23. sep, 2020

Goedgelovigheid is ook een religie...

Wat ik - jouw Engel- je zeggen wil… Jij die mij zo lief en zo nabij bent, ik wil je zeggen dat ik altijd bij je ben. In vrolijke en goede tijden,  maar ook in donkere tijden. Ik ben er altijd voor je, altijd… Vergeet dat alsjeblieft nooit. Jij denkt wel eens dat ik je vergeet en in de steek laat, wanneer het leven niet gaat zoals jij dat zou willen. Je denkt zo vaak dat ik je vergeet, omdat ik je het donker van het leven niet besparen mag. Je vertrouwen in mij is helaas niet zo heel erg groot. Maar weet je, als God ons de opdracht geeft om sámen door het donker te gaan, jij en ik, dan leg ik ál mijn vertrouwen in je hart neer en omhul ik je met een wolk van vrede en overgave. Maar aan jou is het om je dat vertrouwen bewust te maken en toe te eigenen.

Alleen sámen kunnen we die weg gaan. En als jij dan op die weg ontwaakt en wakker wordt, wanneer je ontdekt waar het in het leven écht om gaat, wanneer je eindelijk je ego los leert laten om je te hullen in de stille vrede van het hoger zelf, dan ben ik zo ontzettend blij. Want dan vervul je de opdracht waarmee God je naar de aarde stuurde en waarom je mens werd. En weet je, als jij groeit, groei ik. Als jij in het donker leeft, vertoef ik in het donker, en als jij ontwaakt, begint ook voor mij het morgenlicht door te breken. Ik groei met jou. Sámen groeien wij, alleen sámen. Zonder jou kan ik niet groeien en jij niet zonder mij. Samen groeien: jij aan mij, ik aan jou. Hans Stolp

Ja, mooi hè, vond ik ook. Ik lijk alleen maar van die stukken over vertrouwen tegen te komen. Dat zal dan wel een reden hebben, en daarom deel ik ze ook. Want ik kom dus ook dingen tegen, waarvan ik denk, jeetje zeg, hoe krijgen ze het voor elkaar?! Hoe krijg je het voor elkaar om in zoiets te kunnen geloven. Luister, vorige keer ook al gezegd, ja het kwaad bestaat, absoluut. Maar er zijn grenzen in wat wel of niet geloofwaardig is hoor. Weet je wat ze allemaal wel niet geloven? Als je het allemaal op een rijtje zet, dan val je van verbazing toch echt bijna van je stoel, tenminste, ik wel! Hier een stuk tekst, die ik van iemand toegespeeld kreeg. Ik wist niet of ik moest lachen of huilen eigenlijk, toen ik het las.

Dit is, onder nog onzinniger andere, wat ze geloven: De Amerikaanse Democraten runnen, samen met een aantal topindustriëlen en Hollywoodsterren, een satanistisch netwerk dat héél veel macht heeft. Zij maken zich schuldig aan kindermisbruik en kinderhandel. Onder anderen Hillary Clinton, Barack Obama, George Soros, Oprah Winfrey, Tom Hanks, de paus én de dalai lama zijn daarbij betrokken. Donald Trump is de verlosser die dit alles zal tegengaan. (how creepy) Ooit zal er een dag komen waarop de machthebbers van de Deep State, zoals de volgers van Q het noemen, gearresteerd en terechtgesteld zullen worden. Q heeft de vliegtuigcrash van John F. Kennedy Jr. – de zoon van – in 1999 in scène gezet.

De man zou sindsdien Vincent Fusca heten en in Pittsburgh wonen. Het coronavirus werd geïntroduceerd, zodat de maatregelen ertegen de Deep State zouden raken. Het inspuiten van een industrieel bleekmiddel zou het virus ook onschadelijk maken. Zo absurd, en toch zoveel ‘believers’. Hoe kan dat? Het lijkt te gek om waar te zijn, en toch geloven héél veel mensen in de complottheorieën van Q. En niet alleen in Amerika, ook hier. Volgens analisten van NewsGuard heeft Q in Europa net geen half miljoen volgers, met de grootste concentraties in Duitsland, Frankrijk en Italië. Hoe kan dat? Stef Aupers, hoogleraar mediacultuur aan de KU Leuven, verklaart. Hoe raak je in de ban van een complottheorie?

Volgens Aupers, die al jaren onderzoek doet naar complottheorieën, gebeurt dat vaak in drie stappen. “Geregeld is er iets gebeurd in het echte leven. Zo is er het voorbeeld van een man wiens kindje stierf door een slechte tussenkomst van een arts in het ziekenhuis. Andere dokters dekten het potje dicht en die man kreeg geen gerechtigheid. Daar ontstaat de kiem voor het geloof in een hogere macht die tegen je werkt. Daarna kom je in contact met theorieën die daarop inspelen en ten slotte kom je in een echokamer terecht waar gelijkgestemde believers elkaar telkens weer opnieuw overtuigen. Online gaat dat tegenwoordig sneller dan ooit.” Zijn we er nu vatbaarder voor? Het is nu veel minder duidelijk waar de macht in onze samenleving ligt, zegt Aupers.

“Vroeger was er de burgemeester en hij was de baas van zijn gemeente. Nu ligt de echte macht vaak verder weg, waardoor het voor veel burgers moeilijker te begrijpen is. Complotdenkers vullen die vaagheid in met hun eigen theorieën. En daarnaast komen heel wat misstanden nu wél in de media. Daardoor krijgen veel mensen de indruk dat complotten bestaan, en is de stap klein naar een grotere samenzwering.” Waarom zijn de samenzweringen niet consistent? “Complotdenkers zien overal bevestiging in. Goede journalistiek en wetenschap zoeken verificatie, maar ook tegengeluiden van een bepaalde theorie.

Dat doen complotdenkers niet: ze zijn eigenlijk voortdurend op zoek naar gelijk. En zo kan het dus dat twee tegengestelde theorieën toch naast elkaar bestaan. Er zijn complotdenkers die denken dat Osama bin Laden al lang dood is én dat hij nog leeft.” “Tegenargumenten werken ook niet, want dat wordt gezien als een bevestiging van wat ze geloven. Als een overheid informatie over vaccinatie verspreidt, denken zij dat het een poging is om hen te brainwashen. De manier van denken wordt aangevuurd door dat wantrouwen. Het is niet een kleine onvrede, nee, het zijn ontevreden burgers die zich niet thuis voelen in de samenleving.

Die denken dat de samenleving hen niet ondersteunt maar tegenover hen staat.” Wat maakt QAnon zo speciaal? “QAnon is gestart als een politieke stroming, maar er hangt ook een erg religieus kantje aan. Het idee van goed tegen kwaad, het satanistische element, het feit dat Trump verlossing brengt. Het gelijk wordt ook gehaald door specifieke lezingen van informatie en een symbolische kijk op de dingen. De teksten zijn erg cryptisch opgesteld, maar ook de kleur van de das van Trump heeft een betekenis. Het lijkt erg op religieuze bewegingen die de aanwezigheid van God zien, zoals het gezicht van Jezus in een wolk.”

Dus die mensen die hierin trappen, maken zichzelf helemaal gek! Ik ben er ondertussen echt wel een paar keer tegenaan gelopen en ik vind het echt in triest. Ik begrijp echt niet dat weldenkenden mensen, want zo dacht ik toch echt dat ze waren, zo kunnen zijn omgeturnd en eigenlijk is dat maar om één reden, ze zijn bang. En ik ga het hier blijven herhalen zolang het moet of nodig is; wie de eeuwigheid voelt, die voelt zich veilig. En dan hoef je je absoluut nergens om druk te maken. Dat voel je dan namelijk ook.

En anders heb je het gewoon echt niet begrepen, en dat vind ik ook maar vooral gelden voor de Rulof lezers. Als je je zo bemoeit ben het kwaad, dan word je het. Ook dat staat geschreven en gedrukt. Ik vind het ook gewoon rot voor jullie en dat meen ik oprecht. Hoe je het ook wendt of keert, die groep vindt weer dat ik het verkeerd zie, ook goed. Maar doe gewoon normaal tegen elkaar en als er iemand zegt, ik ben hier niet van gediend, en dat maakt niet uit aan welke kant je staat, respecteer dat dan eens gewoon van elkaar. Laat dat kwetsbare en snel op zijn teentjes gestane egootje nou eens een keertje thuis. Wees dan in elk geval daar redelijk in en toon een beetje inzicht bij dat respect, en dan heb je niet eens van zulke tegenstanders. Gewoon mensen die het eens zijn dat ze het niet eens zijn. Waarom kan dat niet? Waarom dat felle, dat nare en fanatieke en die steken onder water? En dat soort dingen, lieve mensen, dat soort dingen zegt mij genoeg. Met alle respect hoor...