27. jun, 2021

I-ke-a? I-ke-nee!

Niet veel tijd om te schrijven denk ik, dit weekend. Als het tenminste goed is dan. Want oh wat heb ik de P in op Ikea! Echt niet te doen hoor, dit. Voor een lichte control freak als ik. Eerst natuurlijk vorige week al dat ze het zomaar een week verzetten. Dat vond ik al niet kunnen op zo kort dag. Kijk, als er iets van die grote bestelling niet op voorraad is, daar heb ik alle begrip voor. Maar dan breng je braaf wat er wel is en lever je dat andere gewoon na. Niet zo moeilijk toch? Nee, lijkt mij niet. Ik weet niet wat ze in Zweden vinden maar ik wil het ze best komen uitleggen hoor.

Wil je je ongenoegen kwijt, of wil je gewoon iets vragen? Ik daag je uit om een telefoonnummer van de klantenservice te vinden. Niet van alleen het nummer in Delft of Barendrecht of enige andere vestiging hier in Nederland, nee, van de klantenservice. Wedden dat je die niet gaat vinden. Ik was in oktober via vele omwegen eindelijk aan een nummer gekomen, die je kon bellen als je niet vanuit Nederland belde. De persoon die toen opnam, volgens mij nog verteld in een blog ook, die was hoogst verbaasd dat ik het nummer gevonden had.

U belt niet uit het buitenland, zei hij nog. Nee maar maakt dat iets uit? Ik wil gewoon contact want de helft van mijn bed is er niet. De jongeman heeft me goed geholpen hoor want nog geen 2 dagen later kwam het pakket 2 dat bij mijn bed hoorde en wat er bij de levering niet bij had gezeten. Maar nu, ik heb dat nummer natuurlijk gelijk opgeslagen, is dat nummer niet meer in gebruik. Die dachten, oh jee, er heeft iemand het gevonden, afsluiten die handel. Of nou ja, wat moet ik er anders van denken? Het is toch raar dat zo’n enorm groot bedrijf geen normaal bereikbare klantenservice heeft?

Nee, je kan je klacht of opmerking mailen naar ze. Ja, dat heb ik dan ook gedaan op de 14e juni maar tot op de dag van vandaag nog geen antwoord op ontvangen. En dan gaat mijn klantenservice hartje bloeden hoor. Want dat kan toch gewoon niet? Dat is toch niet de manier waarop je met klanten omgaat? Of zijn ze in Zweden wel zo? Nou, dan weet ik wel dat ik daar niet naartoe hoef met vakantie. En ik heb er nog wel familie wonen! Niet dat ik ze ken, maar toch… In elk geval, ik vind het geen stijl. Göne Stöle! Jag tror inte det är en stil! Als je dat maar weet!

En dan stuur je dus die mail en je stuurt ook een berichtje dan maar, via Facebook want je wilt toch wel weten, waarom er in die mail staat dat ik een track & trace krijg van de PostNL terwijl mijn kasten met een vrachtwagen komen, waar ik duur voor betaald heb ook nog. Dus hoe zit dat dan?! Na 3 dagen krijg ik antwoord: Hej Ria, bedankt voor je bericht. Wat vervelend dat je bestelling vertraagd is 😌 Je hebt gelijk dat je order niet door PostNL geleverd wordt, maar met een vrachtwagen. Ik vermoed dat er een fout gemaakt is met de e-mail die naar je verzonden is. Mijn excuses voor het ongemak. Je krijgt van onze transporteur één dag van te voren bericht met een tijdsvak waarin zij komen leveren. Hopelijk weet je zo voldoende, anders lees ik het graag. Fijne dag! ^Kyara

Nou, lief van Kyara. Maar de hele vrijdag kijk ik steeds n mijn mail maar niks hoor. Petra B had gezegd dat ze me ook wel wilde komen helpen een kast in elkaar te zetten. Die komt met het OV uit Den Haag en gaat dan ook op tijd weer terug. Dus als het in de middag komt, dan heeft het weinig zin. Daarom zat ik ook op die mail te wachten! Maar einde van de dag, niks hoor, geen enkel bericht. Dat wordt dus wachten van 8 tot 18 uur. Heel fijn ook. Petra besloot dan maar gewoon te komen voor een kopje thee en bijkletsen. Wachten is gezelliger met zijn tweeën.

Ik had helemaal niets in huis en ik zag dat de buurvrouw buiten op de galerij zat. Dat doen ze altijd want in de ochtend staat aan die kant de zon en in de middag, als het zo warm wordt door die glazen schuifpui en de volle zon erop, zitten er wel meer aan die kant van het gebouw op de galerij met een stoeltje voor de deur. Ik nam mijn kans waar en vroeg of ze erop wilde letten of Ikea soms toevallig voor de deur zou komen te staan in de tussentijd, of zij dan open wilde doen.

Ondertussen had ik namelijk ook een link gevonden, een soort van Ikea track en trace, waarbij je met je bestelnummer en je emailadres dan kunt inloggen. Dat had ik gedaan en om 11 uur in de ochtend stond erbij dat de levering op 26-6-21 zou plaatsvinden maar er stond ook bij ‘nog niet verzameld’. Nou dan kunnen ze ook niet binnen een uur er zijn, leek mij. Dus in combinatie met de buiten zittende buurvrouw waagde ik mijn kans om wat salades en brood te halen.

Toen ik terug kwam stond er een bestelbusje maar die was niet van Ikea. Petra kwam op bezoek en dat is altijd gezellig. Ik had lekker een grote watermeloen in hapklare brokken gesneden en we hebben zoals altijd gezellig zitten kletsen en lachen. Zoals altijd hebben we het dan over onze boeken, van Jozef Rulof, daar praten we allebei het liefste over. Maar Petra kwam en Petra ging. Ik heb haar eindelijk haar verjaardagscadeautje kunnen geven. Want dat was op een donderdag en ik ben vrijdags altijd al bek af dus moest ik overslaan. Ik had gehoopt dat Ikea zich ook zo zou hebben gedragen met komen en gaan maar niets is minder waar. Geen Ikea gezien.

Ik zag dat ze tot 21 uur open waren maar ik was zo boos. Bovendien ik rij niet graag in de avond, zelfs niet als het maar schemert in plaats van donker is. Dus ik dacht, ik ga zondag wel. Die zondag had sowieso in het teken gestaan van kasten in elkaar zetten. En dan had Jolanda weer komen helpen, als er tenminste kasten waren geweest om in elkaar te zetten. Ik ga ’t Goed, de kringloopwinkel, die komende dinsdag mijn tv kastje op komt halen, niet meer afzeggen. Die haal ik maandagavond wel leeg, nog meer troep op de grond, dat maakt nou ook niet meer uit.

De andere spullen staan al 2 weken los op de eettafel. Ik eet toch op de bank. Dan kan er nog wel een stapeltje bij hoor. Die laden zitten vol met kaarsen, waxinelichtjes, elektronisch spul en computergames. Ook de oude Nintendo waarvan ik nog altijd moet uitzoeken hoe ik deze op mijn moderne televisie kan aansluiten. Nou ik zet het gewoon op de grond hoor, ik vind het prima. Op zondag lekker vroeg wakker door de altijd doordrammende Sunshine die loopt te mekkeren tot ik eruit ben en dan vliegt hij telkens voor me uit en terug. Halsbrekende toeren ontstaan daar wel eens door. En hij is het niet alleen hoor, ik heb er 4 zo. De enige die nooit zo gek doet is Aurora, anders had ik er 5 zo.

Op mijn gemak na het kattenontbijt en de bakken weer schoon, ook ontbijten en ik ga even achter de pc, ik schrijf wat en ik ga me lekker aankleden. Op naar Delft, op naar Ikea. Even verhaal halen. Om 10 uur zijn ze open en even voor tienen ga ik rijden. Je bent er zo, alleen een parkeerplekje vinden is even een dingetje.

Dan denk je dat je zo vroeg gaat, dat er nog niemand zal zijn maar ik heb mijn auto gewoon op een ‘kinderwagenplek’ gezet. Ja, dat was voor mij ook een nieuwe. Op een gehandicapten plek zal ik hem nooit zetten. Ja, als het nou een geestelijk gehandicapten plek was geweest, had ik het nog wel durven wagen. Maar ik had zoiets van, een kinderwagen plek? Ja, dag. Dat is niet wettelijk volgens mij dus daar ga ik gewoon staan. Het is zalig weer, goed voor die kindjes, buitenlucht. Hupsakee! Doe even normaal zeg. Moeten die dichterbij staan dan de rest? Als je nog kleine kindjes hebt, dan zal je vast veel soepeler lopen dan ik. Ze bekijken het maar daar.

Ik loop naar de ingang en zie zo’n meneer in een geel hesje met mondkapje. Nou, ik loop veel te graag in mijn blote mond, dus die doe ik echt nooit meer op in winkels vanaf nu. Ook daarmee bekijken ze het maar. Ik vind het heerlijk dat we dat ding niet meer op moeten. Ieder die dit wel wil, doen dat maar, maar ik niet. Ik leg de meneer in het hesje uit waarom ik er ben en hij stuurt me door naar de andere ingang, alwaar er een soort klantenservice ingang is, waar je ook kunt retourneren. Wel moet je dan, en dat had ik al wel gezien online, een afspraak maken.

Maar ja, in mijn geval kan je helemaal geen afspraak maken, want het moest eigenlijk gisteren zijn. Dus ik loop de grote draaideur door, en omdat ik dat doe, komen er mensen met spullen achter me aan, die dus weer terug gestuurd worden. Ik vertel de dame in hesje ook weer waarom ik kom en er luistert nog iemand mee. Hij gaat voor mij aan de slag, zegt hij en of ik dan even op één van de stoelen wil plaats nemen. Ik ga zitten en zet die foto online met ‘comfortabel winkelen vanuit huis’. Nou daar lopen de meningen opeens wel over uiteen helaas.

Na een tijd wachten komt hij terug. Ja, er is iets mis gegaan, want alle spullen stond op ‘niet in voorraad’. Vandaar dat ze niet geweest zijn. Hij weet ook geen antwoord op mijn vraag of het dan maar normaal is verder niets meer van je te laten horen en mensen een volle dag verplicht in hun huis voor niets laten wachten. Want dit wisten ze om 8 uur ’s morgens ook al wel. Ja, ja, dat is vervelend voor u. Nou dat is nogal zwak uitgedrukt ja. Of ik de boel wil cancelen. Nou nee, want de oude kasten zijn weg en ik zit met rommel over de vloer en ik wil gewoon mijn al betaalde bestelling geleverd hebben. Punt.

Ja dan zullen ze die zo snel mogelijk brengen. Ja, maar ik werk, ik zit niet de hele week op mijn krent te wachten op bestellingen. Wanneer ik dan kan? Hij belt ondertussen dus ook met het depot. Ik zeg dat ik deze dinsdag kan, of anders de zaterdag. Ja, oké dat zal het dan gaan worden. Ik bedank de man en ook de dame ziet me en vraagt of alles nu in orde is. Ik zeg dat ik dat wel hoop ja. Of ik soms de winkel gelijk even door wil, dan mag ik via daar naar binnen. Nou nee, dank u wel. Voor mij is het vandaag Ikenee! Ze schiet in de lach, die heeft ze nog niet gehoord en ze hoort wel vaker wat. Ik heb wel het algemene nummer gekregen, dat nu na de lockdown weer te bereiken is. Mooi want die sla ik direct op nu.

Ik rij lekker door naar de praxis, waar ik mooie plantjes haal want de violen zijn nu weggegooid. Ik zie de bewaker die er altijd met mondkapje liep en die loopt nu ook zonder. Ik roep hem toe ‘lekker hè, dat je weer in je blote mond mag lopen! ‘ Hij schiet in de lach en roept ‘jaaaa nou!’. Verder naar de tuinafdeling. Ik pak een paar plantenbakken en mooi knal paarse vlijtige Liesjes en 2 paarse pluimen, geen idee wat die zijn maar ze zijn prachtig!

Die zet ik neer voor het raam buiten. Heb ik er toch ook binnen plezier van! En ik ging voor kattengras dus dat neem ik ook mee, dat staat bij de kamerplanten. Die van de vorige keer hebben ze toch op de bodem van het potje kaal gevreten, de rakkers! Ook nog even naar de Action, nu ik toch onderweg ben. Daar hadden flesjes alcohol inkt, goedkoop natuurlijk, die ik voor de epoxy kan gebruiken. Ik hou mezelf in en neem maar een paar dingetjes extra mee, en brokjes voor de cits. Daar ontkom je nooit aan bij de Action.

Ik bedenk me, dat ik blijkbaar nog even wat rust moest nemen, dit weekend. Dat daarom de meubels niet gekomen zijn. Jammer dat het zo vol frustratie moest zijn. Dat moet ik dan vandaag maar even doen verder. Ik rij lekker naar huis, geef de cits hun nieuwe weilandjes in een potje. Die worden gelijk te pakken genomen en ze staan weer massaal te kotsen. Zo fijn altijd. Maar goed, ze vinden dat zelf fijn of zo. Het zal wel. Wou dat ik dat had met alles met teveel calorieën…

De buurvrouw vraagt naar Ikea, terwijl ik de plantjes van een borrel voorzie. Ik vertel haar het hele verhaal. Kom ik binnen, kijk ik in mijn mail, en wat zie ik? Heb ik toch een mail binnen. Hebben ze alles opeens gecanceld??? Wat nou weer? Dat was niet de bedoeling toch? Potverdorie moet ik nou weer terug? Ik zie nog een Ikea mail. Daarin hebben ze mijn bestelling veranderd want de dingen die er niet zijn hebben ze eraf gehaald. Gelukkig zijn dat wat kleine dingen maar ze reppen niet over mijn geld terug. Ik zie dan ook nog een 3e mail verschijnen, en dat is een credit mail, waarin ze de hele bestelling eraf trekken en in de min zetten. Wat nou weer?

Ze komen de bestelling minus de paar artikelen nu brengen op 10 juli. Wat?! Dan pas?! Dat was niet de afspraak toch? Deze dinsdag of anders de zaterdag, dat was de afspraak! Ik kijk in mijn telefoon, potverdomme! De 10e is op een donderdag! Moet ik er straks nog speciaal vrij voor nemen ook! Kom nou toch! En dan weet je niet eens zeker of ze wel of niet komen. Want ze laten je gewoon niets weten.

Ik ben het beu. Ik bel het net verkregen nummer en sla dat ook op zoals gezegd. Ik zit ongeveer 20 minuten naar een muziekje te luisteren, nadat ik een enorm keuzemenu door heb moeten worstelen. Eindelijk neemt er iemand op. Ik leg uit wat er aan de hand is en ook dat de boel gecanceld is en ik nu een nieuw bestelnummer heb en dat ze gewoon op  donderdag komen, niet op dinsdag of zaterdag zoals afgesproken. Ze vraagt me even te wachten, terwijl ze uit gaat zoeken hoe dit kan.

Na een tijdje komt ze weer terug. Ze heeft het niet vooruit kunnen zetten maar 10 juli is wel op een zaterdag. Oh? HUH?! Hoe kan dat dan? Blijkt dat ik in juni heb zitten kijken want 10 juni is wel een donderdag. Oh ik voel me weer zo heerlijk Zweeds blond hè. Ooooh gelukkig maar dan, wel een zaterdag. Maar wel nog 2 weken met de rotzooi door mijn huis zitten. Ondertussen dan al een maand. Maar ja, daar kan zij ook niets aan doen.

Ik leg uit dat ik zelf ook in de klantenservice werk en dat ik weet hoe het is, dat ik daarom nooit lelijk zal doen tegen mijn aanspreekpunt maar dat ik ondertussen wel een beetje enorm gefrustreerd ben. Dat kon ze wel begrijpen, natuurlijk, dat moet je ook zeggen al is dat niet zo. Maar ze leek het oprecht ook wel te snappen.

We babbelden nog even wat, en mensen, als je een baan zoekt, bij Ikea krijgen ze niet genoeg mensen snel genoeg binnen! Dat vertelde ze me want ze zitten zwaar onderbezet. Nou, ik krijg de 10e juli nu echt mijn spullen binnen maar ik vergat nog te vragen hoe dat zit met het geld dat ik terug krijg. Ik weet nog van vorige keren, dat ze daar ook netjes mee zijn dus ik wacht het nog even af. Geen zin om weer 3 kwartier aan de telefoon te zitten. Het is geen wereldbedrag maar het gaat om het principe. En anders hang ik weer aan de telefoon of sta ik in Delft. Ik weet nu de weg.

Daarna ben ik mijn blog gaan schrijven en vind ik het stikheet en is het al bijna weer 5 uur, tijd voor het diner van de cits. Ik eet sla met tonijn, te warm om te koken. Dus dan dat maar, en dat ik ook heerlijk hoor. En als toetje watermeloen. Die heb ik nog over. En dan is de zondag alweer voorbij. Dinsdag is dan echt vrij om het huis te doen en zo. Dat is dan zeker ook nodig. Ach ja, het zal wel een reden hebben. Ik ga er niet van dood of zo, dus het valt reuze mee.

Ik vind het alleen best wel stom van zo’n groot bedrijf om een praktisch niet te bereiken klantenservice te hebben. Als ik op de 14e een mail stuur en op de 27e heb ik nog steeds niets gehoord, dan klopt er iets niet. Ook geen ramp als ik dat zeg, bij een hartchirurg is het een grotere ramp. Maar in mijn mail om te zeggen dat ik nog steeds geen antwoord heb, heb ik ze ook gevraagd of ze die klantenservice soms nog in dozen hebben zitten en of er dan soms een schroefje te weinig is of dat ze een heel pakket missen. Want ja, die klantenservice moeten ze volgens mij ook nog zelf in elkaar zetten. Het is nog niet gelukt in elk geval.

Ik heb mijn frustratie weer lekker van me af kunnen schrijven, dat scheelt altijd wel. Even mijn blog plaatsen en dan met het eten beginnen voor ons alle 6. En dan is het weekend alweer voorbij zeg. Jeetje, wat vliegt de tijd, zelfs when you’re not having fun. Ach ik moet niet zo kniesoren. Want ik heb het hartstikke lekker met alles dus nou, dan komen die kasten 2 weken, of eigenlijk 4 weken later. Nou én? Er zijn ergere dingen in de wereld toch? LB!