19. jul, 2020

Aftuigen, aantuigen, getuigen...

Vandaag was het weer hommeles, het gaat best lang goed en dan opeens barst het even weer los. Wat ik zo zielig vind is dat het vaak is met Aurora. Ik wéét ook dat ze het zelf een beetje veroorzaakt. Ze is, denk ik zo, vreselijk irritant voor de anderen. Ook met Skylar altijd die aanvaringen en eigenlijk was dat toen ze er net was, ook met mij en ook met Moonlight. Het duurt enorm lang voor zij ontdooit. Pas nu na jaren, omdat Sunshine er opeens is, ontdooit ze wat tegen de rest maar toch. Er hoeft maar iets te gebeuren en ze gaat al gillen of piepen of in elk geval heel storend herrie maken. Om niks hoor, echt, ik zie het vaak genoeg.

Ze kan al beginnen als er een staart in de buurt komt van haar. Ik speel elke dag met de hengels en ze wil heel graag mee doen. En dat mag natuurlijk van mij, maar het kan bijna niet. Want ja, dan rennen en vliegen ze de veertjes achterna en ja, dan komt er wel eens een kat in je buurt als je met zijn vijven bent. Ik heb maar 2 armen en 2 handen, gelukkig hoor, anders had ik met alle liefde 5 hengels door de lucht laten vliegen. Ze gaat al onder tafel zitten en vergeet zichzelf soms opeens en huppelt achter de veertjes aan. En wee gebeente als er dan eentje mee huppelt. Dan gilt ze gelijk!

En ik zie dat Sunshine zich eraan irriteert, hij begrijpt ook die achtergrond niet. Logisch, de rest ook niet en toch krijgen die wel dingen mee. Met mij duurde het ook best lang, voor ze me niet meer beet of krabde. Moonlight was vrij snel haar grote liefde, en hij liet haar gaan. Al kan ze tegen hem ook miepen, als hij te dichtbij gaat liggen, als zij daar geen zin in heeft. Andersom mag het wel, dan kruipt ze aanbiddend dicht tegen hem aan, maar dan is het haar eigen keuze. Anders gilt of krijst ze. Dan krijgt ze van Moon ook wel eens een mep.

Ik liet haar gaan, ze heeft veel meegemaakt in Griekenland, op de straat opgroeiend. En de afgelopen jaren geterroriseerd worden door Skylar, vond ik ook zo rot voor haar. Ze heeft al zoveel achter haar kiezen en ze blijft er maar bij krijgen. Ja, wat dat betreft past ze prima bij me. Maar nu pakt Sunshine haar ook steeds, gewoon omdat ze hem irriteert en sluipt als hij in de buurt is. Misschien denkt hij, ik pak haar voor ze mij pakt. Maar elke keer is het hier gillende ruzie. En altijd weer dat oortje van haar, dat de dupe is. Mijn hart gaat naar haar uit maar echt, ze gilt ook vaak voor niets. Ik weet alleen niet hoe ik haar hierbij kan helpen. Ik begrijp haar angst namelijk ook. Hopelijk zal het komende weken nog beteren en als ik er ben, grip ik altijd in. Bovendien, door het gillen van haar, klinkt het veel erger dan het is. Voor haar vooral hoop ik op verbetering, zo zielig anders. Fingers crossed maar weer dan!

Het idee om met Sunshine te gaan wandelen laat me niet los. Daarom ben ik even verder gaan spitten. Ondertussen heb ik er 2 besteld. Hier zijn ze allemaal heel duur, zo rond de 30 of 40 euro. Diezelfde tuigjes zijn bij Ali Express zo’n 2 tot 4 euro. Kijk, voor die magere portemonnee van mij, is dat een prima prijsje. En ze zijn nog leuk ook! Het is alleen de vraag hoelang het zal gaan duren voor het hier is. Hopelijk snel genoeg want zodra ze binnen zijn, kan ik nog niet direct naar buiten met hem hoor! Ik vroeg me dat al af, en daarom ben ik gewoon online gaan spitten. En dan vind je van alles, zelfs over katten uitlaten aan een riempje.

Je moet in elk geval nooit een halsband nemen. Maar dat had ik zelf al wel begrepen hoor. Als ze weg willen, dan houdt niets ze tegen en als ze dan aan een riempje zitten, zijn ze gek genoeg om zichzelf op te hangen. Al kunnen ze zelfs bij opspringen al hun luchtpijp of stembanden of slikvermogen beschadigen. Daar was ik niet opgekomen, een halsband dus never nooit! Een tuigje is beter en ik vind die met die dunne riempjes nog echt niet veilig genoeg! Ik heb gezien wat Houdini kan doen en alle katten hoor. Die wurmen zich in de vreemdste bochten en komen overal uit. Dus een beetje meer body dan riempjes lijkt mij het beste.

Ze zijn verstelbaar, ik heb ze medium besteld, en Sunshine is vrij tenger. Mocht het te ruim zijn, kan ik het altijd nog een beetje strakker maken. Die met het strikje heb ik zoals op de foto, die andere in het zwart. Lekker neutraal. Het mag niet knellen of in de kat snijden of te los hangen. De gulden middenweg hier ook. Je mag ze er niet in de auto aan vast zetten, dat is weer gevaarlijk. Dat leek me ook wel logisch. Al is dat voorlopig niet aan de orde, ik ga eerst hier oefenen, in de buurt. Maar echt pas zodra ik naar buiten durf met hem hoor. En dan die 1e paar keren rond 5 uur in de ochtend, dan is het in elk geval erg rustig en lopen er niet veel mensen hun hond uit te laten.

Wat de riem betreft moet je ook niet zo’n uitschuif ding, zo’n rollijn,  hebben, als je bij honden hebt. Maar een beetje meegevend en licht moeten ze zijn. Gewoon omdat katten rare sprongen kunnen maken. Ook moet je thuis beginnen met het wennen aan het tuigje. Eerst heel kort aan doen, elke dag even een paar dagen achter elkaar. Snoepjes geven en prijzen is aanbevolen. Hij moet zich comfortabel gaan voelen. Ik heb wel eens filmpjes gezien, van katten die zich om laten vallen en geen stap verzetten meer, met een tuigje aan. Hilarisch maar ik hoop toch op beter resultaat. Als hij zich niets meer aantrekt van het tuigje, kan je het langer laten duren, dat hij het aan heeft.

Is hij daaraan goed gewend, dan pas kan je beginnen met het aanlijnen. Niet ermee gaan lopen zelf, maar het riempje eraan doen en gewoon met hem mee laten slepen. De kat aanmoedigen om rond te gaan lopen, is een tip hierbij. Als hij daar weer bij op zijn gemak is, en zich niets aantrekt van het riempje dat achter hem aansleept, pak je de riem op en moedig je de kat aan rond te lopen, terwijl je nu het riempje vast houdt. Mensenlief zeg, het wordt een hele cursus!

Op de afbeelding bij deze ‘cursus’, zie je de kat naar buiten stappen. Zo te zien vanuit een benedenhuis. Ik denk dat ik een ontbrekend stuk cursus moet gaan uitvoeren nog. Het trappenhuis nemen, met een kat aan de riem. Wat gebeurt er bijvoorbeeld, als er een buur opeens naar buiten vliegt en de deur met een klap dicht gooit? Ik bedoel maar! Maar goed, zo heel erg vroeg in de ochtend, kan dat meevallen. En dan het naar buiten gaan zelf. Hoe gaat hij reageren? Je moet hem dan ook zelf laten gaan, hij moet naar buiten willen stappen. Wil hij dat niet, dan gewoon de volgende dag weer proberen. Het is in elk geval wel lekker spannend, daar houdt Sunshine wel van. Denk ik toch.

Is hij eenmaal buiten, laat hem dan lopen en volg hem gewoon. In het begin niet langer dan een minuutje of 5, zodat hij niet overweldigt wordt. En wacht op een droge dag, want hij gebruikt geuren om de weg naar huis terug te vinden, en die spoelen anders weg. Hij zit wel aan de riem ja, maar instinct is instinct. Blijf het regelmatig herhalen en oefenen en zo zal hij steeds meer op zijn gemak raken en verder weg willen. Laat de riem dan zo ver mogelijk vieren en volg hem gewoon. Hopelijk schiet hij niet onder een auto of zo. Ik weet het nog niet zeker hoor, hoe ik het ga doen en eigenlijk zelfs niet OF ik het ga doen. Ik wil hem nooit meer kwijt. Ik wil hem zichzelf alleen niet dood laten vervelen en dat lijkt hij soms wel te doen.

Er stonden nog wat waarschuwingen ook, klik  hier  als je het hele stuk zelf wilt lezen!