14. apr, 2020

Drie jaar en 321 dagen zonder Sunshine

Vandaag, dinsdag zelf ja, heb ik om 9 uur een examen van de apothekerskant. Een Powerpoint Presentatie, waarin we elke een actueel onderwerp hebben moeten kiezen. Daarin moeten we laten zien dat we werken aan eigen deskundigheid en dat mijn bijdrage de deskundigheid van medestudenten en/of collega’s bevordert. We moesten ons verdiepen in maatschappelijke, technologische en/of vakinhoudelijke ontwikkelingen voor de beroepsuitoefening. Daaruit moesten we zelf een onderwerp kiezen, er werd ons niets voorgekauwd, er werd ons alleen een berg recente vakbladen voor apothekers gegeven en daarmee moesten we aan de slag om te zien waar we het over wilden hebben.

We moesten zorgen dat we met betrekking tot het gekozen onderwerp tevens op de hoogte zijn van actuele wet- en regelgeving en de actuele visie op zorg. Gebruik actuele vakliteratuur, was ook een eis.  En als laatste; Geef een presentatie aan collega’s over het gekozen onderwerp. Er stond bij: In deze bijeenkomst: * Draag je maatschappelijke, technologische en/of vakinhoudelijke ontwikkelingen met betrekking tot het onderwerp over. Beargumenteer waarom deze ontwikkelingen relevant zijn. Gebruik voor je argumentatie de actuele wet- en regelgeving in relatie de actuele visie op zorg. Maak hiervoor gebruik van actuele artikelen. * Leg je uit waarom het gekozen onderwerp een belangrijke ontwikkeling is voor de beroepsuitoefening. * Nodig je uit tot discussie * Sta je open voor feedback. Ik zeg, ga er maar eens aanstaan. En deze opleiding zit vol met dit soort dingen.

Het resultaat willen ze zo zien: Het persoonlijk ontwikkelplan is uitgevoerd waardoor de deskundigheid verder ontwikkeld is. De kandidaat is op de hoogte van actuele wet- en regelgeving en de actuele visie in/op het werk van de apothekersassistent. De deskundigheid is gedeeld met medestudenten en/of collega's. En ons gedrag en hoe we het doen wordt ook geobserveerd en beoordeeld. Nou, een presentatie geven voor je medestudenten alleen is al eng. Dat weet ik nu omdat ik dit nu al 2 keer heb moeten doen, in blok 1 en 2. Maar het gaat me redelijk goed af, als ik het maar alleen mag doen. En deze moeten we zelfs alleen doen, voor mij fijn dus.

Door de corona pandemie, is alles wel opeens veranderd. Niet meer de hele klas mag bij elkaar. We moeten vandaag, en ik schrijf dit ervoor uiteraard, maar vandaag dinsdag, moeten we in groepjes van 5 naar school komen. Samen met de docenten en een examinator, zitten we dan met 7 in de klas. En dat maakt zo’n presentatie net even enger, alsof je kwetsbaarder bent in zo’n klein groepje. Al zit ik lekker in het eerste groepje en met 4 anderen die ik wel fijne mensen vind. Al zijn de meesten wel lief en aardig hoor. Jammer dat José er niet bij zit, dat vind ik zo’n lieverd, waar ik bij mee mocht rijden naar Utrecht toen. Want met haar en Zippora, zit ik in een groepje van 3 waarmee we een blokopdracht bij elkaar moeten observeren en beoordelen. En Zippora zit wel in mijn groepje van 9 uur.

Nou ja, je kan niet alles hebben. Ik weet niet of we gelijk de uitslag gaan krijgen of dat ze daarmee nog wachten. Ik hoop altijd op direct maar je moet ook nog een reflectie schrijven natuurlijk, nadat je je presentatie gedaan hebt. En dus zal je de uitslag daarna wel krijgen. Goh, in blok 1 kon ik het maar niet begrijpen wat ze nou wilde met een zelfreflectie schrijven via de STARR methode omdat de docente het toen niet kon uitleggen maar wel kon zeggen dat we het fout gedaan hadden. Tja. Aan wie zou dat liggen dan. Maar daarom ben ik het in blok 2 maar helemaal zelf gaan uitzoeken en toen ging het opeens wel goed. Ook moest ik het toen, door omstandigheden, alleen doen en dat beviel me beter. Ach, we gaan het wel zien, ik heb een interessant onderwerp gekozen, de ijzeren voorraad, die het kabinet wil invoeren, om medicijntekorten tegen te gaan. Erg actueel dus!

Wat Corona nog meer ellende brengt, maar voor mijn gevoel toch een beetje zegening in vermomming is, mijn woning. In maart zouden we horen hoe of wat. Of slopen en we moeten er dus verplicht uit of we moeten er verplicht uit omdat ze enorm gaan renoveren of we moeten hier blijven wonen terwijl ze renoveren terwijl je er blijft wonen. Dat laatste is voor mij niet te doen met mijn katten en in en uitlopende werklieden. Zeker niet als ik naar school en stage moet. Hoe moet dat dan??? Maar als ze nu al zouden zeggen sloop, dan krijg je een urgentie verklaring en moet je binnen 1,5 jaar verhuizen. Ze zoeken wel met je mee en je kan dan niet zomaar iets weigeren, want na de 3e keer weigeren vervalt alles of zoiets, dat moet ik nog goed uitzoeken. Ik zit natuurlijk zonder baan en midden in een heftige en zware opleiding. Ik heb geen seconde over en loop al om omdat ik ziek ben geweest en maar heel langzaam herstel.

Dus we kregen een brief binnen, dat door de corona crisis, dit allemaal even moet worden uitgesteld omdat ze de mensen niet kunnen uitnodigen voor een bijeenkomst maar ook niet bij de mensen thuis langs mogen. En ja hoor, voor mij geweldig gunstig natuurlijk! En eerlijk is eerlijk, ik heb het al eens eerder gezegd, alles verloopt voor mij zo ontzettend gunstig! Je ziet mijn helper bijna zichtbaar worden erdoor! Want ook al was het veel kommer en kwel, het was dan weer kommer en kwel, mijn ziekte bijvoorbeeld, dat ik weg moest maar ook wilde zelfs, bij het bedrijf wat me zo onfair heeft behandeld en ik kreeg nog een zak geld toe. Dat ik daar al 1,5 jaar op ingeteerd ben en het bijna op is, is een ander verhaal, maar ik ga het precies redden hoor, tot ik een baan heb.

Ik had er anders nooit weggedurfd en nu ga ik iets doen wat ik echt leuk vind om te doen. Ja, ik leer me een versuffing maar dan heb je ook wat. Een 10 voor Engels zelfs, 2,9 punten hoger dan voor Nederlands! En mooie cijfers voor de al gemaakte  apothekers examens, ik kom er wel hoor, deze achterstand haal ik heus wel in. Maar ook, je ziet van alles gebeuren, iedereen gaat failliet, hebben niks meer. Voor mij kabbelt alles door. Ik heb mijn uitkering, daar kan niemand aankomen, wat ik tekort kom, kan ik aanvullen door dat bedrag van toen ik weg moest bij mijn vorige baan. Ik red het net niet tot december maar goed, ik krijg zelfs nog vakantiegeld. Voor mij verandert er echt helemaal niets!

Ik was al geïsoleerd, door omstandigheden én door de heftigheid van deze opleiding. Dus eh, ook hier geen veranderingen. Ik heb het virus al gehad, en heftig ook, dus ik hoef me daar ook al geen zorgen meer over te maken. Alleen omdat ik het niet aan anderen over zal brengen moet ik nog steeds alle regels blijven volgens. Maar verder? Ik zit zo gunstig als ik maar zitten kan. Gewoon omdat mijn leven zo verliep de laatste jaren. Dat diploma haal ik echt wel, en die baan krijg ik ook wel. Ik zit in een essentieel beroep, dus eh. Hoe bedoel je, je wordt altijd geholpen? Je ziet het misschien niet altijd gelijk maar het is toch echt zo, ik ben levend bewijs hiervan!