8. feb, 2020

Drie jaar en 255 dagen zonder Sunshine

Het wordt weer tijd voor een kattenblog, dat moet ik wel blijven doen af en toe. Voor mijn lieve Sunshine en ook gewoon omdat het leuk is. Want ik zit nu met een tent vol katten hier, toen hij wegliep had ik alleen Moonlight nog maar. Maar wat als hij terug komt? Hoe zou dat gaan onderling? Want het is nu al zo vaak een heel geharrewar, met een aantal die elkaar niet kunnen luchten of zien. Toen Casper net overleden was, wilde een vriendin mij een kitten geven maar ik voelde aan dat dit voor Sammy niet goed zou zijn. Was dat wel zo eigenlijk? Hoe zit dat met katten. Ze stammen af van de grote katten, de leeuwen en de tijgers maar dan word je niet veel wijzer.

Worden katten eenzaam of zijn ze prima zonder andere katten? Er is een misvatting dat katten loners zijn die geen vrienden maken met andere katten. Dus, worden katten eenzaam of hebben katten andere katten nodig voor gezelschap? Het komt neer op een paar verschillende factoren, zoals persoonlijkheid en leeftijd. Dat is wel duidelijk maar blijven dit feiten; Tijgers leven als eenzame jagers in oerwouden. Leeuwen leven in groepen in graslanden. Maar hoe zit het dan met onze huiskatten? Zijn ze eenlingen zoals tijgers of sociaal zoals leeuwen? Ja en ja, en nee en nee - afhankelijk van de kat en de situatie, zeggen experts. Ik las informatie van diverse professionals om de eeuwenoude vragen te beantwoorden: worden katten eenzaam als ze alleen wonen? Of hebben katten andere katten nodig?

Zijn ze gelukkiger in huishoudens met één kat? De eerste stap om te antwoorden: "Worden katten eenzaam?", is weten dat huiskatten eenzaam zijn als het gaat om jagen en eten. Honden hebben misschien de reputatie socialer te zijn, maar dat komt alleen omdat ze in groepen jagen. Zo is het niet met katten, die niet graag te dicht bij elkaar eten. Oh dat klopt heel erg hoor, want hier vinden ze dat ook niks. Veel ouders in huishoudens met meerdere katten plaatsen de voerbakken van hun katjes naast elkaar, maar dit is een vergissing, zegt Marilyn Krieger, een gecertificeerde kattengedragsconsulent in de San Francisco Bay. "Katten moeten eten, dus dat zullen ze doen, maar ze zijn niet erg gelukkig. Het is een beetje stressvol, "zegt Krieger, die ook bekend staat als The Cat Coach.

Buiten de maaltijd hebben de meeste katten echter sociale behoeften. Hoewel sommige katten hun eigen soort haten, zoals Aurora?, en het enige huisdier van het huishouden moeten zijn, vormen wilde katten kolonies en veel huisdierenkatten sluiten vriendschap met elkaar. "Ze hebben verschillende complexe sociale en coöperatieve gedragingen, zoals de zorg voor elkaars jong," zegt Dr. Leticia M.S. Dantas, lid van de faculteit bij de Behavioral Medicine Service van de University of Georgia Veterinary Teaching Hospital, en een diplomaat van het American College of Veterinary Behaviorists, over wilde katten. “De verwarring komt voort uit het feit dat vreemden meestal niet welkom zijn. De groep wordt meestal gevormd door een familie lijn - een koningin en een deel van haar nest dat ervoor koos om niet te vertrekken, geen nieuwkomers."

En hoe zit het met onze huiskatten? Worden katten eenzaam als ze de enige kat in het huishouden zijn? "Huiskatten zijn een sociale soort," zegt Dr. Dantas. "Ja, je kunt katten hebben die vrienden zijn omdat ze elkaar echt leuk vinden en niet omdat ze dat moeten zijn", zegt Krieger. Toch kunnen katten overleven als solo-wezens, zegt Krieger, zelfs als dat niet hun voorkeur is. En volwassen katten hebben een territoriaal karakter. Het antwoord op "Worden katten eenzaam?" Is waarschijnlijk ja - als ze kittens zijn. Dat territoriale karakter begint meestal pas in de volwassenheid. Kittens hunkeren naar speelkameraadjes, en ze hechten zich vooral aan hun nestgenoten. Maar zelfs als je kittens uit afzonderlijke nesten adopteert, worden ze waarschijnlijk instant besties.

"Voor de meeste kittens is de manier waarop ze sociale vaardigheden leren, door te communiceren en met elkaar te spelen," zegt Krieger. "De meeste kittens doen het best goed samen." Maar hoewel kittens sociaal flexibeler zijn, "worden bij sommige soorten sommige individuen geboren die zich niet op hun gemak voelen bij vreemden," waarschuwt Dantas. Je kan je kat afstemmen op een tweede kat. Heb je een kat-hatende kat die alleen moet zijn (een situatie die kan voortvloeien uit een poes die op jonge leeftijd van haar nestgenoten is gescheiden) of een eenzame kat die een buddy wil? Het is misschien moeilijk te zeggen, omdat je kat aanhankelijk en behoeftig kan zijn met haar mens, maar niet noodzakelijkerwijs goed doet met een andere kat om haar heen, zegt Krieger. Het helpt om de geschiedenis van beide katten te kennen - de bewoner en de potentiële nieuwkomer - als je wilt voorspellen of de twee met elkaar kunnen opschieten.

"Opgroeien met anderen is geen recept voor succes, omdat katten individuen zijn en sommige van hen gewoon niet met elkaar kunnen opschieten," zegt Dantas. Nou, dat kan ik wel beamen met een Skylar en een Aurora die elkaars bloed wel kunnen drinken. Ze gaat verder; "Katten die speels zijn met andere katten, werden gesocialiseerd met andere katten als kittens en gedurende hun hele leven en hebben geen klinische tekenen van angst of angst, hebben meer kans op succes." Wanneer u een katachtige metgezel voor uw kat kiest, moet u er een zoeken die een vergelijkbare leeftijd heeft en daarom een ​​vergelijkbaar energieniveau heeft. Als je een oudere kat hebt, zal een kitten hem  kwellen en lastigvallen met manische energie.

"Het is de taak van het kitten om speels te zijn en hun wereld te verkennen en dingen aan te vallen," zegt Krieger. "De taak van de oudere kat is om een ​​dutje te doen." Als je een oudere kat hebt en een kitten wilt adopteren, haal dan twee kittens zodat ze met elkaar kunnen spelen en hun oudere oom in alle rust kunnen ontspannen. Zoek anders een oudere beste vriend voor je volwassen kat. De volgende vraag die je krijgt wanneer je jezelf afvraagt: "Worden katten eenzaam?" Is: "Hoe introduceer ik twee katten?" Nou, daar kan ik nog wel boeken over schrijven, maar ik laat de experts aan het woord. "Katten vormen een hechte band met elkaar", legt Kreiger uit. "

Zelfs volwassen katten kunnen echte maatjes worden als ze correct worden geïntroduceerd." Introduceer katten op de juiste manier door ze eerst gescheiden te houden, zegt Dantas. Hierdoor leren ze elkaars geluiden en geuren kennen en krijgen hun hersenen de tijd om hopelijk de neuro-endocriene stress te verminderen.” Tja, zo heb ik het niet gedaan in elk geval. Misschien is het daarom mis gegaan? Maar dat heb ik bij Moonlight en Aurora ook niet gedaan en dat ging prima. Ik gooi het op die persoonlijkheden. We zullen het er hier gewoon mee moeten doen, ze gedragen zich maar!

Bron van het wetenschappelijke deel van al deze katten info: Catster.com