24. sep, 2020

Het verhaal van de 13 deel 1

Vorige week stuurde mijn broer me iets, waar ik nooit eerder over na heb gedacht. Nou weet volgens mij de halve wereld al, hoe belangrijk de 13 is voor ons. En ik heb daar verder niet meer over nagedacht, die 13 dat zijn tekens van mijn moeder via Gene Zijde. Tot mijn broer me dat van die klok stuurde. Want als je strepen zet door de cirkel, dan worden al die getallen 2 bij 2 bij 2, alles wordt 13. Mijn mond viel even open. Huh? Hoe is dat nou toch mogelijk?! 12 en 1 wordt 13, 11 en 2 ook natuurlijk. Dan heb je 10 + 3, 9 + 4, 8 + 5 en 7 + 6. Dan heb je alle cijfers op een klok gehad en ze tellen dus allemaal op tot 13. Dit verbaasde me zo, en het irriteerde me dat ik het zelf niet gezien had, dat ik even verder wilde spitten.

Juist door dit gegeven met de klok, dacht ik dat het mysterie van de 13 dan toch nog iets veel groters moet behelzen. Maar wat? Toen ik dit zo zat te vertellen aan mijn vriendin Miranda, kreeg ik opeens een ingeving, Jezus en 12 discipelen, is ook 13 natuurlijk! Zie je wel, dat moet echt iets veel groters zijn. Ik had het tot nu toch echt alleen als een teken van ma gezien en niets anders. Maar blijkbaar is het ook los daarvan al iets bijzonders. En ik vond het als teken van ma al zo bijzonder! Kan je nagaan! En dus ging ik op zoek. En ik geloof dat ik materiaal ben tegen gekomen, waar ik wel meer dan 1 blog over kan schrijven.

Voor mij is die 13 dus een geluksgetal en dat is niet zo gek, want het is een teken van mijn moeder. Dus voor anderen in mijn familie, is het dat ook. Een groet van de andere kant, dus op zich al bijzonder genoeg. En dat van Jezus, en de 12, dat is dus juist de aanleiding om het als een ongeluksgetal te zien. Omdat Judas als de 13e wordt gezien, en die had Jezus verraden en uitgeleverd aan de Romeinen. Dat was het begin van de ellende voor dit getal. Dertien als ongeluksgetal verwijst volgens sommige historici terug naar het Laatste Avondmaal, de laatste maaltijd die Jezus met zijn discipelen had, voordat hij werd verraden door Judas, de 13e apostel. In de psychologie wordt deze irrationele angst voor vrijdag de dertiende paraskevidekatriafobie genoemd. Ja, dat is een goeie voor scrabble, als je hem kan onthouden!

Het is jammer dat ik nu zo midden in mijn examens zit, ik zit me rot te typen. En dan hoef ik zelfs een aantal dingen niet eens te doen, omdat dat van Wally niet hoeft. Als we onze ‘eigen’ docente zouden hebben, dan moesten we dat echt wel. Alleen al daarom ben ik de beste man dankbaar. En omdat het herhalingen zijn en hij gerust een uur of anderhalf een puzzel gaat zitten maken met de klas, waar we niks van leren, let ik ook niet meer op. Sorry hoor. Daar is mijn tijd echt te kostbaar voor. Ja, tijd is gratis, en toch kostbaar, zo is het nou eenmaal. Dus zat ik stiekem ook even te zoeken naar dingen met die 13.

Wat Judas betreft, die arme man zit heel anders in elkaar dan de bijbel wil doen voorkomen. En het gekke is, dat wist ik al als kind. Ik kon me niet voorstellen, dat iemand, die langer dan een uurtje in het gezelschap zou verblijven van iemand die helemaal terug uit het Al komt, Jezus dus inderdaad, dat die hem dan zou verraden. Dat kón niet kloppen in mijn optiek. Dat is me altijd dwars blijven zitten maar ja, ik kon er niets mee. En toen vond ik de boeken van Jozef Rulof en toen ik aan het boek Volkeren der Aarde kwam, kwam ik daarin het echte verhaal tegen van Judas. En wederom een enorme Zie je wel-beleving! Ik wist het toch helemaal goed zeker! Ik zal zijn verhaal nog wel eens vertellen, heb ik zelfs al eens gedaan hier, maar in elk geval, 13 is a lucky number hoor!

Ik ben gek op de dichter Rumi, die schrijft zulke prachtige dingen. Ik weet dat hij al heel lang geleden gestorven is. Maar op zoek naar de 13 kwam ik hem ook tegen. Toen de grote soefi-mysticus en -dichter Jalal-ud-Din Rumi bij zonsondergang stierf in Konya, Zuid-Turkije, op 17 december 1273 (tel de cijfers maar op, = 13), had hij meer dan 3.500 odes, 2.000 kwatrijnen en een enorm spiritueel epos, de Mathnawai genaamd, gecomponeerd. Dat zijn wel erg veel gedichten uit de 13e eeuw. Ik wist het niet hoor, dit, maar weer zo LOGISCH! Echt bizar die 13 voor mij, en het wordt steeds specialer lijkt het wel. Wat kan ik nog meer vinden?

Het woord ongeluksgetal bestaat zelfs uit 13 letters, wel weer stom omdat het niet klopt. Oh wacht, dan heft het geluk van 13 het ongeluk uit ongeluksgetal natuurlijk op. Klaar, weer in balans! Oh en vrijdag de 13e, ook zoiets. Dat is wel een beetje internationaal. Alleen niet overal hetzelfde want in de Spaans- en Griekstalige landen is het niet vrijdag de 13e maar dinsdag de 13e. Heel apart. De 13 is voor veel Italianen namelijk een geluksgetal, en vrijdag de 13e wordt er juist als een geluksdag beschouwd. Het ongeluk ligt er op een heel andere dag op de loer. Volgens de Italianen brengt het getal 17 sfortuna, ongeluk.

De angst voor het getal 13 werkt erg ver door, voorbeelden hiervan zijn: In vrijwel ieder vliegtuig wordt in de nummering van de zitplaatsen rij 13 overgeslagen; op rij 12 volgt rij 14. Ook in sommige grote hotels wordt etage 12 gevolgd door etage 14. In de Formule 1 werd startnummer 13 een lange tijd niet gebruikt. In 2014 is coureur Pastor Maldonado het nummer weer gaan gebruiken als startnummer. Maar er is nog veel en veel meer! Een pagode heeft veelal dertien verdiepingen als het er geen zeven zijn. Een lp van The Doors, 13, uit 1970. Een cd van Die Ärzte, 13, uit 1998. XIII is een stripfiguur en een stripreeks. Het is tevens een spel voor de computer. Nummer 13 in balsporten wordt vaak gedragen door de tweede doelverdediger van een team. Bij waterpolo is dit vrijwel altijd het geval. Nou ja, in elk geval, ik heb nog zoveel meer gevonden, dat ik er zaterdag over verder ga! Oh ik vind dit wel wat hebben hoor! Leukie!

Als je de foto’s die ik bij de 13-blogs plaats goed bekijkt, zie je er zelfs nog een paar die ik niet genoemd heb. Ik had voor ik ging zoeken nooit kunnen bedenken hoeveel ik zou tegenkomen hierover. Echt niet te doen zeg! Ik dacht een blogje eraan te wijden en dan heb ik alles wel gehad. Ik kreeg zelfs zoveel informatie en foto’s dat ik maar heb besloten nog wat dingen weg te laten. Anders had ik geloof ik een volle week, mijn blogs over 13 kunnen uitsmeren. Nu vind ik 3 al veel, en vandaar ik wat dingen ben gaan schrappen. Maar niet getreurd, zoek op ‘het getal 13’ op Google en je zult worden ondergesneeuwd met informatie. Ik vond het gewoon leuk om het te verzamelen, omdat het voor mij zo’n belangrijk getal is geworden. Kus en knuf voor mijn mam.