27. sep, 2020

Het verhaal van de 13 deel 3

We gaan nog vrolijk even verder met mijn favoriete getal, 13. Ik heb altijd plezier als ik de 13 zie, omdat dat een knuffel van mijn moeder is. Het kan zijn dat er kleine stukjes elkaar overlappen, dat ik iets gisteren of donderdag al genoemd heb, maar dan net even anders. Het is ook zoveel! Dit had ik never nooit verwacht te vinden hoor. Oké wat hebben we nog meer? Het Laatste Avondmaal: Bij Jezus Christus ' laatste avondmaal , waren er dertien mensen rond de tafel, het tellen van Christus en de twaalf apostelen. Sommigen geloven dat dit is ongelukkig omdat een van die dertien, Judas Iskariot , was de verrader van Jezus Christus. Vanaf de jaren 1890, een aantal van het Engels taal bronnen betrekking hebben de "ongelukkige" dertien om een idee dat op het laatste avondmaal , Judas , de discipel die verraadde Jezus , was de 13e tot aan de tafel zitten. Zoiets had ik al verteld, maar dit vertelt het weer net even iets anders.

De Tempeliers: Op vrijdag 13 oktober 1307, koning Filips IV van Frankrijk beval de arrestatie van de Tempeliers , en de meeste van de ridders werden gemarteld en gedood. De Volle Manen: Een jaar met 13 volle manen in plaats van 12 poseerde problemen voor de monniken die verantwoordelijk is voor de kalenders. "Dit werd beschouwd als een zeer ongelukkige omstandigheid, in het bijzonder door de monniken, die verantwoordelijk waren voor de kalender van dertien maanden voor dat jaar had, en het verstoren van de regelmatige rangschikking van de kerkelijke feesten. Om deze reden werd de dertien beschouwd als een ongelukkige nummer." Echter, een typisch eeuw heeft ongeveer 37 jaar die 13 volle manen hebben, in vergelijking met 63 jaar met 12 volle manen, en meestal om de derde of vierde jaar heeft 13 volle manen.

Een verdrongen Maan Cult: In oude culturen, geeft het getal 13 wijfje weer, omdat het overeenkomt met het aantal maan (menstruatie) cycli per jaar (13 x 28 = 364 dagen). De theorie is dat, als de zonnekalender boven de maan zegevierde, en zo werd de nummer dertien anathema. Hammurabi Code: Er is een mythe dat de vroegste verwijzing naar de dertien die pech of kwaad is, er in de Babylonische Code van Hammurabi (circa 1780 voor Christus), waar de dertiende  zou worden weggelaten. In feite is de originele code van Hammurabi heeft geen nummering. De vertaling door LW King (1910), onder redactie van Richard Hooker, liet een artikel weg: Als de verkoper om (zijn) lot zijn gegaan (dat wil zeggen, is gestorven), zal de koper de schade in dat geval te herstellen vijfvoudige uit de nalatenschap van de verkoper . Andere vertalingen van de Code van Hammurabi, bijvoorbeeld de vertaling door Robert Francis Harper, is het 13e artikel.

Lucky 13: In sommige landen, zoals Italië , wordt 13 beschouwd als een geluksgetal. De uitdrukking tarief tredici ( "to do 13") betekent de jackpot. 17 wordt in plaats daarvan beschouwd als een ongeluks nummer. Nog andere feitjes: Colgate University is ook van mening dat 13 een geluksgetal is. Ze werden in 1819 opgericht door 13 mannen met 13 dollar, 13 gebeden en 13 artikelen. (Tot op de dag van vandaag,  beschouwen de leden van de Colgate gemeenschap  het getal 13 als een goed voorteken.) In feite is de campus adres 13 Oak Drive in Hamilton, New York , en de mannelijke a capella groep heet de Colgate 13.

In de Maya Tzolk'in kalender, trecenas markeren cycli de 13-daagse perioden. De piramiden zijn ook opgezet in 9 stappen verdeeld in 7 dagen en 6 nachten, 13 dagen totaal. In de standaard 52-card deck speelkaarten zijn er vier kleuren, elk van de 13 rangen. In een dek van de tarotkaart, XIII is de kaart van de dood, meestal het afbeelden van het vale paard met zijn ruiter. Het bakkersdozijn , is een lange dozijn of lange maatregel 13, 1 meer dan een standaard dozijn .

Over de leeftijd 13: In het jodendom; 13 betekent de leeftijd waarop een jongen rijpt en wordt een bar mitswa gevierd, dat wil zeggen , dan is hij een volwaardig lid van het Joodse geloof geworden (is gekwalificeerd om te worden geteld als een lid van Minyan). Dit is ook de leeftijd in de VS dat een persoon een PG-13 film zonder ouderlijke begeleiding kan kijken, huren of kan kopen . Dertien is de minimum leeftijd van instemming in Argentinië , Burkina Faso , Japan , Niger , en twee Mexicaanse staten. Op veel social media sites, dertien is de standaard minimumleeftijd om te worden toegestaan om een account aan te maken.

Geschiedenis: Op 1 januari, 49 voor Christus , gaf de Romeinse Senaat  een definitieve bestelling voor Julius Caesar zijn leger te ontbinden en terug te keren naar Rome , omdat zijn ambtstermijn als gouverneur klaar was. In reactie, leidde Caesar één legioen , het Dertiende Legion , over de rivier de Rubicon (de grens grens van zijn Gallische provincies centraal beheerd Romeinse Italië ). Deze actie, in het ontsteken burgeroorlog Caesar's , was een belangrijke gebeurtenis in de uiteindelijke oprichting van het Romeinse Rijk.

Op 26 oktober 1597 (13 september in de Koreaanse lunisolar kalender); Korean admiraal Yi Sun-Sin versloeg een 133 oorlogsschip sterke Japanse marineofficieren invasiemacht bij de laatste 13 schepen van de Joseon marine , bij de Battle of Myeongnyang . Omdat het een beslissende overwinning was in de Myeongnyang Straat , waren er geen schades van de Koreaanse schepen. Later sterft in de eindstrijd van de Imjin War , admiraal Yi Sun-Sin hij voltooide zijn 23e gevecht en was in zijn carrière ongeslagen in de strijd. De verrassings stilstand van de Japanse invasie leidde tot een langdurige patstelling en het intrekken van de Japanse Legers uit Korea , en dient als een historische basis voor Koreaanse nationalisme.

Daar de US uit 13 koloniën is ontstaan, hebben ze daar ook veel (te veel) met de 13. Ik heb alleen een paar bekende feitjes eruit gehaald, die we hier ook wel kennen. Apollo 13 was een NASA Moon missie bekend als een "succesvolle mislukking" in 1970. Rijdend voor HVM Racing in de 2009 IndyCar Series seizoen, reed een groen nummer 13 auto full-time, ondanks het verschrikkelijke bijgeloof over het in de autosport. In rugby league : Elke kant heeft 13 spelers op het veld op een gegeven moment. Het Jersey aantal 13 wordt gedragen door het uitgangsmateriaal losse voorwaartse of lock voorwaarts meeste competities. Een uitzondering is in de Europese Super League , die statische ploeg nummering gebruikt. In triathlon , wordt het getal 13 niet gebruikt. Als zodanig gaat de nummering 11, 12, 14 , 15 onder het huidige nummeringssysteem.

Dan zijn er nog ik weet niet hoeveel films waarin niet alleen de acteurs en actrices maar ook de 13 een hoofdrol speelt. Alleen al Friday the 13th die bij iedereen bekend is. Ik ga ze hier niet allemaal noemen hoor, zoek die zelf maar op. Ik vind dat ik mijn best wel gedaan heb met mijn research. Toch vond ik dat leuk om te doen en ik viel van de ene in de andere verbazing.  Er is ook nog veel muziek waarbij de 13 voorkomt maar ook die ga ik niet noemen. Ik kan alleen nog maar 13 zien, als het echt van mijn moeder af komt geloof ik. En toch, toch heb ik nog niet dat grootste ontdekt ervan. Dat weet ik zeker, dat kan ik voelen. En ik geloof altijd mijn eigen gevoel.