4. sep, 2020

Basisinkomen vervolg

Ik zou nog even verder gaan over dat basisinkomen, waar ik gisteren aan begonnen was. Precies zoiets als het basisinkomen staat dus ook in de boeken van Jozef Rulof, dat iets als dat r gaat komen. En inderdaad zal het veel onrechtvaardigheid verhelpen en zal iedereen in elk geval een dak boven het hoofd en eten en drinken hebben. Wil je meer en wil je extra, dan zal je ook moeten werken. Of hoe het dan ook hier ingericht zal worden, want hier zal het weer anders zijn dan in België of Zweden of Denemarken. Maar uiteindelijk zal zo alle armoede verdwijnen, alle schrijnende gevallen van hongersnood, ze horen er niet te zijn.

Er is voldoende voor de hele wereld en daarbuiten als dat zou moeten. Het is alleen zo rottig verdeeld. Omdat hoe rijker hoe gieriger niet voor niets een cliché is geworden. De Rothschilds en de Rockefellers en al die andere top rijke families die er zijn, die willen hun macht niet kwijt natuurlijk. Door hen en de hunnen komt het, dat de armen altijd maar armer worden en zij met hun kleine kluitje rijker. En dat zal niet lang meer gaan duren, dat is wel zeker. En daar is dit volgens mij, die hele onrustige corona periode met al zijn omwentelingen, veranderingen en nieuwe normalen, de voorloper van. Het is a sign of the times, om maar met Prince te spreken, het geeft het begin van de omwenteling plaats. Een totale verandering van alles en om het straks goed te krijgen met zijn allen, geen mens uitgezonderd, zullen we door de zware tijden ook moeten.

Die tijd is zo zwaar, omdat alles kapot moet. Als een gebroken bot, dat niet gezet is, en scheef is gegroeid waardoor je niet meer kan functioneren. Dat zal opnieuw gebroken moeten worden en dan goed moeten worden gezet, zodat het geen andere kans meer krijgt dan anders te groeien dan zo het hoort. Zo lijkt het voor mij nu te zijn. En die mensen die het hardst gillen en stennis maken, die zijn het meeste bang. Daarom kan het mij zo totaal niet raken. Ik ben niet bang, voor niets. Mocht ik in moeilijkheden komen, door wat dan ook, of op welke manier dan ook, ik zal er doorheen moeten.

Ik, of eigenlijk  verder ook niemand, kan dit tegenhouden. Dit moet zo gebeuren. Maak ik het mee, die tijden dat alles anders is? Stel dat ik de pech heb oud te worden, want voor mij hoeft dat dus echt niet, maar stel, dan word ik misschien wel 90 of zo. Dat is pas over een jaar of 32. En in 32 jaar kunnen er wel 2 of mee werelden totaal veranderd zijn hoor. Het kan zelfs in ene nacht. Of dat zo zal zijn, ik hoop het wel. Ik hoop dat ik nog wat moois kan meepikken hier. Niet alleen al die ellende hebben gezien. Niet dat nadat ik verder ga, na deze wereld, dat voor mij niet meer te zien is hoor. Maar dat is wat anders dan erbij te zijn. Dood bestaat niet, dus je gaat gewoon door en hebt het voorrecht dat je af en toe eens kan komen buurten om te zien het hier gaat. Ook niet verkeerd toch?

Nog even de voor en de nadelen op een rijtje van het basisinkomen. De voordelen zijn: Het bespaart kosten voor scholing en re-integratie. Het houdt mensen in hun waarde. Het verkleint 'overheidsbemoeienis' en de verzorgingsstaat. Het heeft een positief effect op gezondheid, schoolprestaties, voeding en ondernemerschap. Dingen die mij allemaal als muziek in de oren klinken trouwens. De nadelen zijn: Hoge kosten. Volgens het CPB kost het banen. Geen garantie dat mensen echt aan het werk gaan. Experimenten met basisinkomen zijn te klein om te weten of het ook op grote schaal werkt. Dingen die mij als ‘niette zakendoende’ in mijn oren klinken. Te klein in verhouding om bezwaar te kunnen vormen.

En nog iets waardoor ik denk dat dit toch uiteindelijk zal gaan gebeuren, is omdat het in de boeken staat. Mijn boeken, zegt ik altijd maar ze zijn natuurlijk van de hele wereld. We zijn in verhouding nog maar met een klein cluppie lezers maar gestaag groeien we. Niet dat wij dan op de bres gaan springen of zo hoor. Wel nee. Al is er een zooitje in getrapt zich druk te maken over wel of geen mondkapjes en zo, die worden of weer wakker en voelen weer hoe het in de boeken is uitgelegd, of niet en zullen ze uiteindelijk zelf moeten zien later, hoe het zat hier. Daar help je verder niets aan.

In elk geval, er staan veel voorspellingen in de boeken en daarvan zijn er al die uitgekomen zijn. Omdat ik 100% vertrouw op elke letter die daarin staat, weet ik dat ook dat basisinkomen er ooit zal komen. Of ik dat nog mee ga krijgen, dat weet ik niet. We gaan het zien. Wel is het een machtig interessante tijd om in te leven eigenlijk. Alleen jammer dat er nu zoveel mensen het moeilijk moeten hebben om alles recht te krijgen ooit.

Ook nog een groot voordeel, zoiets zal dan nooit meer kunnen gebeuren. Als iedere levende ziel een basisinkomen heeft, wat ook inhoud een huis boven je hoofd, voorzieningen en eten en drinken, dan kunnen er nog 100 pandemieën komen, dat maakt dan niet uit. En moet je je eens indenken, als er geen mensen meer zijn, die terneergeslagen zijn, omdat ze niet weten of ze morgen voor hun kinderen eten op tafel zullen hebben,  hoe dan de sfeer op aarde zal veranderen! Want ook dat zijn voordelen natuurlijk. Je weet zelf ook wel, dat als er een lage sfeer hangt, iedereen zich ook zo gaat voelen.

En als er opeens iemand binnenkomt met een stralende lach en een positieve energie, dat dan de hele kamer kan veranderen in een vrolijke boel. Zo’n effect zal het ook hebben als er geen zorgen meer zijn over eten, kleding, gas en licht en alle basis dingen. Want daarom heet het basisinkomen, alles wat basis is, zal ermee betaald moeten kunnen worden, of die zijn al kosten vrij, dat zou nog beter zijn. Maar goed, ik wil niet te hard van stapel lopen. Ja, voor mij zou het ook gunstig zijn. Ik heb 5 katten en dat is niet inbegrepen bij de basis en daar zou ik dan voor moeten gaan werken, als het zo zou zijn. Maar dat is toch prima. Ik zou nooit alleen maar thuis willen zitten. Dus dat komt goed uit.

Maar wat denk je ervan, 2 of hooguit 3 daagjes werken voor de brokjes en de kattensteentjes. Dan heb ik er nog 4 om te schrijven, te schilderen en alles artsy wat ik doe, en dan ook nog eens in de zoveel tijd op markten en braderieën staan, om alles te verkopen. Nou, dat zou mijn droomleven al bijna zijn. Als ik dan ook nog een huisje met tuin, in de bergen, aan een meer, vlak achter me bossen en zee, zou hebben, dan ben ik klaar. Dan word ik met alle liefde 100 met plezier. Of ik het ga meemaken? Ik ben bang van niet, maar ik hoop van wel. We gaan het wel zien!