25. feb, 2020

Drie jaar en 272 dagen zonder Sunshine

Er gebeurt weer van alles in het Nederlandse, niet alleen bij Capabel, waar ik mezelf bij op mijn hoofd krabbel van verbazing. Zoals bijvoorbeeld dat we op de snelwegen weer terug moeten naar 100 km per uur overal. Daar waar het nu vaak 120 tot zelf 130 km per uur mag zijn, moet alles maar weer 100 km per uur gaan. Kijk, ik ben niet zo’n snelheidsduivel meer, maar dat is het punt niet. Ze hebben mij er in elk geval niet mee. Het gaat mij meer om het absurde en tegenstrijdige van deze maatregel en wat er allemaal aan vast zit.

Het gaat dus omdat we door afspraken in de EU te Brussel, allemaal onze stikstof uitstoot per land naar beneden willen krijgen. De armere EU landen, hoeven er volgens mij niet eens aan mee te doen, dacht ik,  maar dat is weer een ander verhaal. Wat ik er zo absurd aan vind, is dat we grenzen aan België, Luxemburg en Duitsland. Maar houdt bij de grens het stikstofprobleem opeens op dan? Zo ja, dan begrijp ik het. Zo niet, waarom doen die landen dit dan niet? Die moeten het toch ook oplossen zoals wij? Ik denk dat Nederland zo’n landje is, dat zich exact aan die regels houdt, ook al is het ten koste van het land zelf. Net zoals ik toen maar mijn geld bleef delen, met die mensen die het helemaal niet van plan waren terug te doen.

Maar dat is nog lang niet alles want, hoorde ik van de week op de tv, deze actie kost miljarden euro’s!! Dat is ook geen kattenpis! Al die 120 en 130 borden langs de weg, die moeten allemaal vervangen worden. Dat bedrijf die ze maakt, werkt zich een ongeluk en is de lachende 3e partij, Ik gun het ze hoor, daar niet voor. Maar eh, zouden we met al die miljarden niet een stuk meer hebben kunnen doen, dan een klein bedrijfje het jaar van hun leven te schenken? Die boeren, die zich laten uitkopen, om zo het stikstof van hun dierenstapel terug te dringen, zouden graag in de rij staan.

En ik heb zo’n vaag vermoeden, dat er nog wel meer dingen zouden zijn, die een paar miljard zo zouden kunnen oplossen. En dan te bedenken dat er veel gezinnen in Nederland onder de armoede grens leven, voor zo’n rijk land een schande! En dat sommige mensen bij de voedselbank hun eten bij elkaar scharrelen, die horen dit soort dingen toch ook niet echt blij makend aan. Dat moet zeer doen. Dáár is wel geld voor? En hoe onlogisch is het verdorie wel niet! Waarom protesteert er daar niemand tegen? Nee, wij Nederlanders vinden alles goed. Zwarte Piet afpakken, honderden jaren traditie gooien we zo in de vuilnisbak, omdat er een handjevol mensen, die hier niet vandaan komen, zich eraan irriteren? Ga je toch lekker in november en december bij je familie op bezoek? Of ga je lekker een maandje met vakantie, als je dat niet kunt? Maar laat de kindertjes hier lekker genieten van dit leuke kinderfeest!

Ik wil gewoon lekker een Jodenkoek kunnen eten, zonder mezelf schuldig te voelen! Of een moorkop, die al zo heette lang voor ik geboren werd. En ja, dat is ondertussen héél lang geleden. De negerzoen is al verdwenen. Het gekke is, dat ik vele Vietnamezen ken, die Vietnamese loempia’s verkopen. Zit daar dan opeens geen racistisch randje aan? Spaanse peper? Mag wel? Oh? Waarom dan wel? Turkse pizza, Wiener Schnitzel, Griekse yoghurt, Marokkaanse lampen, Amsterdamse uien. Moet ik nog doorgaan? Dingen die gewoon zo heten, punt. En dan ook nog eens gezeik over het katholieke karakter van de carnaval! Gisteren zag ik een reportage van iemand, die het feestgedruis in ging en ging vragen wat ze nou, zo om zich heen, een racistische outfit vonden. Seriously?!

Ja, want er gingen er een aantal als ‘Chinees’ compleet met monddoekje. Kijk, die omgekeerde wereld, dat veel mensen geen Chinees eten meer gaan halen om dat Corona virus, sorry hoor, dan ben je ook wel een beetje gek. Maar toch, hoe oud is carnaval eigenlijk al wel niet? Een man, verkleed als indiaan, werd gevraagd of hij er wel bij stil had gestaan, hoe racistisch zijn pakje wel niet was. Seriously? Misschien dan maar goed, dat kinderen teveel met hun telefoons of tablets spelen in plaats van buiten.

Dan lopen ze de kans niet om daarvoor op hun kop te krijgen, als ze indiaantje en cowboy spelen. Ik wou altijd Indiaan zijn natuurlijk, maar dat kwam omdat ik dit zulke mooie mensen vond, dus in principe eigenlijk uit respect. Zó wilde ik wel zijn! Maar denk je echt dat ik daar verder over nagedacht heb toen? Dat doen ze nu ook niet hoor. Wat kunnen mensen zeuren terwijl ze totaal niet naar hun eigen gedrag of ideeën kijken. Black Friday mag wel? Maar wat dan met ‘wit’ of ‘bruin’ brood? Of wat denk je van blanke vla? Dan vind ik ossenstaartsoep toch wel een stuk zieliger hoor, daar zit echt ossenstaart in!

Ik denk niet, dat als ik in Turkije ga wonen, dat ik dan mag vinden dat ik zonder hoofddoek een moskee in mag, omdat ik vind dat ze vrouwen discrimineren. Toch? Of dat ik in Nigeria ga eisen, dat ze een paar van hun, voor ons misschien wel gruwelijke gewoontes op gaan geven, zoals de meisjes besnijden en dat soort dingen? Maar hier mag het andersom gewoon wel??? Ik snap dat niet meer hoor, echt niet. Als je gaat emigreren, mag je natuurlijk trots blijven op waar je vandaan komt, maar dat wil toch niet zeggen dat het land waar je bent gaan wonen, zich maar aan jou aan moet passen?? Dat krijg je alleen maar voor elkaar in een land als Nederland volgens mij en ik vind niet dat dit is zoals het hoort. En nee, dat heeft niets maar dan ook niets met racisme te maken.

Het gekste wat ik over dit soort dingen hoorde, was van de week. Dat sommige African Americans, (geen idee trouwens meer, wat je nou wel en niet mag zeggen voor  er weer iemand in de stress schiet erover), in hun raps het N woord gebruiken, ik zal het hier maar niet voluit typen, want dan heb ik het weer gedaan. Maar ze vinden wel dat, als je blank bent, dat je dan bij het meezingen van die liedjes, dat N woord dan wel moet overslaan? Eh? Seriously? Waarom zou je het dan überhaupt dat woord gebruiken? Sommige mensen staan daar niet eens bij stil omdat ze gewoon voor geen cent racisitisch zijn. Ik maak vaak grapjes over van alles en nog wat, en die bedoel ik nooit of te nimmer gemeen. Het gaat bij mij dan vaak om een woordspeling of zoiets en ik doe dat gewoon automatisch omdat ik er nooit een achterliggende kwetsende bedoeling mee heb. Heel vaak kunnen mensen die dat soort dingen uitdelen, er niet tegen als je hun eigen woorden tegen ze gebruikt, dat vinden ze dan niet leuk. 

Verbeter de wereld en begin in hemelsnaam eerst en vooral bij jezelf! Wie zonder zonde is werpe de eerste steen! Zie de balk in je eigen ogen eerst eens eerder, dan je de splinter bij een ander ziet. Zo kan ik ook nog wel even doorgaan. Laat anderen gewoon in hun waarde, sta er wel bij stil dat anderen volkeren andere gewoontes hebben maar dat is wat anders. Zodra je in een ander land gaat wonen, zal je je daar toch een beetje aan moeten aanpassen en niet andersom dat het land zich aan jou aanpast. Dat lijkt mij tenminste een veel normalere gang van zaken. Wat maken mensen het allemaal soms zo onnodig moeilijk en totaal onnodig lelijk!

Kijk, kritiek mag je heus wel hebben, maar kritiek kan je ook opbouwend laten zijn. En wat ik vind hoeft een ander niet te vinden, en ik hoef anderen wat ik vind of denk ook niet door hun strot te duwen, toch? Gewoon, leven en laten leven. Alleen dat al zou de wereld een klein beetje beter maken! Zie elkaars mooie dingen nou toch eens een keertje! En ben je zelf helemaal perfect, ga dán pas eens een keertje wat zeggen over een ander. Eerder niet! En echt gemeen bedoelde racisme, nee, dat is not done en daar mag je wat over zeggen én graag ook wat aan of tegen doen. Zo is het ook wel natuurlijk. Maar eh, kijk eerst eens echt even wat nou belangrijk is, voor je het gevecht aan gaat om een hoop gebakken lucht.