11. mrt, 2021

Een beetje boodschap wel weer, maar ook, Schiedam is echt bijna zo leuk als Overschie!

En zoals altijd bij mij, kom ik dan opeens weer een stuk tekst tegen, die perfect aansluit bij wat ik doormaak, of doorgemaakt heb. Dit keer een stuk tekst van Inge Heldens, erg mooi en ik werd erg geraakt tijdens het lezen, omdat ik het wel zo herkende.

Verlamd door pijn.. Ooit voelde jij je verlamd door pijn , doordat er een wond aangeraakt werd die nog veel dieper dan diep zat , de persoon / gebeurtenis raakte in het heden jouw zielswond aan. De zielsopdracht waarmee jij naar aarde kwam. Een lang proces begon je transformeerde en leerde deze wond te integreren en accepteren waardoor je bewust werd van de kracht van jouw kwetsbaar zijn.

Door de scheuren kon er licht bij de duisternis komen. De immense pijn was een wond met een grote historie. Één die veel verder ging als jij kon vermoeden. Langzaam maar zeker zag jij de schat die in jezelf verborgen zat. Jij koos ervoor om de familielijn te zuiveren. Jij bent de 7e generatie van de karmalijn die opruimd voor de volgende generatie. Jij besloot deze zware taak op je te nemen.

Naar mate dat je de pijn losliet kon je licht gaan schijnen. Je leerde begrijpen dat je een lichtwezen was. Al die pijn die jou verscheurd had al die tranen die jij vergoten hebt , al die dagen dat je niet wist waarvoor je het nog deed , al die tijd dat je vocht om de volgende dag weer op te staan , al die noodkreten die je uitschreeuwde , al die dagen dat je niet wist of je nog leefde of dood was , al die dagen lieten jouw zien wie jij werkelijk bent.

De strijd die je levert heeft een hoger doel als dat jij ooit zult beseffen. Altijd wist jij al dat je gevoeliger was . Altijd wist jij al , ik weet het toch zeker , ik ben toch niet gek. Maar jou denken en de oude pijn van anderen en van jezelf deden jouw twijfelen aan de oude wijsheid die in je zat. Die tijd is voorbij , het licht van de 5e dimensie wordt steeds sterker en je kunt niet anders meer als in overgave gaan en vertrouwen dat waar je hoort te zijn , steeds dichterbij komt. Vertrouw jouw gevoel , jouw intuitie , jouw heldere gaves die je in eerdere levens al vele malen omarmt hebt.

Geloof in datgene wat jou uniek maakt. Jouw helderziendheid, helderhorendheid, heldervoelendheid , helderwetendheid. Maar ook andere talenten en kwaliteiten. Verbreedt je kennis en doe ervaring op ga uit je comfortzone en vindt jezelf , zodat ook jij op je bestemming komt. Vertrouw erop dat je gedragen wordt door jouw tweelingziel en jouw oude wijze man , de gidsen die jouw leiden naar jou ware zelf... Inge Heldens Ik was er stil van. Ik ben nu klaar met strijden. Eindelijk.

Nu wordt het tijd voor de leuke dingen des levens. Nu heb ik altijd wel lol, zeker met 5 van die halve zolen in huis, die altijd wel wat geks doen. Nu heb ik weer een baas met een kattennaam, en leuk werk, ik werk in een andere stad, alhoewel het om de hoek is. Dat alleen al is leuk. Ik had nog wat van die Schiedam weetjes op een rijtje gezet, toch wel leuk om gewoon te lezen. En als je er werkt, leuk om te weten. Dus heb ik ze hier even verzameld.

Schiedam is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het gemeentebestuur neemt deel aan de gemeenschappelijke regeling Metropoolregio Rotterdam-Den Haag. Schiedam is gelegen tussen Rotterdam en Vlaardingen, oorspronkelijk aan de Schie en later ook aan de Nieuwe Maas. Per 1 januari 2021 had de gemeente 79.356 inwoners (bron: CBS). De stad is wereldwijd bekend om haar jeneverproductie, de historische binnenstad met historische havens (in andere Hollandse steden zouden die 'grachten' heten) en de hoogste windmolens ter wereld.

De geschiedenis van de stad Schiedam gaat terug tot de 13e eeuw. Nabij de monding van de Schie werd rond waarschijnlijk 1230 door de heer van Wassenaar en/of heer Dirk Bokel van ambacht Mathenesse een dam aangelegd om het polderland te beschermen tegen het zeewater. In 1247 kreeg Aleid van Holland bij haar huwelijk met Jan van Avesnes het oostelijke deel van de dam (en het poldertje) als bruidsgeschenk. In 1275 werden stadsrechten verleend door vrouwe Aleid van Holland (Aleida van Avesnes), de zuster van graaf Willem II van Holland.

De achttiende eeuw was Schiedams Gouden Eeuw: de stilgevallen drankimport uit Frankrijk (?) maakte de opkomst van de Schiedamse jeneverstokerij mogelijk. Vanuit tientallen branderijen en distilleerderijen werd Schiedamse jenever over de hele wereld geëxporteerd. De jeneverindustrie gaf Schiedam de bijnaam 'Zwart Nazareth'. De bedrijfstak is inmiddels grotendeels verdwenen, maar zes molens bepalen nog het stadsbeeld: Molen De Walvisch, Molen De Drie Koornbloemen, Molen De Vrijheid, Molen De Noord, Molen De Palmboom, de in 2008 gebouwde Noletmolen en de in 2011 opnieuw gebouwde Molen De Kameel, de hoogste molens ter wereld. Ook herinnert een groot aantal voormalige branderijen aan de branderstijd. In een van deze branderijen, gevestigd aan de historische Lange Haven, is sinds 1996 het Jenevermuseum gevestigd.

In 1941 werd de gemeente Kethel en Spaland geannexeerd, waardoor er ruimte was voor grootschalige woningbouw ten noorden van Schiedam. Hier liggen nu de wijken Tuindorp, Sveaparken, Kethel, Groenoord, Woudhoek en Spaland. Er zijn bergen bezienswaardigheden zoals het oude stadhuis, de grote markt en de St. Janskerk. De zeven stellingsmolens, de ruine Huis te Riviere, waar ik vaak langs kom en wat ik een magisch plekje vind. De St. Liduina Basiliek met het heilig Hartbeeld. De mooie grachten die ze hier Havens noemen, de Babbersmolen, het zakkendragershuisje, die heb je in Delfshaven ook, de wijk waar ik in Rotterdam geboren ben. Je hebt de korenbeurs, het stedelijk museum en vele andere historische kerkjes en gebouwen. Een ook nog rijksmonumenten en oorlogsmonumenten. Kortom, een echt oude, historische stad.

De meeste culturele voorzieningen in Schiedam bevinden zich in de binnenstad. Zo is er het Stedelijk Museum Schiedam, bekend om haar grote collectie CoBrA-kunst, het Nationaal Jenevermuseum waar nog regelmatig gestookt wordt en museummolen De Walvisch, waar nog gedraaid en gemalen wordt. Tot februari 2018 was De Nieuwe Palmboom museummolen. Andere musea zijn de Nationaal Coöperatie Museum Schiedam / 't Winkeltje en het Borrelmuseum. Naast de musea zijn er vele kunstenaars en hun ateliers te vinden in de stad. Ook kent de stad een aantal galeries. In de jaren '70 kende Schiedam een bijzonder gunstig cultureel klimaat en de creatieve sector leeft met inmiddels ook veel grafisch en ruimtelijke ontwerpers. In 2016 werd nog het nieuwe theatergezelschap De Stokerij opgericht. Het wapen van Schiedam is sinds het op 24 juli 1816 aan de gemeente toegekend werd niet meer veranderd. Sindsdien is de gemeente meermalen gefuseerd, desondanks heeft het het wapen in ongewijzigde vorm behouden. De leeuw op het wapen is de leeuw van Henegouwen, Schiedam verkreeg stadsrechten van Aleid van Holland, weduwe van Jan I van Avesnes en zus van graaf Willem II van Holland en Zeeland.

In de voormalige Korenbeurs naast de Dam is tegenwoordig de eerste groene bibliotheek van Nederland gevestigd. In het Wennekerpand, een voormalig distilleerderij, zijn diverse culturele instellingen ondergebracht. Onder meer is er het filmhuis Wenneker Cinema en de kleine zaal van het Theater aan de Schie waarvan de hoofdlocatie aan het Stadserf te vinden is. Naast zijn musea en culturele centra kent Schiedam een groeiend aantal terugkerende evenementen en festivals, echt te veel om op te noemen. Voor de mensen die er in de buurt wonen, echt de moeite waard om er eens een dagje aan te wagen! Ik ga zelf de komende tijd ook denk ik wel op onderzoek uit. Het is 1 x struikelen en ik ben er! Wat is Nederland toch leuk en groot, al lijkt dat niet zo. Met al die historie, kan dat ook niet anders! Mooi om te zien, leuk om te weten!