4. mei, 2020

Drie jaar en 341 dagen zonder Sunshine

Ik ging gisteren even zoeken naar die betekenis van Om Mani Padmé Hum en ik vond het eigenlijk wel interessant. Daarom heb ik het maar even wat over opgeschreven. Ik vond het best leuk om te weten namelijk. En dan denk ik altijd, misschien vinden anderen dat ook wel en dan deel ik het gewoon.

ॐ मणि पद्मे हूँ dit betekent Om Mani Padmé Hum, in het ehhh Sanskriet was het ja. Ik ken Avalokitesvara al wel, zoals de chenzerig Buddha ook wel genoemd wordt, uit een geweldig boek, Billy Fingers. Maar wat betekent het nou echt?  Ik ging het eens even opzoeken en vond het wel interessant. Om Mani Padme Hum wordt de centrale mantra genoemd in het Tibetaans Boeddhisme. Het reciteren ervan zou je het ultieme gevoel van compassie naar jezelf en anderen geven en uiteindelijk verlichting brengen. Maar voordat je begint met het luidkeels chanten ervan, wil je misschien eerst weten waar deze wondere taal, het is Sanskriet trouwens,  nu eigenlijk voor staat 🙂 Dit is de Om mani Padme Hum Betekenis:

De Om Mani Padme Hum mantra wordt door velen vertaald als de beschermer van het juweel in de lotus. Daarom twee onderdelen van de mantra uitgelegd, namelijk Het Juweel-Lotus, De Bezitter of Beschermer, Het Juweel-Lotus. In de OMPMH wordt Mani vertaald als juweel of parel en staat symbool voor wijsheid. Padme of Pemé is een bloem die groeit in een vijver. Dat kan er natuurlijk maar een zijn: de heilige lotus! De lotus zou je in deze tekst kunnen interpreteren als de groei en bloei van die wijsheid of juist de zuiverheid van die wijsheid. Fantaseer er maar op los!

De Bezitter of Beschermer: Bij het chanten van deze mantra zou je eigenlijk de beschermer van deze wijsheid aanroepen, genaamd Bodhisattva Avalokitesvara of Chenrezig. Dit is de boeddha van het ultieme mededogen en die raad en troost zou bieden aan ieder voelend wezen. Hierop heeft de Om Mani Padme Hum Mantra Effect. Boeddhisten geloven dat er emoties zijn die de geest in onbalans brengen en mensen doen lijden. Dit noemen ze vergiften. Je kunt het eigenlijk vergelijken met de tien geboden uit het christendom. Het zijn voorbeelden van gedrag of gedachten die we allemaal kennen, maar in bepaalde zin negatief zijn. Het beoefenen van de mantra zou bevrijding geven van deze emoties. Daarom zou de Om Mani Padme Hum Mantra helpen bij het loslaten van de volgende gevoelens; Trots, Jaloezie, Lust, Onwetendheid, Hebberigheid, Afschuw.

De Om Mani Padme Hum mantra is dus eigenlijk een soort natuurlijke reiniging van negatieve gevoelens! Het enige wat je hoeft te doen is de mantra beoefenen en openstaan voor zijn werking. Elke lettergreep verlost je van een gevoel. Dat ziet er zo uit>> OM: bevrijdt je van trots; MA: bevrijdt je van jaloezie; NI: bevrijdt je van lust; PA: bevrijdt je van onwetendheid; DME: bevrijdt je van hebberigheid; HUM: bevrijdt je van aversie. Kenners geloven dat Chenrezig onpartijdig en beschikbaar is voor ons allemaal. Daarom mag iedereen de mantra gebruiken en er zelfs een eigen interpretatie aan geven. Hoe je de Om Mani Padme Hum wilt inzetten is dus helemaal aan jou. Hieronder drie voorbeelden van manieren om de mantra te gebruiken!

Het Uitspreken van de Mantra: Kenners zeggen dat hoe rustiger je wordt, hoe dichter je bij de ware betekenis van Om Mani Padme Hum komt en mogelijk nieuwe inzichten krijgt. Dit doe je door de focus te houden op je ademhaling en niet zozeer op het wel of niet goed reciteren. Dit principe geldt voor elke andere boeddhistische Mantra. Het Luisteren naar de Mani-Mantra als Meditatie Muziek:

Je kunt ook naar de mantra luisteren. De Om Mani Padme Hum kun je als meditatie muziek makkelijk vinden en in allerlei vormen. Zo kun je wegdromen bij het gezamenlijk chanten van boeddhisten, eentje met een vrolijk deuntje of deze vertaling van de mantra. Zo bestaan er nog 1001 andere versies van de Mani Padme.

Het Zien van het Om Mani Padme Hum Symbool: Het zien van de mantra zou dezelfde bevrijdende werking hebben als het uitspreken of beluisteren ervan. Je kunt het symbool daarom altijd bij je dragen of een speciaal plekje in huis geven. Hiervoor kun je Tibetaanse Armbanden Kopen met het OMPMH Symbool. Zo kun je ook Boeddha Beelden Kopen in de vorm van Chenrezig. Dan heb je de beschermer zelf in huis 🙂

Het trekt me altijd enorm, dit soort dingen. Toch kan ik voor geen meter mediteren, hoe vaak ik dat al niet geprobeerd heb! Ik word of enorm afgeleid of ik val totaal in diepe slaap. Ik kan me sowieso enorm goed ontspannen en ik heb geen problemen met in slaap komen. Ik ga liggen en ben weg. Heerlijk maar als je wilt mediteren best lastig. Dus ik heb het maar opgegeven. Er zit nu toch veel te veel in mijn hoofd. Er zijn veel ergere dingen dan dat gezeik over al die complotten en ‘oh mensen dit is pas het begin, het ergste moet nog komen!’.

Doet toch normaal, leef gewoon je leven want er wordt voor de rest wel gezorgd, zo belangrijk bén je namelijk niet. Een hele goeie vriendin die heel veel op haar bordje heeft liggen, waar ik zielsmedelijden mee heb, dat vind ik pas echt erg. Nee lekker lopen zeiken over dingen waar je niet eens iets mee kunt. Echt te bizar voor woorden. Je ziet door de bomen het bos niet meer, of in deze gevallen door al het nepnieuws het echte niet meer.

En maar denken dat ze goed zitten allemaal. Ja, maar dit is de waarheid hoor. Oh ja? Heb je dat persoonlijk gecheckt dan? Was je er dan bij of zo? Zo niet, dan hou ik het in het midden of het waar is of niet wat er op dat filmpje staat. Het ene lijkt nog erger dan het andere en al die (té) gevoelige mensen worden er totaal door meegesleept en opgeslokt. Filmpjes van mensen die zelfmoord plegen waaronder wordt geplakt dat het door de lockdown komt. Blijkt bij nader onderzoek helemaal niet waar te zijn hoor. Of iemand die vertelt dat ze mensen in ziekenhuizen gewoon afmaken. Maar of dat waar is allemaal? Ja, maar dat moet iedereen toch weten? Ja en dan, zelfs wat als het wel waar zou zijn? Kan je er iets aan doen dan, kan je iets betekenen voor de wereld? Oh dat plaatsen vindt je nuttig? Nou zolang je zelf niet hebt kunnen verifiëren of iets waar is, maak je er alleen maar anderen onrustig door. Dus je hélpt er niet mee, mocht je dat soms denken. Ja, meer mensen angstig en depressief maken!

Weet je, de hele 2e wereldoorlog werd geleid door boven, dat was iets dat moest gebeuren en had een kosmische reden. Dat wéten de mensen die de boeken lezen van Jozef Rulof. Zouden ze dan zo’n lullig pandemietje, dit in vergelijking met de 2e WO dan hè want ik bagatelliseer deze ziekte echt niet want ik weet zelf hoe zwaar die is, maar zouden ze zo’n pandemie dan niet al voorzien hebben? Is er ook maar iets dat ze boven niet weten? Nee toch? Nou dan, zou ik daarop willen antwoorden. Maak je niet zo druk om dingen die je niet kunt veranderen, goh ik lijk de AA wel. Vertrouw eens een beetje wat meer op de kennis die je al hebt. Bemoei je niet met afbraak, staat ook in de boeken. Doe je dat wel, dan ben je het zelf. Misschien iets om eens echt goed over na te denken?

Wees gewoon dankbaar voor al wat je wel hebt en zorg voor jezelf en straal dat in positiviteit uit. Doe dit zonder anderen lastig te vallen, met bang makende berichten, hoe goed je het ook bedoelt, dat helpt niet naar boven maar naar beneden. Doe dan nog liever niets. Dán help je de wereld pas echt, door niet alles omlaag te trekken. Er komen echt geen E.T.’s vertellen hoe we het moeten doen hoor.  Ga nou niet zweven met de rest van dat soort struisvogelpolitici, daar help je de wereld echt niet mee. Blijf positief en volg dán pas je gevoel, want in of door angst volg je echt de verkeerde weg. Maar goed, als dat iemands pad is, dan moeten ze het zelf maar weten. Je kan van A naar B maar als je zelf van het pad af wil, veel plezier ermee! Zonde van je tijd…