13. aug, 2020

Afspraken gaan soms niet door...

Vandaag moet ik naar het Erasmus, mijn plasma laten prikken. Zo kunnen ze er antistoffen uithalen en dit kan weer anderen helpen die corona hebben. Zodat ze het sneller kunnen bestrijden met extra antistoffen in hun bloed. Het minste wat ik kan doen. Want zo ziek te zijn, nee, dat zou ik niemand gunnen. Hoe naar ik iemand ook vinden zou, zo zit ik niet in elkaar. Dus ik ben benieuwd. Ik moet rond vieren op de Wytemaweg zijn, bij Sanquin. En het is een vooronderzoek, dus wie weet of ik dan wel of niet gelijk geprikt wordt. Morgen waarschijnlijk geen blog, omdat ik dan weer een dag stage heb. De vakantie is half voorbij. Maar dat ene dagje, zonder school en thuis werken, peanuts!

Dus nog een maandje rustig, tot 7 september. Hopelijk heb ik dan alle examens van de apotheek beoordeeld gekregen, via Saskia. Dan moet ik daar een groot verslag van schrijven, een verantwoordingsverslag of zoiets. We hebben weer 4 stage opdrachten en nog wat dingen die gemaakt moeten worden maar geen examens meer, behalve examengesprekken geloof ik. Nou ja, dat is voor over een maandje! Snel over ophouden, even rust is heerlijk!

Morgen wel een dagje stage maar daar is gelukkig airco. Ik voel me al bijna schuldig tegenover de cits. Maar ja, het is niet anders. Ik hoop dat ik het weer kan inschatten. Kan ik het raam zo openlaten of beter dicht doen? Als het echt gaat waaien, dan waait alles de tent door. Lastig altijd. Om dat raam nou dicht te doen, met die hitte, dat lijkt me ook niet handig. Hopelijk wordt het een lekker dagje en ben ik niet al teveel vergeten al ondertussen. Na 4 weken en de stof nog niet gesetteld tot automatische kennis, kan er van alles gebeuren natuurlijk. En die hitte werkt nou ook niet echt mee om fris en fruitig te zijn, vooral als je nachtenlang niet slaapt.

Iemand gaf me een link van Zwerfkatten Rijnmond, waarop een hitteplan voor katten te vinden was. Gelukkig, aan de ene kant dan, doe ik al alles zoals het daar staat. Maar wie weet kan ik er iemand anders iets mee aanreiken? Warmte: Katten kunnen warmte goed verdragen, zelfs tot 35 graden Celsius, en ze passen zich makkelijk aan. Overdag gaan ze op zoek naar koele plaatsen, slapen ze meer en de activiteiten worden verplaatst naar de nacht. Zwerf- en buitenkatten hebben gelukkig volop de mogelijkheid hiertoe. Juist voor binnen katten is het oppassen dat de temperatuur in huis niet te hoog stijgt. Biedt huiskatten dan ook een koele plek in uw woning. Een airco kan hierbij helpen, een ventilator vinden de meeste katten niet prettig.

Eten en drinken: Vers drinkwater is voor katten essentieel, zeker bij hoge temperaturen. Zet dus binnen en buiten op meerdere plekken een bakje water neer en ververs het dagelijks. Net als mensen hebben katten soms minder trek tijdens de warmte. Hoge kwaliteit blikvoer (zonder suikers!) of verse voeding kan de eetlust opwekken en bevat meer vocht dan brokjes. Zwerfkatten: Droogte tijdens een hittegolf is voor zwerfkatten een groot probleem, schoon drinkwater is steeds moeilijker te vinden. Zorg dat er dagelijks genoeg vers water beschikbaar is. Dit geldt trouwens voor alle dieren die buiten leven. Voeren kan het best op een tijdstip dat de ergste hitte is verdreven, zoals de late avond of vroege ochtend. En voorkom dat het eten snel bederft, zet het nooit in de volle zon. Ook schuilhokjes zullen minder in trek zijn omdat de temperatuur binnen tot grote hoogte stijgt. Creëer eventueel een tijdelijke voer- en schuilplaats op een koele plek, bijvoorbeeld in de bosjes of gebruik een parasol.

Verkoeling: Transpireren doen katten alleen via de voetzooltjes en ze wassen zichzelf soms extra om te koelen. Je kunt een kat helpen door hem te aaien met natgemaakte handen of met een nat washandje. Leg vooral géén natte handdoek op het lichaam. Hierdoor wordt de vacht vochtig, gaat broeien en zorgt juist voor oververhitting. Een koele ondergrond vinden katten ook fijn, bijvoorbeeld een pas gesproeid gazon of een koelmatje. Maar gebruik beter matjes zonder gel vanwege het risico op vergiftiging. Een kruik met ijswater en varianten hierop voldoen ook, leg er wel altijd een doek of kleedje overheen om direct contact met ijs te voorkomen. En geef je kat geen ijs te eten, dit kan diarree veroorzaken waardoor de kat uitdroogt.

‘Coole’ spelletjes: Vermijd intensieve spelletjes want hoe minder energie de kat verspilt, hoe minder hij last heeft van de warmte. Katten kunnen wel worden gestimuleerd om zichzelf te koelen door middel van waterspelletjes. Doe bijvoorbeeld enkele ijsklontjes of drijvende balletjes in een teiltje water, met het hengelen hiernaar koelen ze hun pootjes. Gezondheidsrisico’s: Kittens en oudere katten zijn gevoeliger voor grote hitte en ook overgewicht maakt het minder draaglijk. Andere katten die meer last hebben van de warmte zijn degenen met hart- of longaandoeningen. Bepaalde rassen kunnen ook sneller hinder ondervinden door de dichtheid en de lengte van hun vacht. Een zonnesteek is zeldzaam maar komt voor bij katten. Neem in geval van oververhitting meteen contact op met een dierenarts, koel intussen met natte handdoeken enkel de buik en de voetkussentjes.

Zonnebrand: Witte en lichtgekleurde katten kunnen verbranden. Vooral de dunbehaarde delen zoals de oren zijn gevoelig en later kan uiteindelijk huidkanker ontstaan. Houd deze katten zo mogelijk uit de zon of smeer de kwetsbare plekken in met een hoge factor zonnebrandcrème. Niet alle crèmes zijn geschikt: veelal zijn ze geparfumeerd en ingrediënten zoals zink of salicylaten zijn bijvoorbeeld giftig als de kat het binnenkrijgt. Klik h HIER voor nog meer goeie tips voor en over katten bij van alles en nog wat. Altijd handig! Ik hoop dat het vanaf vandaag echt wat minder wordt!