29. aug, 2020

Nog even verder vasten...

Ik ging nog even verder over die verschillende manieren van vasten die je hebt. Dat 4e schema noemen ze het ‘warrior diet’. Het is gebaseerd op hoe de oermens at. Nou lopen er nog genoeg lompe Neanderthalers rond, dus zo’n gek idee is dat helemaal niet. Tijdens de jacht vond men waarschijnlijk fruit en groenten welke men plukte en at terwijl men aan het jagen was. Je mag daarom gedurende de dag wel kleine porties fruit en rauwe groenten eten. Waarna je in de avond één grote maaltijd eet, op het moment dat onze voorouders terugkeerde van een geslaagde jacht zeg maar. Je hebt bij het Warrior Diet een tijdsbestek van 4 uur waarin je echt mag eten. Fruit en rauwkost eet je in de vastenperiode. Bij deze vorm van intermittent fasting wordt het ook aangemoedigd om je voedsel keuzes af te stemmen op wat de oermens at zoals met het paleo dieet wordt gedaan. Dit betekent o.a. veel vlees maar geen granen, zuivel en bewerkt eten. Klinkt niet echt als geschikt voor mij…

Dan het 5e schema, of schema, dat is gewoon af en toe een maaltijd overslaan. Net hoe het je uitkomt en of je trek hebt of niet. Maar dat is ook niet voor mij, lijkt mij zo. Als je het druk hebt op je werk, geen eten bestellen, gewoon overslaan. Of laat uit bed en geen trek? Ontbijt overslaan en niet eerder eten dan tot de lunch. Tja, volgens mij heeft mij dat juist in de problemen gebracht. Je moet natuurlijk dan wel je poot stijf houden en niet opeens iets lekkers in je mik duwen. En dat doe ik dus wel en dat is heul erg verkeerd! Dus die slaan we over, ik zal de link er straks bij zetten, dan kan je zelf kijken naar alles maar voor mij is dit niet de manier.

Je hebt namelijk ook nog schema 6; om de dag. Schema 7; per 24 uur binnen een aaneengesloten tijdsduur van 5 uur eten. Schema 8; een maaltijd per dag, wel de rest van de dag blijven drinken. Dat is ook niet voor iedereen. En dan 9; gematigde vorm van vasten, gedurende 1 tot 3 dagen per week vastendagen die minder strikt zijn dan de andere vormen. En schema 10; 10:36 waarbij je 36 uur niets eet eens per week. Nou, die lijkt me helemaal pittig! En zo te lezen zijn er zelfs nog meer schema’s. Jeetje zeg, ik zoek weer eens wat uit! Aan de andere kant, is het dan ook weer niet heel moeilijk. In elk geval voor mij niet, aangezien ik nooit zozeer honger heb. Alleen heb ik altijd zin in de verkeerde dingen.

Intermittent fasting bepaalt wanneer je eet en niet wat je eet, je mag daarom in principe eten wat je wilt. Je kunt je voorstellen dat je de voordelen van intermittent fasting voor een belangrijk deel ongedaan maakt als je na je vastenperioden stort op grote hoeveelheden junk food. Daarmee bedoelen ze niet alleen voedzaam wat betreft de macronutriënten maar juist ook met micronutriënten zoals vitamines, mineralen en antioxidanten. Deze zullen uit 1 of 2 maaltijden moeten komen in plaats van 3 tot 6 per dag. De gunstige effecten van intermittent fasting komen door het verlagen van het hormoon insuline (bij hoge insulinewaarden houdt je lichaam vet vast).

Indien je veel geraffineerde koolhydraten en toegevoegde suikers gaat eten dan jaag je in je eetperiode de insuline weer tot grote hoogte op. Probeer daarom zoveel mogelijk geraffineerde koolhydraten en toegevoegde suikers te vermijden.

Daar ben ik niet zo goed in dus moet ik me daar even in verdiepen, of anders vraag ik het aan vriendin PB die alles van eten lijkt te weten. Wel zeggen ze; Vermijd te allen tijde zoveel mogelijk geraffineerde koolhydraten en toegevoegde suikers. Deze zullen er namelijk voor zorgen dat het vasten moeilijker vol te houden is. Na de snelle piek in je bloedglucose volgt er snel een scherpe daling wat het hongergevoel veroorzaakt. Dit terwijl je nog maar aan het begin van je vastenperiode zit. Het is ook goed om bij iedere maaltijd veel rauwkost of groenten te eten. De vezels in groenten zorgen ervoor dat de bloedsuikers niet te snel oplopen en geen hoge piek geven. Tevens hou je hiermee de werking van de darmen gezond en heb je langer een vol gevoel na de maaltijd.

Dan liegen de reacties van mensen die er succes mee hebben er ook niet om. Het klinkt allemaal goed. Daarom denk ik wel, dat dit misschien echt iets voor mij is. Mocht je opeens een ander schema in je leven krijgen, dan pas je gewoon je uren aan. Dat is ook al fijn, dat je zo kan schipperen. Wat voor mij ook interessant is; Wil je maximaal vet verbranden? Lever dan zoveel mogelijke fysieke inspanning in een gevaste toestand. Door te sporten terwijl je lichaam zich in een vasten-modus bevindt, wordt vetweefsel getraind om zichzelf af te breken. Dat is althans de conclusie van Britse onderzoekers van de universiteit van Bath (bron). Door de insulinewaarden met vasten omlaag te brengen verandert het lichaam in een ware vet verbrand machine. Wil je zelf een kijkje nemen op de happyhealthy website, klik dan hier en daar vind je alles terug waar ik het over heb gehad en kan je ook het gratis recepten/boodschappen boekje downloaden.

Het is vandaag prima gegaan. Ondanks dat storm France behoorlijk heeft huisgehouden vannacht. Dat maakte dat ik er om iets na vijven maar ben uitgegaan. Wat een herrie zeg. Ik had het Velux raam open laten staan op een kiertje maar. Ik heb het dicht moeten doen, omdat er af en toe druppels onderdoor naar binnen werden geblazen maar ook omdat het zo’n vreselijk kabaal maakte, dat ik er bijna bang van werd. Alleen de balkondeur stond nog open en ik ben maar even beneden gaan checken maar dat ging nog wel. Het waaide meer aan de voorkant dan aan de tuinkant.

Alleen bleef Frances behoorlijk te keer gaan en daarom ging ik er maar uit. Door de storm werd Sunshine ook weer ongedurig. Gisteren was hij al vervelend omdat hij iedereen ging aanvallen. En vandaag zag ik hem weer het balkon op gaan, nadat hij een half uur had lopen mauwen als een dolle. Het hele balkon heeft hij zitten bekijken, of er niet ergens een gaatje zat, die hij kon gebruiken als ontsnappingsroute. Ik zat hem namelijk in de gaten te houden. Je weet gewoon maar nooit! Uiteindelijk kwam hij weer binnen en begon weer klagelijk te mauwen. Zou hij zo’n kat zijn, die het fijn vindt in de storm of zo? Ik vind het ook heerlijk, mits ik mijn oren bescherm, om met zo’n storm op het strand te lopen. Wie weet mist hij nu ook het door de wind banjeren.

Ik heb hem om nog wat geduld gevraagd. Nog een jaartje en dan zijn we verhuisd, hoop ik toch. En als ik dan geen tuin heb, en hij voelt zich ongelukkig, dan moet ik gaan uitkijken naar wat ik voor hem kan doen. Ik weet het anders ook niet, ik wil hem niet dood ongelukkig maken zo. Maar ik kan hem moeilijk zomaar buiten zetten. Ik heb ook gezegd dat hij het niet moet flikken om er zo weer vandoor te gaan hoor. Dat trek ik echt niet nog een keer. Als we straks een lekker tuintje hebben waar hij in en uit kan, lekker veilig en toch buiten, dan zal hij het vast meer naar zijn zin hebben. Hij moet het nog maar even uitzingen hoor. Ik ben ook meer dan 4 jaar dood ongelukkig geweest. Hij is me dat wel verschuldigd. Verder kon ik allemaal leuke foto’s nemen, omdat ze zo heerlijk raar aan het doen waren steeds. Heerlijk zijn ze toch!