28. mei, 2020

Drie jaar en 363 dagen zonder Sunshine

Ik heb nog wat trivia over Nederland van die griep van een eeuw geleden en dan hou ik ermee en erover op hoor. Maar ik moet zeggen, dat vind ik dan leuk en interessant. Dat vind ik van zoveel en zo jammer dat je hier in een lineaire tijd leeft. Daar heb ik gewoon al mijn leven lang tekort aan, tijd. Eigenlijk best wel kostbaar, tijd. Als je het schenkt aan een persoon, dan is het een kostbaar cadeau, want je krijgt het nooit meer terug. Tijd die je geeft, die je besteedt, dat is weg. En dus mag die ander dat ook wel beseffen, dat je je kostbare tijd aan hem of haar besteed hebt.

Tijd, relatief, volgens Einstein en mij, Zweistein. Ik weet het honderd procent zeker en ik hoef niet eens die berekening ervoor te doen. Je kan tijd tekort komen maar kopen kan je het niet. Tijd teveel hebben, dat kunnen sommige mensen zeggen maar ik kan me daar niets bij voorstellen. Ik heb me nog nooit ene seconde verveeld in dit hele leven nog niet. Maar goed, niet iedereen heeft dat zo, dat zal heus wel zo zijn. Relatief omdat als je het leuk hebt, dan is een dag zo voorbij. Heb je dezelfde dag maar is het vreselijk saai, of niet jouw ding, dan kan zo’n dag eeuwen duren. Maar ook als ik terugdenk aan dingen. Soms schrik je opeens, als je iets hoort.

WAT? Zo lang geleden al? Maar je weet het nog alsof het gisteren was. Dus is 20 jaar dan 20 jaar of 20 dagen? Het is maar net hoe het voelt bij iemand. Nou ja zeg, waar komt dit nou opeens vandaan? Daar heb ik toch helemaal geen tijd voor?! Die tijd moet ik besteden aan mijn studie, want daar kom ik ook al tijd tekort. Nu ligt het niet meer aan mijn leeftijd hoor. Gisteren zat Zippora, een klasgenootje van net 20, te zuchten dat dit blok het snelst van alles leek te gaan. Ik zei, doe hem nog maar een keer, over 40 jaar, dan weet je niet wat je overkomt! Nou ja, tijd om die trivia te vertellen denk ik maar. Dan kan ik daarna verder met mijn huiswerk.

Ja, ik vond het zo interessant, wat ik allemaal vond van die Spaanse griep. Ik had gisteren alleen al zo’n grote lap tekst, dus ik dacht, dat doe ik nog wel apart. Want in Nederland heerste hij natuurlijk ook, die ene eeuw geleden. Het officiële aantal slachtoffers van de griep in Nederland in 1918 was 17.396. In 1919 was dat 1550, en in 1920, 2454. Daar komen echter nog bij de mensen die door deze griep longontsteking hebben gekregen en daarvan niet zijn hersteld. Dit aantal beliep 38.000, al hebben ze hier niet een echte bron van. Het totale aantal slachtoffers van deze griep beliep dus in Nederland bijna 60.000 mensen, als je dat zonder bron zomaar geloven mag.  Het sterftecijfer schoot in 1918 omhoog van 13.12 in 1917 naar 17.10 per 1000 inwoners.

In de voormalige Nederlandse kolonie Nederlands-Indië ging de Spaanse griep het meest tekeer. Daar vielen alleen al in november 1918 486.000 doden, terwijl het sterftecijfer in heel 1917 70.000 bedroeg. De krant Het Volk meldde op 20 december 1918 dat er alleen al op Java een miljoen personen waren overleden. In heel Nederlands-Indië vielen in totaal 1,5 miljoen slachtoffers te betreuren. Dat is ook bizar zeg! En toch ook daar is het nog steeds behoorlijk dicht bevolkt, al wonen er sinds eind jaren 50 vele families, die allemaal hierheen kwamen. Gelukkig maar want ik ben totaal gek op Indisch eten. Zo lekker ja!

Het meest bevreemdend van de Spaanse griep was de groep mensen waarin de mortaliteit het hoogst was. De gangbare risicogroepen bij de jaarlijkse "gewone" griepgolven zijn bejaarden en jonge kinderen met hartstoornissen. Van deze groepen vormen de bejaarden verreweg de grootste risicogroep, waarbij het sterftecijfer als gevolg van de griep het hoogst is. Zuigelingen en peuters tot en met 4 jaar hebben over het algemeen nog antilichamen (immuniteit) meegekregen van de moeder, voornamelijk door borstvoeding. De Spaanse griep had de hoogste mortaliteit echter in de leeftijdsgroep 14- tot 21-jarigen.

Na onderzoek van de longen van personen die aan de Spaanse griep zijn gestorven en in Alaska zijn begraven, is het virus nagemaakt. (hier wil ik even bij zeggen hoe STOM ik dat vind, want wie weet ontsnapt er zo’n ‘virusje’ en dan heb je zo weer een pandemie!) Hieruit bleek dat de griep vooral mensen in de leeftijdsgroep 20 tot 40 jaar trof, die normaliter het sterkste immuunsysteem hebben. Het kan daarom zijn, dat de sterfte veroorzaakt wordt door een te sterke reactie van het immuunsysteem (cytokinestorm heet zoiets, weet ik nu). Dat is toch ook wel raar hè, hoe het een soort van grote groepen eruit weet te pikken. Net zoals met het coronavirus nu ook. Als ik 30 kilo lichter was geweest, zoals ik hoor te zijn, dan had ik het misschien niet eens gekregen. Al geeft dit ook geen garanties omdat je het gewoon krijgt, omdat je het krijgen moet. Zo voelt dat voor mij, geen ontkomen aan.

Nog even om Trump niet op mijn dak te krijgen, en gelukkig dat ik geen twitter account heb, toch nog even wat meer in die oorsprong zitten graven. En dan vind je het volgende:  Er bestaan ten minste drie theorieën over de oorsprong van het virus. Sommige onderzoekers nemen aan dat de oorzaak van de griep een gemuteerd varkensvirus uit China was, dat misschien via Chinese spoorwegarbeiders in de VS belandde. Hm. Klinkt enigszins bekend nietwaar? Een tweede theorie is dat het vogelvirus spontaan muteerde in Fort Riley, Kansas. In dit fort fokte men kippen en varkens voor eigen gebruik. Een kok zou besmet kunnen zijn geraakt met het virus, dat vanuit de kippen via de varkens dus bij de mens aankwam. Door mutatie was het virus in staat om besmetting van mens tot mens tot stand te brengen. Knappe koppies wel, van die virusjes! Ze hebben tegenwoordig nog een kroontje ook!

Volgens een derde theorie zou deze griep mogelijk voor het eerst zijn waargenomen in een Brits legerhospitaal in het Noord-Franse Étaples, waar artsen vanaf eind 1916 een uitbraak van 'etterige bronchitis' constateerden. Vrijwel tegelijkertijd werden deze verschijnselen ook gesignaleerd bij een legeronderdeel in het Zuid-Engelse Aldershot. In september 2005 zijn microbiologen van het US Armed Forces Institute for Pathology erin geslaagd om het virus na te maken. (nogmaals, EIKELS, maar gaat om hetzelfde verhaal) Het onderzoek was gebaseerd op viraal RNA uit de long van een soldaat die in 1918 was gestorven. De eiwitmantel van het virus had een structuur met als type H1N1. Nou weet ik nog niet of ik Trump van mijn dak heb. Want eh, ik vind dit laatste ook wel erg verdacht. Dat doen ze dus niet alleen in Wuhan!

Oké laatste trivia’s; In Duitsland werd de ziekte aanvankelijk de Vlaamse griep genoemd. Er staat niet bij waarom. Dus LB, Lekker Belangrijk! A.M. de Jong beschrijft in zijn boek Frank van Wezels roemruchte jaren, de mobilisatie van het Nederlandse leger tussen 1914-1918, en ook de Spaanse griep die aan het eind van die periode uitbrak. De bestrijding met alcoholhoudende drank (jenever) werpt ook hier zijn vruchten af. Tja, dan zal ik maar eens een flinke fles Whiskey halen van het weekend. Jenever vind ik niet te pruimen! Maar ik kan mezelf maar het beste zo immuun mogelijk maken nietwaar?