19. mrt, 2020

Drie jaar en 295 dagen zonder Sunshine

Nou ik ben benieuwd waar we zijn in de wereld, tegen de tijd dat dit geplaatst wordt. Gisteren, zaterdag de 14e, kwam de klas app goed op gang, omdat er een aantal niet naar school willen en/of durven. Ze willen komende dinsdag online les. Wat bij betreft prima. We hebben er nog geen antwoord op gehad. In de app verschijnen er allerlei nieuwsberichten, over dat alle hogere scholen geen lessen hebben maar ja, bij Capabel wel. Ik weet niet zo goed wat ik moet doen want volgens de app, blijft praktisch de hele klas thuis. Ik wil niet zomaar thuis blijven maar naar school moet ik wel met het OV. Aan de andere kant, op de apotheek, komt er ook van alles binnen.

Wat is nou wijsheid en wat is nou eigenwijsheid. Ik weet het ondertussen niet meer. Wat ik al eerder zei, voor mezelf maakt het me niets uit. Ik ga met alle liefde naar de andere kant, mocht dat eraan vast zitten. Maar eh, doodziek en benauwd? Daar heb ik weer geen zin in. Bovendien, wat ik er dan het ergste aan vind, is dat ik anderen ziek zou maken. Zeker als je het in het begin niet weet dát je besmet bent. Maar met het OV gaan, vind ik vragen om moeilijkheden. Alleen parkeren, midden in het centrum van Rotterdam, dan moet je toch een goeie baan hebben, wil je dat kunnen betalen. En eh, UWV mét onbetaalde stage hier; OV dus verplicht.

Hier op zondag extra nieuwsbulletins over Corona. Er zijn ondertussen al 20 doden maar dat is nog vele malen lager dan normaal bij de griep. Gisteren via de klas app, hoorde ik iemand in een geluidsopname zeggen, dat Rutte zo’n softe toespraak hield, omdat straks opeens het leger zal worden ingezet en er niemand meer ‘ongestraft’ naar buiten mag. Zij had dit van een betrouwbare bron. Ik voelde aan mijn water dat hier geen ene mallemoer van klopt. Dit is puur massahysterie straks, als er door meer van dit soort bange schijterds zulke berichten de wereld in komen. Ik heb maar niks gezegd, dan heb ik het weer gedaan.

Om 18 uur vanavond, zondag de 15e maart, na iets eerder de aankondiging dat Nederland plat gaat, moet alles sluiten op laste van de regering. Geen horeca meer, geen scholen meer, geen theaters, alles moet plat, dicht. Niet echt leuk maar wel logisch, al vind ik dit best wel even heftig. Direct erna krijgen we op de site van Capabel instructies, niet naar school komen. Komende weken alleen online les met uitleg hoe en waar. Dan gaan de examens in Utrecht weer wel door. Erg krom want meesten moeten met OV wat je dient te vermijden. Ik ga wel met de auto dan, en dan zal ik niet zo in de file zitten als anders, hoop ik toch. Maar wel beter dan met het OV. Dus de klasgenootjes hebben hun zin.

Wel heftig hoor allemaal. Ik moet morgen echt wat boodschappen halen, want ik heb het geprobeerd te vermijden. Toch raakt het ook hier een keertje op. Helaas heb ik maar erg weinig tijd. Morgen wordt ook een bestelling voor de cits verwacht. Hopelijk gaat dat gewoon door. Ik dacht, dan bestel ik wel online maar nee, dat lukt dus niet. Daarom ga ik morgenavond maar eens kijken of ik nog wat kan scoren. Het voelt als bijna illegaal, boodschappen halen nu. Bizar. En ik ben bang dat ik mijn mond niet kan houden als ik zo’n hoarder zie. Al heb ik wel helemaal in de kreukels gelegen om die doventolk. Hilarisch! Niet hamsteren! Ik vergeet het nooit meer, al is dat wel het enige dat ik kan zeggen tegen een dove medemens, in gebarentaal dan. Niet hamsteren!

Het is al zo’n gedoe op school over na de zomervakantie. Want in onze groep zit weer die groep die hierna al naar het keuzedeel gaat. En dat blijk je dus in Utrecht te moeten doen. Idioot zeg! En dat is nog niet het ergste. Nee, het is op vrijdag in Utrecht. Op mijn stagedag dus. En we hebben volop stagiaires dus ik kan niet zomaar van dag ruilen. Je denkt dat je kan kiezen, voor donderdag Rotterdam of vrijdag Utrecht maar dat is maar schijn. In 99% van de blokken is het in Utrecht op vrijdag. Vreselijk.

Donderdag dan is mijn apotheker/stagebegeleidster altijd vrij en dus hebben wij alleen de vrijdag maar. Als ik er die dan ook niet ben, dan schiet het niet echt op. Ik kan er niks mee en zij gaat dat heus niet veranderen voor even, alleen voor mij. Dat gaat niet. Dus wat dan? Ik dacht erover te kunnen praten met haar maar afgelopen vrijdag werkte zij al thuis. Dus geen gesprek. Nou ja, we gaan het nog wel zien. Komt tijd, komt raad. En door deze rare gekte door het coronavirus, besef ik wel opeens, dat ik erg goed zit. In de zorg kan je nooit zonder werk komen! Daar heb ik tot nu toe, niet eens over nagedacht!

Ik heb ook sterk het gevoel dat dit het begin van iets is. Het begin van het einde van de wereld zoals we haar gekend hebben? Misschien zelfs wel die Apocalyps waar zo vaak over gesproken werd. Maar dan wel volgens de juiste betekenis ervan, wat dus niet het einde van de wereld is maar het betekent letterlijk iets anders. Het betekent ‘het oplichten van de sluier’ en dat kan zomaar gaan gebeuren. Zo voelt het een beetje voor mij. Wel raar, spannend ook en een beetje creepy. Ik heb een volledige overgave aan alles wat er komen mag. Mij krijg je met niets meer bang of angstig. Dat is totaal niet nodig. Moet je het krijgen, dan krijg je het. Zo niet, dan niet. Maar er gaat hierdoor wel het een en ander veranderen.

Ik zal er ook zeker niet in paniek van raken. Ik moet ook gewoon naar de apotheek hoor. Ja, wel hebben we maatregelen genomen, werken met handschoenen en weet ik het allemaal. De patiënten is gevraagd om gepaste afstand van elkaar te houden, ook van ons bij de balie. Niets van elkaar aanpakken, maar neerzetten. Receptjes neerleggen. Maar goed, of dat wat zal helpen,  mocht er iemand besmet zijn, dat weet ik niet. We gaan het wel zien. Ik ben gewoon niet bang. Ik kan er ook niks aan doen. Al die paniek, het is niet voor mij. Al stort ik me nou niet bepaald in de armen van een hoestende George Cloony. Alhoewel… Daar ga ik nog even over nadenken. Oh nee, hij is getrouwd ondertussen. Laat maar!