17. feb, 2021

Ik ga maar eens een staatslot kopen of zo...

Kreeg ik van de week een telefoontje. Ik verstond met Vincent van Gogh, maar de man heette net iets anders. Het klonk echt wel zo. Hij kon er wel om lachen gelukkig. Zijn ouders moeten een groot gevoel voor humor gehad hebben, toen ze hem een naam gaven. Hij was van BuroWerk, dat een soort van uitzendbureau is van de gemeente voor mensen die in de bijstand komen. Ik had gelijk wat vraagjes voor hem, want ik moet wat dingen invullen, waar ik geen bal van snap. Ja, dat gaat hij voor me uitzetten,  want dat hoeft niet meer. Oh oké, dan weet ik dat tenminste. Hij merkt dat ik flink bezig ben om te solliciteren en dat werkt daar blijkbaar erg in je voordeel.

Hij ging voor me aan de slag om een vaste contactpersoon voor me te regelen en die zou dan snel contact met me opnemen. En dat deed ze dan ook een paar uur later. En na wat babbelen ging ook zij opeens voor me rennen. Dat blijkt toch niet al te vaak te gebeuren. Dat vind ik dan weer vreemd want wie wil er nou in de bijstand blijven? Niemand toch? Toch is dat blijkbaar wel het geval. Liever in armoe dan werken. Nou sorry, dat zal ik nooit begrijpen. Maar als je echt laat merken dat je echt graag wil, dan gaan ze je opeens helpen. Tenminste, zo komt het in elk geval over.

De dame kwam al direct met 2 redelijk leuke vacatures. Allebei wel tijdelijke functies maar dat geeft voor nu nog even niets. Dat geeft me juist wat extra tijd. Zij speelt dan je CV weer door en omdat jij in de bijstand komt of zit, ga je voor andere sollicitanten. Maar het moet wel bij je CV en jou passen uiteraard. Dat je met een gat, financieel gat, zit van 3 weken, ja, daar kon zij ook niets aan doen. Ik zei dat ik het erg raar vond, en dat je zo mensen de ellende in jaagt. Ja, dat kon ze zich wel voorstellen maar er toch niets aan doen.

Het is ook raar. Als je WW krijgt, dan moet je elke maand op de 1e, je boeltje invullen en doorgeven, of je wat verdiend hebt en zo. En dan krijg je daar mail van, dat ze over een aantal dagen, tussen de 3e en de 10e zullen storten. Dan ligt het aan je bank wanneer je het binnen hebt. Dus meestal wel voor de 12e. Maar dan ga je de bijstand in, en die maand dat die begint, en dan kan er ook nog eens 6 tot 8 weken tussen zitten normaal, maar stel dat is niet zo, dan krijg je de 24e je geld. Dus je mist minstens 2 weken geld. En dat had ik ook al toen ik in de WW kwam, van de 21e moeten schuiven naar die ‘10e’ zeg maar, dat was ook niet handig. Maar toen had ik een transitievergoeding die ik kon gebruiken.

Nu moet ik het maar uitzoeken. Nou ja, laat ik er nou van uitgaan om gewoon aan het werk te gaan! Liefst per 1 maart, dan heb ik die hele bijstand niet nodig. Dan mis ik wel een maand geld, maar ja, dat los ik nog wel op. Maar werken ga ik! Let maar op mijn woorden. Ook zo raar, ik kreeg vorige week opeens zo’n gevoel van ‘WOEHOE er gaat iets leuks gebeuren’. Ik weet alleen niet wat. Ik was eerst ff heel angstig door die dreiging van in de bijstand komen, dat roep je dan zelf weer op. En toen vond ik die tekst van the Secret die ik vorige week plaatste, en ja, die kwam exact op het juiste moment.

Die oefening heb ik direct uitgevoerd, en het werkte als een gek. En ik heb die nog een paar keer herhaald ook. En opeens werd ik wakker met dat soort van onbestemde geluksgevoel. Nou ja! En ook op diverse sollicitaties krijg ik uitnodigingen of leuke reacties. Hoe bedoel je, zo werkt het. Schakel die negativiteit gewoon uit, en je zult zien, dan draait het gelijk weer om. En dat gevoel, die blijheid, die ging niet weg. Al ben ik wel lastig voor mezelf hoor, dan twijfel ik toch weer, bang dat ik mezelf teveel blij laat zijn en dat dit straks afgestraft wordt. Maar ja, dat komt omdat ik denk ik al zoveel shit over me heen heb gehad. En ik ben van nature geen doemdenker maar wel voorzichtig geworden.

Om me te laten zien, dat de tijden, ondanks het nog niet hebben van een baan, toch gekeerd zijn, win ik opeens wéér iets! Hilarisch is het, ik kan bijna niet meer bijkomen. Ik zag in de groep van ‘Overschie leeft’ opeens een oproep, om leuke posters te maken, voor de actie Valentijn010. 010 is het netnummer van Rotterdam, dat weet iedereen geloof ik wel, maar ik zeg het maar even voor hen die het toch niet weten. De kreet, spreuk, gedichten, als het maar onder de 100 tekens bleef, moest iets met liefde te maken hebben.

Ik dacht opeens dat ik, verstokte vrijgezel en dat ook willen blijven, niemand hoefde te zoeken. Maar al had ik dat wel gedaan, dan vond ik nog niemand. Ook dacht ik aan het zoeken naar Sunshine, dat ik ook me rot had gelopen door Overschie. En zo kwam mijn ingeving tot stand, omdat de limerick die ik had geschreven niet paste; Waar ben je potverdorie; in Overschie vind ik je ook nie’! Helaal voor de lol klikte ik op ‘send’ en weg was mijn spreuk. Een grap, wat mij betreft. En die grap, die wint nog ook! Samen met nog een paar anderen hoor, ook uit Overschie. En zelfs Sjoukje, die een mooi gedicht had gemaakt voor haar Raaf, viel ook in de prijzen. Zij woont in Schiebroek en daar komt die van haar te hangen.

En we komen ergens in de stad te hangen allemaal. Om de boel, tijdens deze corona Valentijn, wat op te vrolijken. Daarom is het idee alleen al echt hartstikke leuk! Ik kan mijn poster op gaan halen, ergens bij de Fabriek. Dat is een atelier collectief, met van alles en iedereen. Jolanda wil ook wel een loopje en loopt met me mee. We hebben daar veel lol met 2 van de heren kunstenaars. Ja, ze hadden zo moeten lachen om mijn tekst. Ik leg uit hoe ik erop kwam. Een van ze vraagt of hij de mijne daar voor het raam mag hangen. En ja, dat mag hoor. Het is een A2 formaatje, dacht ik toch, en ik had al geen idee wat ik ermee zou moeten.

Hij gaat hem direct voor het raam plakken. Later kom ik erachter, dat alle posters van Overschie, hangen onder het Kleinpolder viaduct. Een groot verkeersknooppunt, waar altijd veel file staat. Ik zal daar van de week nog wel even heen hobbelen. Leuk om er zelf mee op de foto te gaan. Misschien wil Jolanda wel mee, kan zij de foto maken. In elk geval, het was weer echt leuk om wéér iets te winnen. Misschien moet ik voor de komende maand maar een staatslot kopen? Nou ja, éérst die baan, die heb ik ook gevraagd, inclusief teken om te weten wanneer het DE baan is. Als het een beetje gaat zoals het de laatste tijd gaat, dan zal het teken overduidelijk zijn. Ik ben benieuwd!