12. feb, 2020

Drie jaar en 259 dagen zonder Sunshine

Zo dan, nu is het zaterdagavond bij achten en ik ga er zo mee stoppen. Ik lig heerlijk op schema, en dat is wel zo prettig. Een groot verschil met het vorige blok maar ja, ik heb nu dan ook 2 lastige examens. Ik had alles goed gepland en zelfs dan was ik op schema gebleven. Ik loop nu voor maar dat geeft niet, want dan kan ik extra herhalen. Ik was namelijk vergeten dat les 3 alles van farmaceutisch rekenen was, dus die hoefde ik nu niet te doen. Ik doe elke dag een aantal sommen maken, uit het boek, zodat ik de antwoorden kan checken. En ik doe ze steeds beter eigenlijk. Dat alleen al is een reden om me voor komende dinsdag af te melden. De docenten heeft er een handje van me weer helemaal in de war te maken.

Les 5 was een volledige zetpil les dus die hoefde ik ook niet te doen. Zo had ik opeens 2 lessen minder te leren. Of nou ja, die zitten in de rekenoefeningen die ik steeds doe. Ik heb dit blok van alles samenvattingen gemaakt, ook uit de boeken. En nu heb ik tijdens het leren, belangrijke onderdelen onderstreept. En later die dag, of de volgende ochtend, maakte ik daar dan een nog veel kortere samenvatting van. Die ga ik maandag en dinsdag er zoveel mogelijk instampen. Elke dag de sommen en de tabellen met alle medicatie die bij dit blok horen. Welke groep, waar zijn ze voor en wat is de stofnaam en de merknaam. Dat het er nog bij past in dat volle hoofd van mij, is toch wel een wonder.

Of het is gelukt, merk ik dan woensdag wel. Ik heb veel aan de formules die ik echt al weet, zoals de V1 x C1 = V2 X C2. Ja, zo zegt het je niets en ga ik ook niet allemaal uitleggen, maar te weten hoe dat werkt, heeft mijn leven er een stuk aangenamer op gemaakt. Een paar weken geleden zag ik mezelf alleen maar de doseringssommen maken en de afgifte sommen. Nu kom ik toch al een eind goed weg met al de rest en de zetpillen zitten er goed in. De capsules moet ik nog even meer erin proppen maar dat lijkt op de zetpillen maar toch anders, dat maakt het iets lastiger. Komt vast goed, dat merken we na woensdag wel. Tenminste, zodra de uitslagen binnen zijn. En dan zitten we vanaf de week erna alweer in blok 3 en bij een andere docente. Ik kan niet wachten!

Niet alleen om verder te zijn maar ook om een andere docente te krijgen. Wij zijn, gelukkig vind ik, toen bij het 1e blok begonnen. Wij gaan ook netjes van 1 naar 2 dan 3 en 4, dan nog je keuzedeel en dan is het alweer november. Maar je start met halve klassen. Wij startten met een groepje, dat was begonnen in blok 2 en daarna pas 1 deed. Zij gingen dan ook voor hun 3e blok door naar 4 en komen nu weer samen met ons in 3. Dus die zijn al bijna klaar straks. Wij kregen dit 2e blok mensen erbij, die hierna dus blok 2 gaan doen. Net als de groep waarmee wij begonnen. Nu snap ik wel waarom  hoor, omdat je het hele jaar door kan instromen in deze opleiding. Maar handig is anders.

Ik ben maar wat blij dat ik met het wat makkelijkere blok 1 kon beginnen. Met die 1e vier weken, met al die digitale ellende, mijn hemel! Dat had ik nooit gered met het rekenen erbij en de toets over afweer ook nog. Niet gek ook dat er een aantal zijn, die dit 2e blok, wat hun 1e toen was, nog eens over gedaan hebben. De cijfers van het farmaceutische rekenen waren dan ook abominabel laag van zowat iedereen. Daarom vind ik de ‘normale’ gang van zaken, iets fijner. Alleen met het generieke gedeelte Nederlands, Engels en rekenen, ben ik in het 2e deel gestapt en zit ik nu in het 3e.

Daarom moet ik nu ook al examens doen, al zou ik eigenlijk nog een blok moeten les hebben. Mocht ik slagen, dan hoef ik de online lessen niet meer te volgen. Voor Engels en Nederlands voorzie ik geen problemen. Het ligt een beetje aan de vragen bij rekenen, hoe ik het daar bij zal doen. Je zit te jagen als een gek, wel 2 uur lang achter elkaar. Net als toen bij de toelatingstest. Ik vind eigenlijk, dat die had moeten volstaan, en je gewoon je vakken voor je beroepskeuze zou moeten volgen. Maar ja, wie ben ik. Oh ja, Ria. Dat is waar ook!

Nou ja, 4 of 5 keer naar Utrecht, rib uit mijn lijf maar ik ga eens even spitten op UWV ivm reiskosten vergoeden. Ik heb liever te eten dan een treinkaartje maar ja, ik zal toch naar Utrecht moeten. Boven de zoveel kilometer krijg je vergoed, ook van je stage. Maar ja, dat is te dichtbij, dat moet ik zelf betalen. Gelukkig dat ik zo’n super zuinig autootje heb. Maar Utrecht kan ik misschien nog wel terug krijgen. Dat zou fijn zijn. Zo achterlijk ook, dat ze dat niet op ene dag plannen. En ik heb nog mazzel, dat ik in Rotterdam zit, want uit het hele land moeten er mensen naartoe. Je zal in Groningen zitten!

Zondag was een lekker dagje. Ik heb heerlijk uitgeslapen, al probeerden de cits dat wel te saboteren. Ik kwam er toch echt niet vroeger dan 7 uur uit. Ja, dat is voor mij flink uitslapen tegenwoordig. Lekker hoor! Ik heb lekker de boel gedaan, wat geschreven in mijn blogs. Ook ben ik heerlijk lang en uitgebreid gaan douchen. Nageltjes een beetje gefatsoeneerd en zo. En toen een beetje zitten lummelen met sommen. Ik heb geprobeerd om er zoveel mogelijk verschillende te doen en ik kwam er nog eentje tegen, die ik anders niet geweten zou hebben. Oh ja, zo kan je het ook doen! Ik ben enorm blij, dat ik de kruis methode heb gevonden! Die heb ik vroeger nooit gehad op school en die vond ik even te moeilijk, toen ik hem net uitgelegd kreeg, via het boek. Maar opeens zag ik het licht!

Ooooooh! Zit dat zo! En nu gebruik ik hem praktisch bij alle berekeningen, van procenten tot oplossingen en verwrijvingen of meer van dat soort dingen. Hij werkt altijd, als je weet waar je wat moet zetten en hoe je dan moet rekenen. Het duurt 58 jaar maar dan heb je ook wat! Wat een openbaring zeg! Ik heb er zelfs over gedroomd vannacht, dat is al erg genoeg! Ik zal het maar niet uit gaan leggen. Mocht je het echt willen weten, laat het me maar weten. Gelukkig kan ik het makkelijker uitleggen dan onze docente! Door haar raakte ik er totaal van in de war. Daarom het boek er maar bij gepakt en zelf logisch nagedacht. En hoppa, dan snap je het opeens wel! Ik heb goeie hoop voor komende woensdag!