15. jun, 2020

Vier jaar en 17 dagen zonder Sunshine

Vorige week zondag, niet gisteren, heb ik bij mijn Broer en San gegeten. Dat was ik helemaal vergeten te vertellen! Toen ik net thuis was, stuurde hij me een berichtje, dat ik mijn jas had laten hangen. Oh ja, zie je wel, ik vond het al zo frisjes. Ik miste mijn jas natuurlijk. Die moet ik nog steeds op gaan halen trouwens, niet vergeten! Het is ondertussen al meer dan een week geleden, gelukkig heb ik hem nog niet nodig gehad en dat wil ik eigenlijk voorlopig ook zo houden! Maar goed, je weet nooit dus het is wel handig om van de week even langs te gaan. Dan kan ik gelijk weer wat dingen afgeven. Ik heb nog al die spullen van het dampen, die ik maar aan hen geef. Ook wat andere dingetjes nog en wat albums die naar hun bestemming moeten. Ik heb dus niets van foto’s van vroeger meer. Behalve dan wat digitale versies maar lang niet alles. Het is goed zo.

Daar zal mijn tweede boek over gaan en dat boek, dat zit al helemaal klaar van binnen. Net als de rest van het eerste boek. En waar het eerste zal eindigen, daar gaat het tweede beginnen. Al zijn het totaal verschillende verhalen. Dat vind ik wel wat hebben zelf, het komt gewoon zo uit eigenlijk. Al zal ik nog even geduld moeten hebben, tot dat diploma in huis is. Vandaag begin ik ook met het dieet om me voor die uitreiking weer zo te krijgen, hoe ik me prettig voel. Want dat is de enige reden dat ik dat wil, puur voor mezelf en mijn gezondheid. En dat is goed zo. Dus volgende week zal ik melden wat ik al kwijt ben aan kilo’s. Ik ben een keer, in heel korte tijd 86 kilo kwijt geraakt, maar dat kwam omdat ik eindelijk van mijn ex af was. Dat had ik veel eerder moeten doen.

Nu ook weer, ik heb echt geprobeerd die stofwisseling tot een hoger niveau te tillen en in combinatie met meer bewegen, af te vallen. Zoals iedereen het zou doen maar helaas, het is me niet gelukt. Ik kom nog steeds bij waar ik allang af had moeten vallen en dat is niet de bedoeling. Daarom ben ik nu verder van huis maar dat geeft niet. Ik ben een bijter als het moet en al is dit al een jarenlange strijd, ik ben niet van plan op te geven of te verliezen. Zo. Klaar.

Om te helpen bij een oud collega, die veel katten vanuit Griekenland hierheen haalt, net als met Aurora, heb ik een van mijn snoepjespotten gegeven om te verloten. En daar hebben ze hard om gestreden. Ze komt hem vanmiddag even ophalen. Ik hoop dat degene die hem ‘gewonnen’ heeft, er blij mee zal zijn! Wel leuk om te horen, en te zien, dat ze hem echt allemaal graag wilde hebben. Grappig dat hij ondertussen al voor veel meer geld verloot zal worden, dan hij zou hebben gekost. Dan hadden ze maar op Ria’s Art Corner moeten kijken! Alleen verdien ik er nu niets mee, ik heb hem weggegeven. Voor het goede doel, dus dat kan nooit kwaad.

Alsof alles wat in Amerika gebeurt altijd hierheen lijkt over te waaien, soms snel, soms langzaam, is ook het slopen van beelden hier begonnen. Ja, oké met het VOC is er veel gebeurd, ook met slaven en dat is zeker niet iets om trots op te zijn hoor. Geloof me, als ik zeg, dat ik geen racistisch botje in mijn lijf heb en ik daar dan ook enorm op tegen ben. Maar wat heb je er nou aan, om van die beelden van hun sokkels af te trekken? Ik vind het nog dom ook! Je haalt ook de discussie weg. Ik denk dat elk land ter wereld wel een historie heeft, die te betreuren is. Misschien van in de tijd dat de geschiedenis nog niet opgeschreven werd, maar er is geen enkel volk zonder zonden, om het maar zo te zeggen.

Dat er dingen gebeurd zijn, die tegenwoordig echt niet meer door de beugel kunnen, is dan ook iets, waar niet aan te tornen valt. Maar er is ook niets aan te veranderen meer. Je kan niet ff terug in de tijd, om de geschiedenis te herschrijven. En herschrijven door allerlei beelden weg te halen, dat gaat ook niet helpen. Martin Luther King zei het zelf al; Haat kan haat niet verdrijven, alleen liefde kan dat. En dat was een erg wijs mens, neem maar gewoon aan, wat hij zei is waar. Punt. Dus al dat gedoe, ik vind het ook echt vreselijk wat er met die jongeman gebeurd is, de manier waarop hij zijn einde vond, maar moet je daarom winkels gaan plunderen? Moet je daarom beelden slopen, en straatnaamborden van de oude VOC helden bespuiten? Helpt dat iets?

Je maakt er alleen nog meer ellende door en je bereikt er in elk geval zeker geen begrip mee. Omdat het veel mensen afstoot als je dat op die manier doet, ook mensen die je anders achter je had gehad. Waarom begrijpen die mensen dat nou niet. Het is zo dom. Ook hier in Rotterdam moesten we eraan geloven. Hier vlak achter ben ik geboren, in de wijk Delfshaven. Een prachtig historisch stukje van Rotterdam en ik ben dan ook opgegroeid met het grote standbeeld van Piet Hein zowat in mijn achtertuin. Ik heb daar als kind zo vaak gespeeld en gelopen, dat het straatje waar hij geboren is, en het huis dat er nog steeds staat trouwens, mij heel bekend is.

En dan is het nog geschiedkundig fout ook, want deze man had totaal niets met slavernij te maken! Het was een vechtersbaas, dat zeker. Hij heeft er ook handenvol om zeep geholpen. Maar hij won wel de zilvervloot van de Spanjaarden, die toen ons land bezet hadden. Hij heeft enorm veel voor Nederland betekend maar niets met slaven! Dus zorg dan in elk geval, dat je het goed hebt. Weet je wat je zou moeten doen, meneer de beeldensloper? Je zou moeten zorgen, dat er informatie over de antiheld bij het beeld tentoon wordt gesteld. Op wat voor manier dan ook. Kijk, dán kweek je begrip, dan laat je dat standbeeld lekker staan, zodat mensen erover kunnen nadenken, hoe fout die man wel niet zat. Maar dan wel bij de juiste personen, met de juiste verhalen erover.

Niet zomaar een ouwe held op een sokkel, die je beklad en die er niet eens iets mee te maken had. Oh ja, de VOC heeft vast veel verschrikkelijks op hun kerfstok gehad. Dat geloof ik zeker, maar ze hebben ook enorm veel gebracht. En bovendien, het IS verdorie gebeurd. Je kan ze niet meer berechten en je kan ze niet meer in de bak gooien. Bovendien, of je het nou wel of niet leuk vindt, zo was toen de moraliteit van de volkeren. Niet goed te praten hoor, maar het was in die tijdsgeest wel normaal. Dus ga er dan over in gesprek, hoe het nu niet meer moet in elk geval. Maar door die boosheid, die woede en daarin te handelen, dat werkt gewoon niet. Daarmee jaag je de mensen het harnas in!

Ik zie dat mijn blog weer eens te lang gaat worden, daarom zal ik morgen nog even verder gaan over het racisme en ook wat er in de boeken over te vinden is. Want in de Rulof boeken, wordt ons ook veel geleerd over hoe we het allemaal zelf zijn! Als iedereen zou weten hoe het echt zit, dan zou er niemand meer lelijk doen tegen elkaar! Oh wat zou dat al een mooie wereld zijn. Helaas zal het nog even duren voor het zover is, maar komen gaat die tijd wel. Of ik het mee zal maken? Ik mag het alleen maar hopen van wel! En anders zie ik het van boven. Op die ene foto, zie je dat een demonstrerend meisje wordt geïntimideerd omdat ze demonstreert voor ‘black lives matter’ maar ze kijkt niet weg. Zo’n foto kan me raken door te zien hoever we nog weg zijn van hoe het hoort. En oh ja, het moet niet zijn ‘black lives matter’! Nee! Het moet zijn all lives matter!