27. jan, 2020

Drie jaar en 243 dagen zonder Sunshine

Ik liep dus, door het piramide verhaal, al weer best een aantal dagen vooruit. Ik merkte ook wel dat ik dat wel zo prettig vind. Daar kwam ik pas achter, toen ik helemaal niet meer voorliep met mijn schrijfsels. Vooral als ik doodmoe thuis kom en dan alleen maar hoef te plaatsen. Het schrijven kan ik doen, als ik tijd en zin heb als ik niet moe ben. Als het lukt, dan loop ik voor, lukt het niet, dan loop ik in. Ben ik toch veel meer in beweging dan ik zelf dacht! Ondertussen loop ik weer gelijk hoor, zo snel gaan die dingen. Mijn broer had dus, ondertussen vorige week al, zo grappige opmerking op zijn Facebook  pagina gezet, ik lag dubbel. Zo is mijn hele familie trouwens. Ad rem en gelijk BAM er bovenop met een woordspeling of een sarcastische sneer, die vaak vol liefde bedoeld is, als het onderling is. Soms ook niet.

Toevallig zaten we op school in de pauze te kwebbelen en hebben we gelachen om wat verhalen die ik vertelde. Ik hou ook wel van zwarte humor en daar kan ik zelf ook een houtje van. We hadden het over het verschil per generatie, omdat er ook weer zoveel ontzettend jonge meiden in de klas zitten, 18, 19, 20. Dat zouden mijn kleindochters kunnen zijn zelfs. Vooral de digitale verschillen zijn groot. Ik ga nog redelijk mee met mijn tijd maar aan dat jonge grut, merk ik toch mijn digitale achterstand, die toch met een klein generatiekloofje te maken heeft. Maar mijn moeder had het nog veel zwaarder. Oh wat hebben we geprobeerd haar tekstberichtjes te laten sturen, om haar dat te leren. Toen nog alleen met msn zodat we konden chatten en dat ging voor geen meter.

Dan kreeg ik opeens een mail met een heel verhaal in het onderwerp en dan sloot ze af met ‘doe ik het nou goed Rie?’ Oh we hebben wat afgelachen. Ook alleen sms was geen succes. Als je erbij was, dan ging het prima, was ze dan weer alleen dan belde ze zowat in tranen dat het niet lukte en dat ze de letters niet terug vond en weet ik veel wat ze allemaal had. Dan lachte ik maar niet, want ik kon haar frustratie ook best goed begrijpen. Pas met whatsapp, toen begon er iets te dagen. Dat mocht dan ook wel na een jaar of 15. Gelukkig dat die smartphones steeds makkelijker werden in het gebruik. Op school vroegen ze me hoe ze het nu al wel goed kon. Ik zei ‘nee joh, nu kan ze het helemaal niet meer, ze is hartstikke dood’.

Ik moest erg lachen om hun geschrokken gezichten en toen ze mijn grijns zagen, schoten ze allemaal in de lach. Ja sorry hoor, daar kan ik zelf dus ook erg om lachen. Ze sms’t toch ook niet meer? Nee, ze stuurt te pas en te onpas haar 13 maar daar heeft ze geen smartphone meer voor nodig. Dat moet ik straks nog maar gaan leren daar. Vroeger, op verjaardagen,  moest ik ook apart zitten van mijn nichtje, ik heb er maar 1, en een van mijn vele neven. Wij waren strontvervelend met elkaar, qua opmerkingen en lolletjes maken. Dus Ariëlle in 1 hoek van de kamer, John in de andere en ik ook in een andere hoek. Zaten we grijnzend te zwaaien naar elkaar. Ja, dat waren ook leuke tijden. En nee, toen waren we geen kleine kinderen maar grote lummels!

Maar ik had het over die opmerking van mijn broer, of althans, dat probeerde ik te vertellen. Afgelopen tijd is er natuurlijk veel over te doen geweest, over het filmpje van Nicky E, van Nicky tutorials. Omdat ze één van de grootste Youtubers is, en Nederlandse, is ze ook zowat onze nationale trots. En ze kwam dus uit de kast als transgender. Heel moedig van haar en ik vind haar ook een geweldig leuk mens, of ze nou als man of als vrouw geboren is. Ze geeft daarmee een mooi voorbeeld voor een heleboel andere transgenders die problemen hiermee hebben.

Alleen jammer dat ze het deed omdat ze door mensen gechanteerd werd. Nou, heeft dat ze even in hun kont gebeten! Zij is nog populairder geworden en het desbetreffende filmpje zal ondertussen meer dan 200 miljoen keer bekeken zijn. Ze is er nog mee door binnen gelopen financieel. Met dit nog vers in ieders geheugen, zet mijn broer erop dat hij ook uit de kast wil komen. Ik gelijk kijken natuurlijk wat hij nou precies schreef. Schrijft hij; ‘Ik ben geboren als transfinancieel.’Als wat? Ja, hij is dus eigenlijk schatrijk maar hij zit in het lichaam van een arme sloeber. Ik dacht dat ik het niet meer had, zo moest ik lachen. Idioot! Maar ja, echt mijn broer! Het zit in de familie, dat is 100% zeker. En trouwens, ik ben ook transfinancieel. Dat zit ook in de familie en is erfelijk blijkbaar. Niet dominant overerfelijk maar toch wel een beetje…

Een aantal maanden geleden was er in de groep van Rulof lezers nog een hele discussie over transgender en hoe dat werd geïnterpreteerd vanuit de boeken. Ik kwam er wel achter dat veel mensen dan gewoon niet toe willen geven, dat ze fout zaten want dat zaten ze zeker en misschien nog steeds. Nu is het geen gemakkelijke stof hoor, laten we wel wezen. We hebben het wel over de kosmologie. Bovendien moet je scherp opletten wat er nou precies geschreven staat. Ik ben er ondertussen al lang achter, en zeker nu ik weer met anderen op school zit, dat lezen en begrijpend lezen 2 totaal verschillende dingen zijn. Ik ben niet eigenwijs ten koste van alles. Als ik ontdek dat ik iets fout doe of fout heb uitgelegd, dan buig ik mijn hoofd voor diegene die me dit liet zien. Daar kan je alleen maar van leren.

Maar zo is lang niet iedereen. Ik zeg het ook niet van mezelf om me op de borst te kunnen kloppen hoor, zo van, kijk mij eens. Nee, ook dat is een kwestie van verder zijn op je pad. En dat heeft er alleen maar mee te maken wanneer je vertrokken bent en hoe snel je gaat. Dat heeft niets te maken met hoe goed jij wel niet bent. Alleen dat je er eerder was dan een ander. En die komt ook ooit zover. Laten we dat even duidelijk stellen want ik bedoel het zeker niet arrogant. Bovendien, als ik zie dat iemand iets uit de boeken fout heeft geïnterpreteerd, dan probeer ik diegene daar op te wijzen, alleen maar omdat het je naar een zijweg brengt. Dan duurt je reis langer, als je begrijpt wat ik bedoel.

Als je dan niet wilt luisteren, dan is het aan jou. Doe je er toch lekker zelf langer over dan nodig was geweest. Dat zal mij een worst zijn. Alleen heeft deze, toch wel erg aardige, meneer, een hele website eraan gewijd. Alles uit de boeken heeft hij heel knap en overzichtelijk én begrijpelijk opgeschreven. Het is vast zijn levenswerk want geloof mij maar, zoiets is niet makkelijk. Ik las elke keer alles met plezier, wat hij plaatste, de gedeeltes van zijn site af, in de Wayti groep voor Rulof lezers. Tot we aan het gedeelte van transgenders kwamen. Ik las dat en mijn mond viel open van verbazing! Hij zat er totaal naast en dat is op zich niet erg, als je dan maar wilt luisteren naar hoe het wel zit. Maar sommige mensen, kunnen hun ongelijk niet toegeven. Hier ga ik morgen mee verder, zodat ik het goed kan uitleggen!