12. apr, 2020

Drie jaar en 319 dagen zonder Sunshine

We gaan nog even verder met hetzelfde verhaal, het is toch het hele weekend Pasen verder. Wat ik ook nooit geloofd heb, uit de bijbel, is dat Jezus zei, terwijl hij aan het kruis hing; ‘Eli Eli, lama Sabachtani?’  is Hebreeuws en betekent letterlijk ‘Mijn God, mijn God, waarom heeft u mij verlaten?’ En mijn moeder was daar altijd zo door geraakt, en ze kon het zo prachtig dramatisch altijd zeggen, bijna elk jaar op Goede Vrijdag. En dan dacht ik, zei ik ook wel eens maar daar werd mijn moeder niet vrolijk van, als Jezus echt Gods zoon is, dan gaat hij dat gewoon niet denken. Net als met die verhalen dat de duivel hem wil ‘verleiden’ met allerlei dingen, dat hij het dan moeilijk had. Dan dacht ik ‘echt niet!’ Daar is hij al veel te hoog voor!

En ook hier had ik het goed gevoeld, ook dit kwam ik in de boeken van Jozef Rulof tegen. “Zie je nou wel!” is dan ook een uitdrukking, die mij in al die 27 boeken ik weet niet hoe vaak over mijn lippen kwam. En dat is dus het intrinsieke weten, de reden ook dát je überhaupt deze boeken kunt lezen en dat ze op je pad komen. Het hoeft niet hoor, er zijn ook mensen die dat niet hebben en toch de boeken lezen. Maar voor mij werden alle, voor anderen rare gedachten en veronderstellingen, bevestigd en aangevuld met details waar ik heel blij mee was. Als je een zuiver verhaal erover wilt lezen, hoe het gegaan is, dan moet je Barrabas lezen van Marie Corelli, daar staat een heel ander verhaal in dan in de bijbel, al verraadt bij haar Judas ook de boel helaas.

Ik vond het ook onzin en raar, dat Jezus voor onze zonden gestorven is. Net zoals ik het ‘schijnheilig’ vindt, van katholieken bijvoorbeeld, met dat biechten. Ik heb iemand gemeen behandeld pater. Nou mijn zoon, zeg 200 weesgegroetjes en het is je vergeven hoor. Geloof je dat nou echt??? Om de dooie dood niet! Dat zal je goed moeten maken hoor, door het zelf te ondergaan. Zo voel je hoe het voelt en zal je het uiteindelijk niet meer zo willen doen bij iemand. Niks vergiffenis omdat Jezus aan het kruis hing. We hebben hem gewoon heel ordinair vermoord! Maar omdat hij kosmisch was, is trouwens, kon hij niet vermoord worden. Jezus was de baas over de stof, dus de baas over zijn lichaam.

Hoe dat zit, ja sorry hoor, dat ga ik hier allemaal niet uitleggen, al kan ik het wel. Maar daar wilde ik het helemaal niet over hebben. Pasen is het en Jezus is uit de dood opgestaan en kan zelfs zijn al geheelde wonden laten zien. Dat komt omdat er helemaal geen dood is. Uiteindelijk moest zelf de ongelovige Thomas het wel geloven en later, op Hemelvaartsdag, is Jezus vertrokken naar de hemel. Zijn lichaam hebben ze trouwens nooit meer terug gevonden. Hoe dit allemaal zit, kan ik ook uitleggen hoor maar dat is gewoon te veel. Neem maar van me aan, dat ook dit anders zit dan je uit de bijbel kan halen.

Jezus leeft nog steeds en zal ook altijd blijven leven. De Joden wachten nog steeds op de komst van de Messias omdat ze niet willen en kunnen toegeven dat ze die toen vermoord hebben. Nou ja, die verhalen zijn bekend en daar klopt aardig wat van. Oh er staat zoveel in het boek, dat echt je bakkes ervan open valt. En dan wel zo, dat je ook direct aanneemt, of voelt, ja zo zat het dus! Voor mij was dat zo. Alles van mijn hele leven, alles wat ik heb meegemaakt en alles wat ik van binnen wist en voelde, alles viel op zijn plek. Van mijn geboorte tot nu en alles ertussenin. En het is zo’n rijkdom om het te mogen weten. Een Rijkdom die ze nooit van me kunnen stelen! Het zit in mijn hart, nee in mijn ziel en ik neem het voor eeuwig met me mee.

Ja, natuurlijk wist Jezus al wat er allemaal zou gebeuren met hem. Dat lijkt me logisch. Geen mens zo hoog als hij is geweest, qua afstemming. Hij had nooit meer hier geboren hoeven te worden, al zo lang niet meer. Maar om ons een beetje kick start te geven, heeft hij hiervoor gekozen. Hij wist wel, dat het nog duizenden jaren zou duren, voor mijn zijn woorden eindelijk een beetje zou kunnen begrijpen. Want er moesten eerst nog boeken op aarde komen, die alles zouden verklaren. En vanaf de jaren 30 in de vorige eeuw, zijn die er dan ook eindelijk gekomen. En er blijven mensen ze vinden, omdat de lezers die er al zijn, er niet over kunnen zwijgen.

Ja, ze worden vaak uitgelachen, ik ook. Maar ja, wie het laatst lacht, dat ben ik. Want uiteindelijk zal de waarheid bij iedereen aankomen. En dan heb je hier al een duizend maal mooiere aarde en duizend maal mooiere levens. Dat duurt nog wel even hoor. Maar tot die tijd zullen er steeds mensen de boeken vinden, of de boeken vinden hen. Zo werkt het namelijk, je krijgt ze vanzelf, als je ze nodig hebt. Ook bergen mensen die ze vinden en zeggen ‘ach, wel aardig’ of ‘best interessant’ maar ook voor hen zijn ze niet bedoeld. Maar dat maakt niet uit, dat zijn zaadjes die gezaaid worden.

Het 1e jaar dat ik de boeken had, begon ik, natuurlijk omdat toeval niet bestaat, 2 weken voor Pasen in het boek Volkeren der Aarde, waar alles in staat over Judas en de kruisiging. En vlak voor Pasen, kwam ik bij dat deel. Op de donderdag is dan altijd the Passion maar dit keer, juist omdat ik nu ook wist hoe het zat maar ook om nog andere redenen, wilde ik niet kijken. Niet gedaan dus en de vrijdag kwam, en ook toen mijmerde ik over die vreselijke daad, het vermoorden van Jezus. Ik wilde mijn tv op iets anders zetten en opeens zit ik midden in de Passion.

Nou ja, hoe kan dat nou? Die was toch gisteren? Ik wilde de tv weer over zetten maar op de een of andere manier, zat mijn horizon box van Ziggo gewoon vast. Ik zette hem uit en weer aan, en hup, hij zat nog steeds vast. Hoe bedoel je, je hebt vrije keuze? Niet altijd hoor, blijkbaar. Ik zat dus, met Volkeren der Aarde op mijn schoot, naar the Passion te kijken. Of ik nou wilde of niet. Ik wilde verder lezen maar ik werd toch steeds afgeleid. Jamai zong een prachtig lied, hij speelde Judas, en ik werd me daar toch door geraakt! Echt bizar!

Even later ging de spreker van toen, ik weet echt niet meer wie dat nou was, even vertellen wat er nou precies gebeurt als iemand gekruisigd wordt. Dit was me een gruwel die ik nog niet had geweten! Daar had ik nou echt nog nooit over nagedacht. Ja, ik begreep wel dat het niet zo prettig is want je gaat eraan dood, maar wat het precies inhield, nee, dat had ik niet geweten. En door dat verhaal, begin ik met huilen en dat huilen ging steeds harder en heftiger. Ik lag even later in foetushouding op de grond. Ik wist gewoon echt niet wat me overkwam! Op een gegeven moment huilde ik zo ontzettend hard, met snotneuzen en al, dat ik bang was dat de buurtman de politie zou bellen omdat ze konden denken dat ik mishandeld werd of zo!

Ik heb nog nooit in mijn leven zo gehuild, als toen. Ervoor niet en erna ook niet meer en erna is er genoeg aanleiding tot huilen geweest hoor. Maar zo? Met van die diepe uithalen en echt helemaal van de wereld? Alsof alle ellende van mijn hele leven eruit kwam maar dat was het niet alleen. Vreselijk geraakt was ik door die gebeurtenis van zo ongeveer 2014 jaar geleden! Alsof ik erbij was en het domme en onrechtvaardige ervan rechtstreeks door me heen voelde gaan. Het duurde heel lang voor ik weer rustig was en klaar was met huilen. Het heeft wel even geduurd voordat ik dit durfde te vertellen. En nog steeds, nu alweer 6 jaar later, moet ik er altijd even aan terugdenken. En ik heb zo’n flauw vermoeden, dat het altijd zo zal blijven. Want bijzonder was het wel!