14. aug, 2020

Quote van de dag

"Elke actie is een aantasting van de toekomst.

Origineel:
Toute action est un empiétement sur l'avenir.
Bron: L'énergie spirituelle"

Henri-Louis Bergson - Frans filosoof en Nobelprijswinnaar Literatuur (1927) 1859-1941
13. aug, 2020

Afspraken gaan soms niet door...

Vandaag moet ik naar het Erasmus, mijn plasma laten prikken. Zo kunnen ze er antistoffen uithalen en dit kan weer anderen helpen die corona hebben. Zodat ze het sneller kunnen bestrijden met extra antistoffen in hun bloed. Het minste wat ik kan doen. Want zo ziek te zijn, nee, dat zou ik niemand gunnen. Hoe naar ik iemand ook vinden zou, zo zit ik niet in elkaar. Dus ik ben benieuwd. Ik moet rond vieren op de Wytemaweg zijn, bij Sanquin. En het is een vooronderzoek, dus wie weet of ik dan wel of niet gelijk geprikt wordt. Morgen waarschijnlijk geen blog, omdat ik dan weer een dag stage heb. De vakantie is half voorbij. Maar dat ene dagje, zonder school en thuis werken, peanuts!

Dus nog een maandje rustig, tot 7 september. Hopelijk heb ik dan alle examens van de apotheek beoordeeld gekregen, via Saskia. Dan moet ik daar een groot verslag van schrijven, een verantwoordingsverslag of zoiets. We hebben weer 4 stage opdrachten en nog wat dingen die gemaakt moeten worden maar geen examens meer, behalve examengesprekken geloof ik. Nou ja, dat is voor over een maandje! Snel over ophouden, even rust is heerlijk!

Morgen wel een dagje stage maar daar is gelukkig airco. Ik voel me al bijna schuldig tegenover de cits. Maar ja, het is niet anders. Ik hoop dat ik het weer kan inschatten. Kan ik het raam zo openlaten of beter dicht doen? Als het echt gaat waaien, dan waait alles de tent door. Lastig altijd. Om dat raam nou dicht te doen, met die hitte, dat lijkt me ook niet handig. Hopelijk wordt het een lekker dagje en ben ik niet al teveel vergeten al ondertussen. Na 4 weken en de stof nog niet gesetteld tot automatische kennis, kan er van alles gebeuren natuurlijk. En die hitte werkt nou ook niet echt mee om fris en fruitig te zijn, vooral als je nachtenlang niet slaapt.

Iemand gaf me een link van Zwerfkatten Rijnmond, waarop een hitteplan voor katten te vinden was. Gelukkig, aan de ene kant dan, doe ik al alles zoals het daar staat. Maar wie weet kan ik er iemand anders iets mee aanreiken? Warmte: Katten kunnen warmte goed verdragen, zelfs tot 35 graden Celsius, en ze passen zich makkelijk aan. Overdag gaan ze op zoek naar koele plaatsen, slapen ze meer en de activiteiten worden verplaatst naar de nacht. Zwerf- en buitenkatten hebben gelukkig volop de mogelijkheid hiertoe. Juist voor binnen katten is het oppassen dat de temperatuur in huis niet te hoog stijgt. Biedt huiskatten dan ook een koele plek in uw woning. Een airco kan hierbij helpen, een ventilator vinden de meeste katten niet prettig.

Eten en drinken: Vers drinkwater is voor katten essentieel, zeker bij hoge temperaturen. Zet dus binnen en buiten op meerdere plekken een bakje water neer en ververs het dagelijks. Net als mensen hebben katten soms minder trek tijdens de warmte. Hoge kwaliteit blikvoer (zonder suikers!) of verse voeding kan de eetlust opwekken en bevat meer vocht dan brokjes. Zwerfkatten: Droogte tijdens een hittegolf is voor zwerfkatten een groot probleem, schoon drinkwater is steeds moeilijker te vinden. Zorg dat er dagelijks genoeg vers water beschikbaar is. Dit geldt trouwens voor alle dieren die buiten leven. Voeren kan het best op een tijdstip dat de ergste hitte is verdreven, zoals de late avond of vroege ochtend. En voorkom dat het eten snel bederft, zet het nooit in de volle zon. Ook schuilhokjes zullen minder in trek zijn omdat de temperatuur binnen tot grote hoogte stijgt. Creëer eventueel een tijdelijke voer- en schuilplaats op een koele plek, bijvoorbeeld in de bosjes of gebruik een parasol.

Verkoeling: Transpireren doen katten alleen via de voetzooltjes en ze wassen zichzelf soms extra om te koelen. Je kunt een kat helpen door hem te aaien met natgemaakte handen of met een nat washandje. Leg vooral géén natte handdoek op het lichaam. Hierdoor wordt de vacht vochtig, gaat broeien en zorgt juist voor oververhitting. Een koele ondergrond vinden katten ook fijn, bijvoorbeeld een pas gesproeid gazon of een koelmatje. Maar gebruik beter matjes zonder gel vanwege het risico op vergiftiging. Een kruik met ijswater en varianten hierop voldoen ook, leg er wel altijd een doek of kleedje overheen om direct contact met ijs te voorkomen. En geef je kat geen ijs te eten, dit kan diarree veroorzaken waardoor de kat uitdroogt.

‘Coole’ spelletjes: Vermijd intensieve spelletjes want hoe minder energie de kat verspilt, hoe minder hij last heeft van de warmte. Katten kunnen wel worden gestimuleerd om zichzelf te koelen door middel van waterspelletjes. Doe bijvoorbeeld enkele ijsklontjes of drijvende balletjes in een teiltje water, met het hengelen hiernaar koelen ze hun pootjes. Gezondheidsrisico’s: Kittens en oudere katten zijn gevoeliger voor grote hitte en ook overgewicht maakt het minder draaglijk. Andere katten die meer last hebben van de warmte zijn degenen met hart- of longaandoeningen. Bepaalde rassen kunnen ook sneller hinder ondervinden door de dichtheid en de lengte van hun vacht. Een zonnesteek is zeldzaam maar komt voor bij katten. Neem in geval van oververhitting meteen contact op met een dierenarts, koel intussen met natte handdoeken enkel de buik en de voetkussentjes.

Zonnebrand: Witte en lichtgekleurde katten kunnen verbranden. Vooral de dunbehaarde delen zoals de oren zijn gevoelig en later kan uiteindelijk huidkanker ontstaan. Houd deze katten zo mogelijk uit de zon of smeer de kwetsbare plekken in met een hoge factor zonnebrandcrème. Niet alle crèmes zijn geschikt: veelal zijn ze geparfumeerd en ingrediënten zoals zink of salicylaten zijn bijvoorbeeld giftig als de kat het binnenkrijgt. Klik h HIER voor nog meer goeie tips voor en over katten bij van alles en nog wat. Altijd handig! Ik hoop dat het vanaf vandaag echt wat minder wordt!

 

13. aug, 2020

Quote van de dag

"Eis geen luide erkenning. Kan iets, en men zal u kennen.

Origineel:
Ford're kein lautes Anerkennen! Könne was, und man wird dich kennen.
Bron: Spruchbüchlein (1885)"

12. aug, 2020

Schijtlijsters en de goeie ouwe tijden...

Ik stap maandagochtend om 6 uur ’s morgens het balkon op, om Skylar een goeiemorgen te aaien. Hoor ik een meeuw krijsen en FLATS! Ik had verdorie mazzel dat mijn balkon ook aan de bovenkant is afgesloten door gaas, omdat dit de grote flats brak en verdeelde, soort van. Skylar schrok zich rot en ik zat vol spetters op mijn ponnetje en op mijn hoofd! Ik weet 1 ding zeker, mijn moeder moet de slappe lach hebben, daarboven! En ze zal roepen, ‘mijn wraak is zoet!’ Ik vind het smerig maar ja, ik moest er zelf ook erg om lachen.

Voor diegenen die dat niet weten, mijn moeder had wat met vogelpoep. Al vanaf klein kind af aan, werd ze op haar hoofd gekakt. Zelfs een keer, zeiden mensen tegen haar, dat ze zo’n aparte broche in haar haar had. Dit bleek opgedroogde vogelpoep te zijn. Ik lach altijd helemaal dubbel om die verhalen. In de loop der jaren waren we allemaal wel een keer getuige van mijn moeder die onder gescheten werd. Ik heb wel eens huilend van het lachen op het gras langs de Coolsingel gelegen. Oh wat was ze dan boos maar dat maakte het juist zo leuk! Vandaar dat ik mijn moeder even goeiemorgen wenste, zo op de vroege ochtend. Stelletje schijtlijsters daarboven! Hopelijk blijft het bij deze ene keer, en heb ik de vloek niet van mijn moeder overgenomen…

Ik blijf maar leuke dingen tegen komen op Facebook. Van de week, over hoe het was in ‘onze’ jeugd. Want allemachtig wat is de technologische ontwikkeling met de snelheid van het licht gegroeid zeg! Als je het nou eens vergelijkt met elkaar allemaal. De generatieverschillen, die niet eens generaties meer beslaan, omdat het te hard gaat. Het is bijna niet bij te houden, zeker niet als je wat ouder bent. Ik heb nog een beetje mazzel maar bij mensen van rond de 40 ben ik toch echt ook net uit het ei gekropen hoor. De generatie van mijn moeder lukte het bijna niet, op de enkele uitzondering hier en daar nagelaten.

Mijn overgrootmoeder, die 106 werd, die heeft zoveel zien gebeuren. Wat zou ze daar af en toe wel niet bij hebben moeten denken? Echt bizar! Maar toen ging het nog in een tempo dat bij te houden viel. Ze is, even denken, een jaartje of 35 geleden overgegaan, dat is halverwege de jaren 80 ergens. En dan te bedenken, 106 jaar eerder, zit je rond de 1870. De 2 wereldoorlogen meegemaakt. De eerste vliegtuigen gezien, hoe alles verbeterd en gemoderniseerd werd. Zelfs dat de mens naar de maan ging, als dat waar is dan. Daar zijn de meningen over verdeeld. Het zal nog veel en veel meer zijn dan dat. Alleen, als je dan gaat kijken vanaf de jaren 80 tot nu, wat er allemaal al niet veranderd is, dan had ze dat nooit meer bij kunnen houden of überhaupt kunnen begrijpen!

Het stukje wat erover gaat, wat wij als jongelingen anders deden, vond ik zo grappig, al ben ik zelfs van nog een (halve) generatie verder terug, dat ik hem jullie niet wil onthouden! Ik heb er mijn eigen invulling bij gedaan, dus niet alles is zoals ik het vond. Maar in grote strekking wel natuurlijk. Ik heb me er in elk geval wel mee vermaakt! Opgroeien in de jaren60,  70 en 80 was echt niet voor watjes. Het was behoorlijk afzien en soms zelfs ronduit gevaarlijk. Die pubers van tegenwoordig zouden het vast nog geen dag volhouden. Waarom opgroeien in die jaren echt afzien was?

Een paar voorbeelden: • Er was een tandarts die in een witte bus de basisscholen langsging om onfortuinlijke kinderen te martelen. Ik vluchtte altijd naar huis, zodra ik de tandarts bus zag! Sadisten vond ik het! • Kinderen van 4 jaar liepen gewoon alleen naar de kleuterschool. Dat zie je tegenwoordig niet meer, dat is niet veilig ook meer. • Pedo’s heetten nog kinderlokkers. Vaak kende je er wel een aantal en wist de hele buurt waar die woonden. Tegenwoordig weet je helemaal niks en heb je van die griezels die vinden dat het ‘legaal’ moet worden? Echt hoor, die zijn echt van de pot gerukt en dan vinden ze nog, dat ze benadeeld worden omdat mensen daar boos op reageren. Hoe krom kan je het maken?

• Roken deed iedereen de hele dag overal. Onderwijzers rookten in de klas, ouders rookten binnen en in de auto. Lekker met de ramen dicht want je wil toch niet verkouden worden vanwege de tocht? Nou inderdaad, op feestjes stonden van die sigarettenhouders op tafel, net als de worst, de kaas en de zure bommen. Dat hoorde er gewoon bij! Longkanker hadden we nog nooit van gehoord ook, niet in verband met roken in elk geval. • Met verjaardagsfeestjes kropen we met de halve schoolklas in de kofferbak van de auto. Dat noemden we de kattenbak. Gordels achterin? Hoezo? Die zaten er dan ook niet in.

• Als de week voorbij was, maakte je van de tv gids (naslagwerk waarin je kon lezen wat er op de televisie kwam) papieren pijltjes die je met een PVC buis de wereld in kon schieten. Allemaal zonder veiligheidsvoorschriften en instructiefilmpjes. Al ben ik nooit goed geweest in het pijltjes maken, dat liet ik mijn moeder doen, of mijn opa. En dan maar hard genoeg blazen om iets te raken. Dat ging ook weleens mis bij mij.

• En naast al dat gevaar en alle toestanden, waren we doodsbang voor de tovenaar Catweazle en liep de spanning op tijdens de series van Q en Q. Oh echt, ik ben nog gek op Catweazle! Maar ook hadden we Floris, en Ivan Hoe, hahaha, die naam kan je nu echt niet meer gebruiken hoor, Hoe is heel wat anders ondertussen, in het Engels dan. Q en Q, spannend hoor! Maar ook de film van ome Willem, waar mijn broertje gek op was. Of Wiedus met zijn gitaarrrrr, ik ken dat liedje nog steeds!

• Als je iets wilde weten of een schoolopdracht moest maken, moest je de deur uit, weer of geen weer: naar de bieb of naar je opa en oma om in de encyclopedie te kijken. Dat doe je tegenwoordig gewoon even op je smartwatch. • Stripboeken? Die maakte je gewoon zelf door de Jan Jans en de kinderen uit de Libelle te knippen en in een telefoonboek te plakken. Echte stripboeken, zijn die er nog trouwens? Ik las altijd de Suske & Wiske strips, ik vond die humor helemaal geweldig!

• De televisie had geen afstandsbediening dus hangen op de bank en zappen was er niet bij. Sowieso zou je met twee kanalen supersnel uitgezapt zijn. Meer dan NL 1 en NL2 had je niet. Bovendien werd er ook niet zo vaak uitgezonden. De avonden, in het weekend en op de woensdagmiddag. Voor de rest had je testbeeld. Wij hadden ook nog een gewone zwart/wit tv. Het duurde heel lang voor ik naar een kleuren tv kon kijken. Nu heb ik een smart tv en zoek ik dingen op YouTube als dat me uitkomt. • Omdat er overdag alleen testbeeld te zien was tot er op woensdagmiddag televisie kwam, zat er dus niet veel anders op dan je dagen door te brengen met lezen of buiten spelen.

• Begin jaren 80 kwam de eerste walkman en kon je muziek luisteren buitenshuis. Wat we daarvoor deden? Geen idee! Naar de vogeltjes luisteren? Daarvoor nog, in mijn jonge tienerjaren, nam je met een cassettedek voor de tv je lievelingsliedjes van Top Pop op. Als er dan iemand tussendoor ging zitten praten, flipte ik bijna! Hoe slecht ook van kwaliteit, ik genoot van mijn muziek. En ik had nog een opvouwbare platenspeler, van mijn opa gekregen. Wat is daarmee gebeurd eigenlijk?

• Het chipsvak in de supermarkt was behoorlijk overzichtelijk, je kon kiezen tussen paprika en naturel. Behoorlijk karig in vergelijking met de chipsstraten van nu. • Chips en frisdrank was uitsluitend voor de zaterdagavond voor het moment dat je met het hele gezin voor de tv naar een quiz keek met Ted de Braak, Willem Ruis of Fred Oster. En de chips at je in een bakje dat bij elkaar was gespaard bij de benzinepomp.

• Pasta? Macaroni en spaghetti zal je bedoelen. Ook van broccoli of courgette had niemand ooit gehoord. • We spraken af en wisten elkaar te gewoon te treffen zonder mobiele telefoon. Als iemand te laat was, dan moest je gewoon heel lang wachten. • Zonder de digitale snelweg was het schrijven geblazen als je iemand wilde vertellen hoe het met je ging. Ik vond dat altijd heerlijk, brieven schrijven! Ik correspondeerde ook jarenlang met vrienden in Canada. • Betalen deed je met echt geld. Als je dat van je rekening wilde halen moest je naar een gebouw. Daar zat iemand achter een dikke glazen ruit met een laatje eronder. Pinautomaten hadden we toen nog niet hoor, dus het moest ook nog eens tijdens kantoortijden.

- We hadden geen kinderzitjes gewoon achter op de fiets zonder voet steuntjes. -Er was 1 telefoon die hing in de gang, zittend bellen deed je niet. gemiddeld koophuis, 59.683,00 gulden, modale auto, 6.080,00 gulden, pakje sigaretten 0,90 cent (voor mij zelfs 50 cent nog) liter benzine, 0,40 cent en de Libelle of Margriet 0,45 cent. Gulden hè, geen euro’s! Het is eigenlijk een godswonder dat we het hebben overleefd. En er zeker veel van geleerd hebben toch? Ik zou het niet anders hebben gewild!

12. aug, 2020

Quote van de dag

"Een wetenschapper in zijn laboratorium is niet alleen maar een technicus, hij is ook een kind dat geconfronteerd wordt met natuurverschijnselen die net zoveel indruk op hem maken als sprookjes.

Origineel:
Un scientifique dans son laboratoire n'est pas un simple technicien, c'est aussi un enfant confronté à des phénomènes naturels qui l'impressionnent comme autant de contes de fées.
Bron: toegeschreven"

Marie Curie - Frans natuurkundige, pionier radioactiviteit, 2x Nobelprijswinnaar 1867-1934