12. aug, 2020

Schijtlijsters en de goeie ouwe tijden...

Ik stap maandagochtend om 6 uur ’s morgens het balkon op, om Skylar een goeiemorgen te aaien. Hoor ik een meeuw krijsen en FLATS! Ik had verdorie mazzel dat mijn balkon ook aan de bovenkant is afgesloten door gaas, omdat dit de grote flats brak en verdeelde, soort van. Skylar schrok zich rot en ik zat vol spetters op mijn ponnetje en op mijn hoofd! Ik weet 1 ding zeker, mijn moeder moet de slappe lach hebben, daarboven! En ze zal roepen, ‘mijn wraak is zoet!’ Ik vind het smerig maar ja, ik moest er zelf ook erg om lachen.

Voor diegenen die dat niet weten, mijn moeder had wat met vogelpoep. Al vanaf klein kind af aan, werd ze op haar hoofd gekakt. Zelfs een keer, zeiden mensen tegen haar, dat ze zo’n aparte broche in haar haar had. Dit bleek opgedroogde vogelpoep te zijn. Ik lach altijd helemaal dubbel om die verhalen. In de loop der jaren waren we allemaal wel een keer getuige van mijn moeder die onder gescheten werd. Ik heb wel eens huilend van het lachen op het gras langs de Coolsingel gelegen. Oh wat was ze dan boos maar dat maakte het juist zo leuk! Vandaar dat ik mijn moeder even goeiemorgen wenste, zo op de vroege ochtend. Stelletje schijtlijsters daarboven! Hopelijk blijft het bij deze ene keer, en heb ik de vloek niet van mijn moeder overgenomen…

Ik blijf maar leuke dingen tegen komen op Facebook. Van de week, over hoe het was in ‘onze’ jeugd. Want allemachtig wat is de technologische ontwikkeling met de snelheid van het licht gegroeid zeg! Als je het nou eens vergelijkt met elkaar allemaal. De generatieverschillen, die niet eens generaties meer beslaan, omdat het te hard gaat. Het is bijna niet bij te houden, zeker niet als je wat ouder bent. Ik heb nog een beetje mazzel maar bij mensen van rond de 40 ben ik toch echt ook net uit het ei gekropen hoor. De generatie van mijn moeder lukte het bijna niet, op de enkele uitzondering hier en daar nagelaten.

Mijn overgrootmoeder, die 106 werd, die heeft zoveel zien gebeuren. Wat zou ze daar af en toe wel niet bij hebben moeten denken? Echt bizar! Maar toen ging het nog in een tempo dat bij te houden viel. Ze is, even denken, een jaartje of 35 geleden overgegaan, dat is halverwege de jaren 80 ergens. En dan te bedenken, 106 jaar eerder, zit je rond de 1870. De 2 wereldoorlogen meegemaakt. De eerste vliegtuigen gezien, hoe alles verbeterd en gemoderniseerd werd. Zelfs dat de mens naar de maan ging, als dat waar is dan. Daar zijn de meningen over verdeeld. Het zal nog veel en veel meer zijn dan dat. Alleen, als je dan gaat kijken vanaf de jaren 80 tot nu, wat er allemaal al niet veranderd is, dan had ze dat nooit meer bij kunnen houden of überhaupt kunnen begrijpen!

Het stukje wat erover gaat, wat wij als jongelingen anders deden, vond ik zo grappig, al ben ik zelfs van nog een (halve) generatie verder terug, dat ik hem jullie niet wil onthouden! Ik heb er mijn eigen invulling bij gedaan, dus niet alles is zoals ik het vond. Maar in grote strekking wel natuurlijk. Ik heb me er in elk geval wel mee vermaakt! Opgroeien in de jaren60,  70 en 80 was echt niet voor watjes. Het was behoorlijk afzien en soms zelfs ronduit gevaarlijk. Die pubers van tegenwoordig zouden het vast nog geen dag volhouden. Waarom opgroeien in die jaren echt afzien was?

Een paar voorbeelden: • Er was een tandarts die in een witte bus de basisscholen langsging om onfortuinlijke kinderen te martelen. Ik vluchtte altijd naar huis, zodra ik de tandarts bus zag! Sadisten vond ik het! • Kinderen van 4 jaar liepen gewoon alleen naar de kleuterschool. Dat zie je tegenwoordig niet meer, dat is niet veilig ook meer. • Pedo’s heetten nog kinderlokkers. Vaak kende je er wel een aantal en wist de hele buurt waar die woonden. Tegenwoordig weet je helemaal niks en heb je van die griezels die vinden dat het ‘legaal’ moet worden? Echt hoor, die zijn echt van de pot gerukt en dan vinden ze nog, dat ze benadeeld worden omdat mensen daar boos op reageren. Hoe krom kan je het maken?

• Roken deed iedereen de hele dag overal. Onderwijzers rookten in de klas, ouders rookten binnen en in de auto. Lekker met de ramen dicht want je wil toch niet verkouden worden vanwege de tocht? Nou inderdaad, op feestjes stonden van die sigarettenhouders op tafel, net als de worst, de kaas en de zure bommen. Dat hoorde er gewoon bij! Longkanker hadden we nog nooit van gehoord ook, niet in verband met roken in elk geval. • Met verjaardagsfeestjes kropen we met de halve schoolklas in de kofferbak van de auto. Dat noemden we de kattenbak. Gordels achterin? Hoezo? Die zaten er dan ook niet in.

• Als de week voorbij was, maakte je van de tv gids (naslagwerk waarin je kon lezen wat er op de televisie kwam) papieren pijltjes die je met een PVC buis de wereld in kon schieten. Allemaal zonder veiligheidsvoorschriften en instructiefilmpjes. Al ben ik nooit goed geweest in het pijltjes maken, dat liet ik mijn moeder doen, of mijn opa. En dan maar hard genoeg blazen om iets te raken. Dat ging ook weleens mis bij mij.

• En naast al dat gevaar en alle toestanden, waren we doodsbang voor de tovenaar Catweazle en liep de spanning op tijdens de series van Q en Q. Oh echt, ik ben nog gek op Catweazle! Maar ook hadden we Floris, en Ivan Hoe, hahaha, die naam kan je nu echt niet meer gebruiken hoor, Hoe is heel wat anders ondertussen, in het Engels dan. Q en Q, spannend hoor! Maar ook de film van ome Willem, waar mijn broertje gek op was. Of Wiedus met zijn gitaarrrrr, ik ken dat liedje nog steeds!

• Als je iets wilde weten of een schoolopdracht moest maken, moest je de deur uit, weer of geen weer: naar de bieb of naar je opa en oma om in de encyclopedie te kijken. Dat doe je tegenwoordig gewoon even op je smartwatch. • Stripboeken? Die maakte je gewoon zelf door de Jan Jans en de kinderen uit de Libelle te knippen en in een telefoonboek te plakken. Echte stripboeken, zijn die er nog trouwens? Ik las altijd de Suske & Wiske strips, ik vond die humor helemaal geweldig!

• De televisie had geen afstandsbediening dus hangen op de bank en zappen was er niet bij. Sowieso zou je met twee kanalen supersnel uitgezapt zijn. Meer dan NL 1 en NL2 had je niet. Bovendien werd er ook niet zo vaak uitgezonden. De avonden, in het weekend en op de woensdagmiddag. Voor de rest had je testbeeld. Wij hadden ook nog een gewone zwart/wit tv. Het duurde heel lang voor ik naar een kleuren tv kon kijken. Nu heb ik een smart tv en zoek ik dingen op YouTube als dat me uitkomt. • Omdat er overdag alleen testbeeld te zien was tot er op woensdagmiddag televisie kwam, zat er dus niet veel anders op dan je dagen door te brengen met lezen of buiten spelen.

• Begin jaren 80 kwam de eerste walkman en kon je muziek luisteren buitenshuis. Wat we daarvoor deden? Geen idee! Naar de vogeltjes luisteren? Daarvoor nog, in mijn jonge tienerjaren, nam je met een cassettedek voor de tv je lievelingsliedjes van Top Pop op. Als er dan iemand tussendoor ging zitten praten, flipte ik bijna! Hoe slecht ook van kwaliteit, ik genoot van mijn muziek. En ik had nog een opvouwbare platenspeler, van mijn opa gekregen. Wat is daarmee gebeurd eigenlijk?

• Het chipsvak in de supermarkt was behoorlijk overzichtelijk, je kon kiezen tussen paprika en naturel. Behoorlijk karig in vergelijking met de chipsstraten van nu. • Chips en frisdrank was uitsluitend voor de zaterdagavond voor het moment dat je met het hele gezin voor de tv naar een quiz keek met Ted de Braak, Willem Ruis of Fred Oster. En de chips at je in een bakje dat bij elkaar was gespaard bij de benzinepomp.

• Pasta? Macaroni en spaghetti zal je bedoelen. Ook van broccoli of courgette had niemand ooit gehoord. • We spraken af en wisten elkaar te gewoon te treffen zonder mobiele telefoon. Als iemand te laat was, dan moest je gewoon heel lang wachten. • Zonder de digitale snelweg was het schrijven geblazen als je iemand wilde vertellen hoe het met je ging. Ik vond dat altijd heerlijk, brieven schrijven! Ik correspondeerde ook jarenlang met vrienden in Canada. • Betalen deed je met echt geld. Als je dat van je rekening wilde halen moest je naar een gebouw. Daar zat iemand achter een dikke glazen ruit met een laatje eronder. Pinautomaten hadden we toen nog niet hoor, dus het moest ook nog eens tijdens kantoortijden.

- We hadden geen kinderzitjes gewoon achter op de fiets zonder voet steuntjes. -Er was 1 telefoon die hing in de gang, zittend bellen deed je niet. gemiddeld koophuis, 59.683,00 gulden, modale auto, 6.080,00 gulden, pakje sigaretten 0,90 cent (voor mij zelfs 50 cent nog) liter benzine, 0,40 cent en de Libelle of Margriet 0,45 cent. Gulden hè, geen euro’s! Het is eigenlijk een godswonder dat we het hebben overleefd. En er zeker veel van geleerd hebben toch? Ik zou het niet anders hebben gewild!