29. aug, 2020

Quote van de dag

28. aug, 2020

Als fasting nou ook eens echt fast zou gaan?

Ik heb een lauw aantal paar dagen achter de rug. Als in lekker weinig gedaan. Wel ben ik me aan het verdiepen in ‘intermittent fasting’. Diëten helpt bij mij niet, ik eet raar en ik heb alles al geprobeerd ondertussen. Behalve dit dan. En omdat ik zo weinig eet, moet ik dit kunnen. Dus ik ben me er een beetje over aan het inlezen. Ik heb er ook een boekje bij met recepten voor een weekmenu en dan kan je, als je dat wilt, uiteraard werkt dat weer zo, lid worden van happyhealthy en de eerste maand voor 1 euro. Dan krijg je elke week recepten en het boodschappenlijstje. Dat is sowieso wel handig maar ik ben me nog even aan het verdiepen.

Ik wil dan ook anders gaan eten want ik voel me hier niet prettig meer bij. Ik vind ook niks lekker meer en er wringt ergens iets en ik kan er niet precies achter komen wat. Een aantal jaar geleden heb ik hier al eens naar gekeken en toen heeft iemand in mijn omgeving het ook geprobeerd maar die vond het niets. En toen heb ik er eigenlijk niet verder meer naar gekeken. Het boekje met recepten dat ik al binnen heb, bevalt me wel. Er zijn wel dingen bij die ik niet lust, zoals vis, maar daar geven ze al direct andere alternatieven voor. Bovendien wil ik niet totaal vegetarisch worden, dan creëer je weer zo’n ‘moeten’. Toch wil ik wel anders gaan eten.

Ik lust graag kip, kalkoen en gehakt, maar dat is het wel zo’n beetje wat ik eet aan dat soort eten. Dan lust ik tonijn in een salade. Ik lust wel varkenshaasjes of biefstuk van de haas hoor. Ik vermaakte me daar vroeger mee, om aan een slager te vragen, of hij biefstuk van de haas had. Op zijn bevestigende antwoord, zei ik dan, dat ik dat vies vond en dat ik liever biefstuk van de koe had. Ja, heel flauw weer, maar daar leef ik voor, om flauw te mogen zijn! In elk geval, ik lust het wel en ik geloof dat ik eens in de 3 jaar zoiets eet. Dus echt nodig heb ik dat ook weer niet blijkbaar. Ik heb niet echt behoefte aan vlees. Wel zuivel vind ik lekker, dat dan weer wel.

In elk geval, het weekmenu ziet er goed uit, veel dingen die ik wel lust, of zelfs lekker vind. Of op zijn aller vervelendst kan omruilen voor iets wat ik wel lust. Havervlokken koken in plantaardige melk, tja, of ik dat lekker vind, dat weet ik nog niet maar ik kan het uitproberen. Je eet het dan met zwarte chocolade en grapefruit, dus dat klinkt dan weer niet verkeerd. Als ik dan lees ‘haringsalade’ dan ga ik bijna spontaan over mijn nek maar goed, daar zal ik vast kip voor kunnen gebruiken of zo. Het recept erna, carpaccio, hm, dan gebruik ik liever plakjes kipfilet hoor. Maar dat zal ook wel kunnen.

Eigenlijk maakt het even niet eens uit wát je nou precies eet. Al lijkt het me logisch erbij te zeggen dat je niet elke dag bij de snackbar moet gaan zitten, tijdens de uren dat je wel eet. Al zal een keer niet eens echt zo heel veel uitmaken. Waar het om gaat is dat je van de 24 uur 16 uur niet en 8 uur wel eet. En in die 8 uur is het niet de bedoeling dat je elk uur gaat zitten snacken of zo. Nee, het is de bedoeling dat je eigenlijk maar 2 maaltijden tot je neemt, en je mag tussendoortjes of toetjes ook, maar gewoon proberen zo gezond mogelijk te eten. Alleen tijdens die 8 uur en in die andere 16 uur niet.

Daar moet je wel gewoon in drinken, koffie, thee of water. Zonder iets erin natuurlijk. En na 12 uur gaat je lichaam over tot vetverbranding. Dat is ook het minimum aantal uren vasten per dag, anders heeft het geen nut. Dus smokkel je ’s morgens dat je een cracker neemt, dan is het hele effect weg, omdat je dan een metabole reactie krijgt. Dat is wel logisch. Wel nemen sommigen een zogeheten bulletproof koffie, dat is zwarte koffie met een schep roomboter of kokosolie erdoor. Deze vetten geven je energie zonder dat het een metabole reactie uitlokt. Nou ahum, ik denk dat ik dat nog maar even oversla of zo. Ik ben gek op roomboter maar eh, niet in mijn koffie.

Voor het 16/8 schema hoef je alleen maar het ontbijt over te slaan. De lunch kan je gewoon samen met je collega’s nuttigen en het avond eten doe je gewoon met de rest van het gezin, of in mijn geval, met de cits. Stel je eet om 18 uur het avondeten dan kan je tot 20 uur eventueel nog een tussendoortje of een nagerecht nemen. In de ochtend sla je het ontbijt over en om een uurtje of 12 verbreek je de vastenperiode met een lunch. Je hebt dan 16 uur gevast. Na de lunch kan je wachten met eten tot het avond eten maar je mag in de middag ook nog een tussendoortje nemen, mocht je daar behoefte aan hebben.

Bij dit schema is het de bedoeling dat je 2 of maximaal 3 eetmomenten per dag hebt. Het is niet de bedoeling dat je ieder uur iets gaat lopen snacken omdat het toch je eetperiode is. Je bent overigens vrij om je eigen draai aan deze methode te geven. Stel je hebt om 12 uur altijd lunch met je collega’s en je bent pas om 21 uur thuis voor het avond eten dan doop je deze methode om in het 15/9 schema waarbij je 15 uur vast en 9 uur hebt om te eten. Je mag natuurlijk ook schuiven met de tijden waarop je eet. Misschien eet je liever tussen 10 uur en 18 uur of tussen 6 uur en 14 uur. Je kan beginnen met 12 uur vasten en 12 uur eten, en zo elke week een uur langer vasten en minder eten. Tot je aan die 16 zit. Aangezien ik maar direct begin, voor ik me aan het dieet ga houden en alles ga kopen, ga ik daar maar eens mee beginnen.

Vandaag, de 25e is het als ik dit schrijf, begin ik ermee, om 20 uur stop ik met eten en drinken behalve water dan, zwarte koffie zonder niks, vind ik nu nog niet zo lekker, komt nog wel. Dan morgenochtend om 8 uur mag ik weer eten, en ik ken mezelf, ik heb nooit echt honger, dus ik kijk nog wel. Dan eet ik als mijn lijf zegt dat het trek heeft. En dan zien we wel of het met bevalt of niet. Het lijkt precies iets voor mij te zijn maar of ik er ook van af ga vallen, ga ik nog wel merken dan.

Je kan ook een ander schema doen, waarbij je 1 of 2 maal per week 24 uur vast. Als je bijvoorbeeld maandagavond om 18 uur hebt gegeten dan is je volgende eetmoment dinsdagavond 18 uur. Je kunt er ook voor kiezen om van ontbijt naar ontbijt of om van lunch naar lunch te vasten. Waar je je prettig bij voelt, het effect is hetzelfde. Als je deze methode toepast om af te vallen dan is het belangrijk dat je op de dagen dat je eet niet meer gaat eten dan je normaal gesproken zou doen.

Als je niet gewend bent om te vasten dan is het wel pittig om gelijk te beginnen met een vastenperiode van 24 uur. Je kunt beter beginnen met een vastenperiode van 14 tot 16 uur waarna je dit iedere keer verder oprekt. Dat lijkt me voor mezelf in elk geval stukken beter. Al weet je het nooit, misschien wil ik dat ook wel eens proberen. Je hebt ook nog een 3e schema, het 5:2 dieet. Dan eet je 5 dagen normaal en 2 met calorierestrictie. Dat is niet echt vasten maar goed. Die 2 beperkte dagen mogen niet achter elkaar vallen maar verdeeld over de week. Mannen mogen dan 600 en vrouwen 500 kcal eten. Nou aangezien het shaken bij mij ook niet meer werkt, ga ik dit maar niet eens bekijken. Je hebt nog meer schema’s zelf, daar vertel ik dan morgen wel over verder.

28. aug, 2020

Quote van de dag

"Geen enkele vraag is zo moeilijk te beantwoorden als die waarop het antwoord voor de hand ligt.

Origineel:
No question is so difficult to answer as that to which the answer is obvious."

George Bernard Shaw - Iers-Engels schrijver, criticus en Nobelprijswinnaar literatuur (1925) 1856-1950
27. aug, 2020

Er zijn zoveel tekens, je moet ze alleen willen zien!

Van de week kreeg ik zowaar eens een keertje niet een teken van mijn moeder, maar van mijn beste vriendin. Marianne was al veel te vroeg gaan hemelen, ik ben nog boos want wij zouden samen de bejaardentehuizen op zijn kop gaan zetten. En ze is hem mooi gepiept! Maar we houden contact, zo blijkt maar weer voor de zoveelste keer. Ik heb het verhaal van haar schilderij hier vast al eens verteld. Dat weet ik alleen niet helemaal zeker. In elk geval, omdat het de 22e mijn moeders begrafenis was, 3 jaar geleden dan wel, dacht ik ook even aan haar. En bijna direct, ik ging naar YouTube op mijn pc, zie ik rechts bij de aanbevolen video’s voor mij ‘Wind beneath my wings’ van Bette Midler.

Dat nummer werd op haar begrafenis gezongen door iemand, die dit voor haar wilde doen. Marianne had ook hetzelfde gevoel voor humor als ik. Dat in combinatie met mijn altijd de slappe lach krijgen op begrafenissen, was moordend. Want de dame die het zong, ging me daar toch een partijtje vals zingen! Niet normaal. Ik was er met mijn dochter, vanuit België naartoe gekomen. We keken elkaar zo zijdelings aan, en ik moest me toch lachen! Alleen al omdat ik Mar zo op haar kist zie zitten, helemaal dubbel liggend van het lachen. Ik heb zo vaak met haar totaal slap van het lachen gelegen, met kramp in onze kaken en pijn in onze buiken. Heerlijk! Om het niet aan de andere mensen te laten zien, grepen mijn dochter en ik elkaar vast, en gingen in elkaars armen staan te hinniken.

Als iedereen nou maar dacht dat we zo aan het huilen waren, dan was het goed! Om ons een kans te geven, liepen de tranen over onze wangen. Het was verder doodstil en af en toe hoorde je een van ons een geluidje maken, dat we echt niet meer binnen konden houden. Mijn hemel, dat was een moeilijk kwartiertje! Ik dacht dat ik zou stikken! Het duurde echt wel even, voor ik weer ‘normaal’ kon doen. Als Mar er zelf bij was geweest, en dat was ze ook, zou ze nog harder dan wij hebben gelachen. En onder dat liedje zie ik een ander lied staan, waar ik nog nooit van gehoord had; So long, Marianne, van Leonard Cohen! So long lieverd, ik zie je snel weer! Hoe meer je ervoor open staat, hoe meer ze zullen binnen komen. Ik verzin het ook niet, vandaar dat ik van zulke dingen altijd, indien mogelijk, een foto of screenshot neem. Bewijs kan nooit kwaad! Bewijs is soms broodnodig.

Iemand had een tekst gezet in één van de Rulof groepen, die me erg aansprak. Het is een tekst van Marieke van der Velden, die ze op Facebook heeft geplaatst. Hier is de tekst: Al meteen in Maart, toen Covid-19 ook Nederland bereikte, kwam ik een paar keer in gesprekken terecht met mensen die een hele andere visie hadden op de ziekte, namelijk dat deze amper bestond. Wanneer ik daar vragen over had was hun antwoord naar mij steeds hetzelfde: ik was nog niet wakker. Dat 'wakker zijn' klonk me toen nog wat vaag in de oren, ik kende dat niet. Want mijn ‘covid-tijd’ startte anders: Ik keek op dag 1 naar de geschiedenis, zag dat pandemieën zo oud zijn als de wereld, en kon geen reden bedenken waarom er in deze moderne tijd niet eentje zou kunnen ontstaan. Ook las ik dat het tijdelijke afstand houden van elkaar een stokoude methode is om een virus af te vlakken en zo het aantal zieken behapbaar te houden. Evenals quarantaine, of oproepen tot handen wassen. Dat was niet iets wat de overheid daar ter plekke verzon. Ik was dus niet zo gealarmeerd, behalve dan dat het klote was.

In de maanden daarna vulde mijn Facebook-tijdlijn zich steeds meer met stomende discussies, over of de overheid wel of niet de goede tijdelijke regels hanteert, over het RIVM, de bevindingen van Maurice de Hond, mondkapjes wel of niet, of Follow the Money. Begrijpelijk en interessant, ook omdat je situaties als deze op wel honderd verschillende scenario's kunt aanvliegen. Dus ik volg ze graag. Daarnaast kan ik me ook voorstellen hoe ingewikkeld het is om beleid te maken terwijl je nog niet alle info hebt, over je schouders gekeken door miljoenen mondige Nederlanders die zich sinds kort viroloog wanen. Mijn irritatie begon wat te stijgen bij de plotselinge opkomst van de woorden ‘politiestaat’ en ‘dictatuur’ voor Nederland, vaak iets te eenvoudig opgeschreven door mensen wiens wereldbeeld voornamelijk bestaat uit Ibiza en Bali. Ik heb vaak gewerkt in landen die je kunt aanmerken als politiestaten/dictaturen en zou deze mensen er graag een reisje naar toe willen aanbieden zodat ze inzien wat er werkelijk met deze termen wordt bedoeld. Nederland is dat niet.

Weer dáárnaast ontstond er nóg een andere club in onze directe FB-omgeving: degenen die overtuigd raakten dat het virus niet bestaat. Volgens een deel is er sprake van een Deep State, wat wil zeggen dat een geheime wereld-elite de controle over politiek, wetenschap, mainstream media en het bedrijfsleven heeft en een nieuwe wereldorde aan het maken is. Wij, de wereldbevolking, worden tot slaven gemaakt via chips in vaccins van Bill Gates zodat de elite - een samenzwering van pedofiele satanisten - ongestraft kinderen kan misbruiken en hun bloed kan drinken om jong te blijven. Rutte, het koningshuis, Maxima, Madonna en zelfs mijn collega’s van de 'mainstream media' zijn er onderdeel van. En guess what, volgens hen is president Trump de enige die dit kan stoppen, daarom moet hij aan de macht blijven.

"Alles komt aan het licht," zeggen ze. En als je er vraagtekens bij hebt, dan ben je nog niet ‘wakker’ of je bent een ‘schaap’. Tijd om er eens een beetje in te duiken vonden Philip en ik, want zomaar een schaap genoemd worden is ook weer zo wat. En zo lieten we Judy Mikovits, QAnon, Tom Zwitser, Robert Jensen, Bill Gates, Blue Tiger Studio, Pizzagate, Breitbart, 8Chan, Janet Ossebaard, Lange Frans, Trump, de Illuminati, Cafe Weltschmertz, De Andere Krant, 5G, George Soros, en Willem Engel van Viruswaanzin (enz) ons tuinhuisje binnen wandelen en lieten we hen uitgebreid aan het woord. Dat was niet moeilijk want de meesten worden héél lang geinterviewd (veelal door een presentator die zorgelijk kijkend z'n hoofd schudt en het vuurtje mee verder op stookt). Soms wandelde ik vijf rondjes door het Erasmuspark met m'n earpods in, en dan was een interview nóg niet klaar.

We surften van professioneel ingerichte studio’s naar slecht in elkaar geshopte foto’s, en alles daar tussenin. Hoe open we er ook probeerden in te staan, het greep ons niet. Daarna startten we een andere zoektocht, namelijk vanuit welke partijen en achtergronden de meeste van deze programma’s en artikelen eigenlijk komen… Dát greep ons wel. We kwamen bij een aantal uit op antisemitische clubs, klimaatontkenners, conservatief-religieuzen, homofoben, anti LGBTQ-ers en anti-islam en anti-immigratie. Maar ook Blue Tiger studio - vaak gedeeld door mijn FB-vrienden - die gewoon rechtstreeks verbonden blijkt aan Forum voor Democratie.

Het was precies in déze TV-studio dat Willem Engel twee weken geleden alle ruimte kreeg om te suggereren "dat het punt gekomen kan zijn dat mensen met rieken het Tweede kamer gebouw gaan bestormen en we een herhaling gaan krijgen van de gebroeders de Witt" (moord op politici in 1672). Een zeer slimme manipulator met een hele andere agenda dan zijn volgers denken. Het gaat een hete winter worden tot aan de verkiezingen in maart volgend jaar.. Wat ons zo verbaasd is dat juist bovenstaande extreme mediums worden gedeeld - zonder vooronderzoek - door grotendeels vredelievende vrienden 'omdat ze de mainstream media niet meer geloven’ en ‘zich van hun vrijheid beroofd voelen’ (terwijl ik me ook afvraag, waar is nou precies je vrijheid afgepakt?). Ze willen niet ‘dat angst regeert’ maar verspreiden tegelijkertijd juist angst op een hele nare manier.

Ik kan niemand zeggen wat hij/zij moet geloven. Ik zeg ook niet dat ik de waarheid weet (m’n werk heeft me geleerd dat dé waarheid, maakt niet uit waarover, altijd uit duizend grijze lagen blijkt te bestaan). Wat ik wel voel is dat het me ergens ook diep raakt dat we mensen die toch ook dichtbij ons staan steeds verder van ons af zien drijven. Het speelt ontzettend in kringen rondom ons (vooral in Amsterdam), daarom wilde ik er dit stuk over schrijven. Ik hoop dat we elkaar altijd kunnen blijven bereiken.

Dat wilde ik toch even delen met de rest van de wereld, die het nog niet gelezen hadden! Ik had het zelf niet mooier kunnen verwoorden. Bovendien had ik de puf niet om dat allemaal op en uit te zoeken. Ik wist dat toch al wel, vanzelf en van binnen. Maar toch fijn als iemand dat dan wel heeft gedaan. Wat ik al zei, soms is bewijs nodig om anderen te overtuigen. Ik? Ik vertrouw altijd op mijn gevoel… Daardoor wel weer een erg lange blog, sorry!

 

 

27. aug, 2020

Quote van de dag

"Gedachten zijn als bloemen, diegene die 's morgens worden geplukt, blijven lang vers.

Origineel:
Les pensées sont comme les fleurs, celles qu’on cueille le matin se conservent le plus longtemps fraîches."

André Gide - Frans schrijver en Nobelprijswinnaar literatuur (1947) 1869-1951