2. feb, 2020

Drie jaar en 249 dagen zonder Sunshine

Het was weer ellende met de sommen hoor, op school vorige week. Mijn hemel, hoe kan iemand je in de war maken! Dus of er mensen gaan slagen, geen idee. Ja, het zal heus wel, voor diegenen die net op de middelbare wiskunde achter de rug hebben. Daar hadden we het over. Ik zei dat het voor mij 42 jaar geleden was, dat ik wiskunde had. Ja, daar hadden ze even niet bij stilgestaan. Ik ben toch echt al een hele tijd een halve eeuw oud! Dat vergeten ze af en toe. Het loopt al tegen het einde van het blok, we hebben 2 tentamens de 12e februari en niemand is nog enigszins zelfs maar redelijk thuis in het farmaceutische rekenen.

Als ik het met klasgenootjes doorneem, dan lukt het wel, gaat de docente het uitleggen, dan raak ik jammerlijk in de war en ik ben niet de enige. Dat hebben we bijna allemaal. Dan weet je al snel waar het ligt. We hebben het ook uitgesproken dat we het niet goed vinden gaan en dat hoe zij het doet, alleen maar verwarring zaait. Maar ze heeft het er maar over, hoe druk ze het wel niet heeft en hoeveel ze voor ons doet. Tja… Het is een leuk mens hoor, daar niet voor, maar ik denk niet dat ze goed is in het uitleggen en doceren van wat we moeten leren. Maar ook daar ben ik de enige niet in. We zullen het er nog eventjes mee moeten doen.

Zelfs bij mijn apotheker is er al over gesproken. Want voor de andere stagiaire, die ook via Capabel leert, maar dan de normaal 3 jarige studie, kwam haar docente langs. Ook zij had het erover dat het in die klassen niet zo heel goed aan toe gaat. Nee, daar waren wij al achter. Weet je wat het gekke is, als ik hier thuis zit te oefenen, in het begin, ging het gewoon goed. Maar met dezelfde sommen en nadat zij daarmee aan de slag is gegaan met ons, ben ik totaal het spoor bijster. Dit hebben de anderen ook, dus het ligt niet aan mijn al bijna vergane grijze cellen. De jonkies hebben het ook. Leg het maar uit. Mijn apotheker zei ook dat het zulke dingen zijn, waardoor Capabel zo’n slechte naam heeft.

Ik kwam, al denkend, toch ook bij anderen dingen uit, al zal de docente het daar niet slechter door doen. Want je krijgt er, als je zakt, 1 herexamen. Zak je dan weer, dan mag je een herexamen kopen. Ja, echt, dat kan je zo vaak doen als je wilt, tot je slaagt uiteraard. Zo zijn er al een paar op stage, die een aantal keren een herexamen gekocht hebben. Ik moet dan toch die meneer Rabhi eens even bellen. Kan ik het gelijk liefjes vertellen wat ik vind van hun ‘persoonlijke en stap voor stap begeleiding’, daar bij Van Leren Naar Werken. Ik zal er in elk geval nooit reclame van maken. Ik ga het wel opperen bij het UWV, dat ze dit beter en goedkoper aan kunnen pakken.

VLNW strijkt voor mijn persoontje zo’n 3 tot 4.000 euro op en ze doen er niks voor. Ja, oké, ze bieden die baangarantie, maar ik durf dat niet eens af te wachten! Ik zoek zelf wel. Anders moet ik straks een uur of 2 rijden ipv 10 minuten. Zo ging het met stageplaatsen zoeken ook, dat doe ik zelf wel. Dat riep ik al met 18 maanden oud en dat heb ik consequent volgehouden. Dat doe ik hierbij dan ook maar. Ach ja, ik doe altijd alles alleen of zelf.

Dus daar ga je aanwennen. Als het lastig is, moet ik het altijd op de een of andere manier zelf opknappen. Ondertussen weet ik niet eens beter. Het zal vast ergens goed voor zijn. Maar de UWV kan dat geld stukken beter besteden. Maar toch, met die herexamens kopen, ik vind dat nou niet echt een veilig gevoel geven, als je begrijpt wat ik bedoel. Als iedereen in ene keer zou slagen, dan zouden ze namelijk erg veel geld mislopen… Food for thought.

Afgelopen dinsdag was toch ook wel een spannende dag. We zouden 4 presentaties hebben en ik zou de volgende week moeten. Maar, hoorde ik, dan hebben er al 7 koppels een presentatie en ik nummer 8. Zo dan! Het stel dat als 3e hun presentatie ging houden, daar ging het bij de ene even niet zo soepel, door diverse redenen en die hielden er mee op en verplaatsten de boel ook nog eens naar de volgende week. Zo dan! Dan moeten er 9 presentaties gehouden worden! Stel dat ik nummer 9 ben, met weer een inhalatie instructie, dan zijn ze er echt doodziek van. Ik greep mijn kans, ik wist alles van mijn presentatie, ik had hem bij me op mijn laptop, dan kan ik hem net zo goed nu gelijk geven.

Ik had alleen het demonstratie model van de Onbrez Breezhaler, waar mijn presentatie over zou gaan, niet bij me. Die had ik van de apotheker mogen meenemen. Dat vond de docente helemaal niet erg en ze was al blij dat ze volgende week niet 9 presentaties moest aanhoren. Dus in principe onvoorbereid maar ja, als je weet waar je het over hebt, echt weet, dan is het eigenlijk helemaal niet moeilijk en eigenlijk vind ik het nog leuk ook. Als ik over de boeken van Rulof een presentatie mocht houden, dan wist ik het wel! Daar zou ik ook wel alles over weten. Dus ik ben gewoon mijn presentatie gaan doen en met de inhalatie-instructie, deed ik net alsof. Ik neem het ding dinsdag gewoon weer mee, dan kan ik het laten zien. Ik heb het niet voor niets geleend.

Aan het einde ga je dan altijd om feedback vragen maar iedereen was het er unaniem over eens dat ik het erg goed gedaan had. Zeker al helemaal als je bedenkt dat ik geen model Onbrez had, en eigenlijk niet geoefend had omdat ik dacht dat ik hem een week later zou geven. Ik kreeg alleen maar complimenten. De docente probeerde me nog van mijn stuk te krijgen met een, voor haar, stel lastige vragen maar die ik helemaal niet lastig vond en dus zo kon beantwoorden. Nee, ze hoeft mij niets te leren over communiceren, dat is juist mijn kracht. Ik weet precies over te brengen wat en hoe ik voel of wat en hoe ik het weet of begrijp. Dat is wel zo prettig, voor mij zelf maar ook voor diegene die ik het uit wil leggen.

Komende week wordt het weer leren en rekenen en rekenen en leren. Alleen dinsdag even naar school en de rest van de week tot en met de week erna ben ik binnen. Ik focus me maar op één ding, mijn examen. En ook al heb ik nu 2 dagen meer omdat ik nu zo slim was om mijn stagedagen vrij te vragen om te kunnen leren, ik heb ook wel een erg lastig examen meer! Dus of het nut heeft? Nou ja, dat altijd natuurlijk, als ik ze maar nuttig besteed. Dat ga ik uiteraard wel doen natuurlijk. Ik heb ook Engels examen op donderdag 5 maart. Ik dacht altijd op woensdagen maar dat blijkt niet zo te zijn. Erg onhandig maar ik moet hem vrij vragen op stage. Ach, ik heb al 96 meer uren, dan ik op zijn minst moest hebben nu, dus dat moet kunnen! Komt vast goed!