor. Ik zal er in elk geval goed op letten en als ik weg ga, dan gaat het raam dicht natuurlijk. Beter voorkomen dan genezen. Ik zat met het groen net op de grond en ik kreeg ineens een lumineus idee!

Tenminste, dat vond ik op dat moment toch. Toen ik later weer stond te zweten vond ik het opeens een stuk minder maar goed, het is wel voor een goed doel. De katten zijn steeds boven. Iets wat ik raar vind want daar zitten ze direct onder het dak en het is daar helemaal niet te harden. Maar goed, het zal wel aan mij liggen. Ze hebben daar wel raampjes op hun eigen kamertje maar ja, die kan ik nooit open doen want dan lopen ze zo het dak op. Maar nu dat net zo op de grond lag, dacht ik opeens dat ik het daar wel voor die raampjes kan doen. Zo hebben ze dan boven ook lekker frisse lucht! Dat ik daar nou niet eerder aan heb gedacht? Ik doe het lekker aan de binnenkant, dat is ook makkelijker en bovendien wordt het dan niet zo blootgesteld aan alle weersomstandigheden en blijft het sterk.

Heb ik dat even mooi geregeld, al zeg ik het zelf. Nu is het rond half drie en het is hier niet te harden. Rainbow is een slimpie want die ligt op de ijzeren poten van de trampoline, die zijn koud natuurlijk. Hij wisselt de kanten ook af, want het warmt wel op zo, als hij erop ligt. Die is echt wel erg intelligent bezig! Skylar ligt languit bij de kast. Die is toch in de avond en nacht ook al bezig om zijn energie te sparen. Hij draaide net om en ligt half op zijn rug met poten in de lucht. Als ik er een foto van wil maken, draait hij natuurlijk net weer terug. Nou ja, geloof me maar op mijn woord.

Alleen die gekke Griekse, die ging natuurlijk ín het zonnetje liggen. Al is ze nu ook nergens te zien, zal wel boven liggen. Heeft ze nu gelukkig wel frisse lucht in dat bedompte kamertje, zo recht onder het dak. Ik vind het echt naar, deze hitte op me, het voelt als een aanranding. Kijk, als ik het koud heb, kan ik een trui pakken, sokken extra en weet ik het allemaal. Uiteindelijk krijg je het dan toch weer behaaglijk. Maar dit, hier valt niets tegen te doen, hoe je ook probeert.

Alleen als je heel rijk bent en een huis hebt met airco, dat je dichthoudt, dan is het te doen. Voor diegenen, fijn dat jullie het wel hebben. Alleen zou iedereen dat moeten kunnen doen. Ik hoop maar dat iedereen er een beetje goed uit zal komen, zonder al te veel ellende. Ik voel wel een echt enorm verschil met vorig jaar. Kijk, dit zal nooit mijn favoriete temperatuur worden. Dat lijkt me wel duidelijk. Alleen al omdat er zovelen last van hebben. Maar vorig jaar was ik echt zo ziek ervan, dat ik echt dacht dat mijn laatste uurtje geslagen had. Kan je nagaan. Daar zit ik nu niet eens bij in de buurt hoor, wat je slecht voelen betreft. Dat is daarom ook wel te zien als een enorme verbetering! Oké morgen wordt het nog iets heter maar het is vandaag al zoals ik vorig jaar echt voor pampus lag. En ik zit hier gewoon helder te typen. Met een ven op me gericht, dat wel, maar die blaast op dit moment ook alleen maar warme lucht hoor. Al is het wel lekker.

Omdat het nu aan alle kanten van het huis open staat, waait het wel lekker door. Ook al heb ik gestofzuigd vanmorgen, jawel ik ben een echte held, vloog er allemaal haar door het huis. Dat heb ik allemaal opgepakt en in het toilet gegooid. Die is ook een soort van stofzuigen, maar dan anders. Zo maar even boven kijken, of daar alles nog goed is. En dan ga ik op de bank, een beetje in een zeester houding. Armen en benen wijd, wil dat zeggen. En dan maar hopen dat het snel weer af zal koelen. Want als ik ga liggen, dan wordt mijn nek weer zo nat en warm.

Als het straks etenstijd is, ga ik het balkon ook even sproeien. Plantjes water en toch een beetje verkoeling buiten. Dan eet ik zelf vandaag gewoon alleen maar yoghurt, dikke Griekse zonder vet, met bevroren rood fruit en rauwe chocolade stukjes en chia zaad en gebrande hazelnoten. Heerlijk is dat en daar zit je behoorlijk vol van. Iets warms? Ik moet er niet aan denken! Misschien van de week een salade maken, lekker, zoals vroeger. Met vers stokbrood ook erg lekker op warme dagen. Ik zie het wel. Ik zag gisteren een grap voorbij komen, die ik vandaag extra leuk vind. Ik pakte namelijk de koelelementen, die ik bij de katten leg en waar ze mee spelen, uit de vriezer. Oh, dat voelde me toch lekker, zo koel! Ik even met mijn hoofd er een beetje in, zie ik opeens drie van die waterijsjes! Zo, dat was lekker! Ik heb er nog eentje voor vanavond, dat komt wel goed. Ik ❤ ijs!!